Plesňové a kvasinkové infekcie - alternatívna liečba (3.časť)

Protiplesňová (protikvasinková) diéta plus lokálna liečba sú u infekcií spôsobených premnožením plesní / kvasiniek (kandidóza, mykóza,...) veľmi dôležité prostriedky liečby, ale často nestačia.

Plesňové a kvasinkové infekcie - alternatívna liečba (3.časť)

Protiplesňová (protikvasinková) diéta plus lokálna liečba sú u infekcií spôsobených premnožením plesní / kvasiniek (kandidóza, mykóza, soor, ...) veľmi dôležité prostriedky liečby, ale v mnohých prípadoch, hlavne u dlhodobých chronických alebo systémových infekcií, nepostačujúce.

V takých prípadoch je nutná komplexná liečba vrátane detoxikácie, posílenia imunity, zmeny životosprávy a mentálnych postojov.  

Pri chronických a systémových plesňových infekciách by protiplesňová (protikvasinková) kúra mala trvať približne od 3 do 6 mesiacov. Začína sa vždy detoxikáciou, po ktorej následuje protiplesňová diéta vrátane protiplesňových doplnkov stravy a ostatných opatrení.

 

1. DETOXIKÁCIA ČREVA A PEČENE

V prípade premnoženia plesní / kvasiniek je vhodný vodový pôst, prípadne 3 dňový pôst so zeleninovými šťavami (nikdy nie samotná šťava z červenej repy) spolu s kvalitnými probiotikami a klystírom (po klystíre vždy doplniť elektrolyty do tela, napríklad vypitím pohára slanej vody). Pre tých, ktorí nie sú schopní sa postiť, je vynikajúcou alternatívou 2 dňová ajurvédska detoxikácia (pozri Detoxikácia a pôst z hľadiska ajurvédy).

K vyčisteniu hrubého čreva je možné použiť aj klystír, hydrocolonterapiu, jogovú črevnú sprchu a rôzne detoxikačné prípravky (pozri Detoxikácia čreva). Pri problémoch s kvasinkami sa osvedčil hlavne zelený íl a chlorella.

Po úvodnej detoxikácii nasleduje 7 dňová protiparazitálna kúra, tzv. protiparazitálny program Dr. Clarkovej (pozri Detoxikačné kúry proti parazitom v tele).

Detoxikácia pečene nasleduje vždy až po detoxikácii čreva a protiparazitálnej kúre. K vyčisteniu pečene je možné použiť rôzne bylinné prípravky, hlavne pestrec mariánsky (carduus marianus), alebo detoxikačnú kúru s panenský olivovým olejom a citrónovou (grapefruitovou) šťavou (pozri článok Detoxikácia pečene a žlčníka).

 

2. PITNÝ REŽIM

Piť veľa pramenitej alebo filtrovanej vody (môže byť aj prevarená voda) s pár kvapkami citrónu a detoxikačné čaje (nikdy nepiť počas jedenia). Počas liečby sa odporúča vypiť 8 pohárov vody denne. Zvýšeným pitným režimom sa dá vyhnúť silným detoxikačným prejavom, keď telo reaguje na toxické látky z rozpadajúcich sa kvasiniek.

Každé ráno vypiť pohár prevarenej teplej vody s vytlačenou citrónovou šťavou (alebo lyžicou bio jablčného octu) a dať si 2 lyžice panenského olivového oleja nalačno. Viac o pití teplej vody s dozviete v článku Teplá voda s citrónom - kedy ÁNO a kedy NIE

 

3. PROTIPLESŇOVÁ / PROTIKVASINKOVÁ DIÉTA

Základom protikvasinkovej diéty je vylúčiť potraviny, ktoré spôsobujú rast kvasiniek. Cieľom diéty je dosiahnuť rovnováhu medzi kvasinkami a zdravými baktériami v tele. Odporúčania získané z rôznych zdrojov sa často veľmi líšia. To, čo sa niekde odporúča, sa inde pre zmenu zakazuje. Každý človek je iný, každému teda môže pomôcť niečo iné. Protikvasinková diéta sú všeobecné odporúčania, ktoré skupiny potravín je vhodné zo stravy úplne vylúčiť, prípadne veľmi obmedziť. A z potravín povolených si potom každý môže vybrať potraviny „na mieru“, ktoré mu budú vyhovovať, či už podľa jeho krvnej skupiny, ajurvédskeho alebo čínskeho typu, ... Protikvasinková diéta je dosť náročná. Nie je však dobré sa kvôli nej stresovať. Jedlo by malo byť potešením. Pri akútnych plesňových infekciách nie je nutná detoxikácia a často stačí iba striktne dodržať protikvasinkovú diétu 2-4 týždne plus brať probitiká a antimykotiká (protikvasinkové doplnky).

ČO NEJESŤ:

Biele jedy: cukor a výrobky obsahujúce cukor, kravské mlieko a výrobky z kravského mlieka, stužené rafinované oleje a tuky, bielu múku, lúpanú bielu ryžu a kamennú soľ. Zo sladidel je povolená iba stévia, melasa a obilné slady. Z mliečnych výrobkov sú povolené kvalitné nesladené ovčie a kozie jogurty alebo zakysané nápoje s probiotickou kultúrou.

Rafinovaný cukor je hlavnou potravou plesní a kvasiniek. Počas 20. storočia stúpla spotreba rafinovaného cukru zhruba 100 krát. Biely cukor nie je len návykovou látkou, ktorá našim zmyslom robí dobre, ale predovšetkým zdrojom energie, putujúcim takmer okamžite do krvi. Pokiaľ túto energiu rýchlo nezužitkujeme, čiže nespálime, napr. nejakou fyzickou aktivitou, prebytok sa uloží v podobe tukových zásob. Neodbytná chuť na sladké nie je však spôsobená iba záplavou reklám na sladkosti, ale predovšetkým ju majú na svedomí práve premnožené plesne / kvasinky (najmä Candida albicans), ktoré sa cukrom živia. Za pravidelný prísun živín sme potom odmeňovaní neprirodzenou krátkodobou eufóriou, vyvolanou vylúčenými neurotoxínmi z uspokojených húb.

Ostatné: kvasnice/droždie (a výrobky obsahujúce kvasnice/droždie ako chlieb, pečivo, koláče, ...), živočíšne tuky a bielkoviny (po 3-4 mesiacoch je možné zaradiť do jedálničku chudé mäso, ryby a vajcia v bio kvalite), umelé farbivá a konzervanty (tzv. nebezpečné "éčka"), dochucovadlá (kečup, horčica, majonéza, tatárska omáčka, ocot), alkohol, kávu, čierny čaj, ovocné džúsy a sladené nápoje.

ČO JESŤ:

Zásaditú stravu, čiže veľa zeleniny s nízkym obsahom sacharidov, ako je listová zelenina, brokolica, paprika, cuketa, karfiol, paradajky, zelená fazuľa, redkvičky atď. Pokiaľ ide o ovocie, prvých 10 dní až 2 týždne protikvasinkovej diéty sa odporúča ovocie nekonzumovať (výnimkou sú citrón, limetka a avokádo), neskôr je možné zaradiť aj kyslé ovocie, hlavne greipfruty, pomaranče, kiwi, hrušky, jablká a bobuľovité ovocie. Odporúča sa 75% stravy konzumovať v surovom stave, prípadne krátko podusené alebo pripravené na pare, aby sa v strave zachovalo čo najviac enzýmov, ktoré sú veľmi prospešné pri trávení, zbavovaní sa toxínov a čistení krvi. Vhodná je celozrná ryža, Amarant – príprava a recepty, quinoa, pohánka, lúpané proso, naklíčená šošovica, kyslá kapusta, kvalitné kozie alebo ovčie probiotické jogurty, žitný kváskový chlieb, oriešky, semená, kokosový a olivový olej. Po 3-4 mesiacoch je možné zaradiť do jedálničku aj chudé mäso, ryby a vajcia v bio kvalite. Na internete je možné nájsť mnoho receptov pri protikvasinkovej diéte a vo svete už existujú aj protikvasinkové reštaurácie.

Každý deň si dať čerstvý cesnak alebo výťažok z cesnaku. Veľmi účinné je nadrobno nasekať/postrúhať 2 strúčiky cesnaku a nechať ho vylúhovať 1 hodinu vo vode. Potom to vypiť celé aj s drťou.

 

4. PODPORNÉ PROSTRIEDKY

Detoxikácia iba stravou môže podľa miery postihnutia trvať rádovo mesiace až roky, preto je vhodné tieto prirodzené telesné procesy podporiť vhodnými protikvasinkovými (protihubovými) prostriedkami. Stačí si vybrať 1 alebo 2 doplnky a po mesiaci vystriedať inými, aby si na ne telo nezvyklo.

Protikvasinkové doplnky:

  • extrakt z greipfrutových semienok
  • šťava z celých listov aloe vera - neužívať počas tehotenstva
  • oregánový olej
  • kyselina kaprylová (v kapsuliach alebo priamo v bio kokosovom oleji)
  • bylinný elixír Fungilen
  • Joalis Candid a Joalis Yeast
  • extrakt z olivových listov (olive leaf extract) - neužívať počas tehotenstva
  • byliny: škorica, klinčeky, oregano a šalvia - neužívať počas tehotenstva
  • zelené potraviny (chlorella, spirulina, zelený jačmeň, zelená pšenica)
  • propolis
  • neem
  • čaje: lapacho (Pau d' Arco), mate a Korzický čaj z morských rias - neužívať počas tehotenstva
  • kombucha (niektoré zdroje ju neodporúčajú)
  • koloidné striebro
  • bio jablčný ocot nepasterizovaný (jedna lyžica do pohára vody a vypiť pred každým jedlom)

Na podporu imunity:

Lokálna liečba pri kožných a nechtových mykózach:

  • olej z čajovníku (tea tree oil)
  • extrakt z greipfrutových semienok
  • panenský kokosový olej

Všetky tieto prípravky majú silný antimykotický účinok. Stačí si vybrať jeden a aplikovať ho pár krát denne na suchú kožu alebo nechty.

Lokálna liečba pri vaginálnych mykózach / kvasinkových infekciách:

  • pri chronických aj akútnych vaginálnych mykózach zriediť čajovníkový olej s kokosovým olejom a aplikovať pár krát denne do oblasti vagíny
  • pri akútnych vaginálnych mykózach ošúpať a rozdrviť strúčik cesnaku, zabaliť ho do kúska sterilného obväzu a vložiť do vagíny (nie veľmi hlboko) na max. 4 hodiny. Odporúča sa vyrobiť si nejakú šnúrku, aby bolo možné cesnak v obväze dostať ľahko von z vagíny. Ak pocit pálenia a svrbenia neprejde, znova celý proces zopakovať ešte raz. Pozor - cesnak môže spôsobiť aj popáleniny, preto sa nenecháva dlho vo vagíne.
  • bylinkové sedacie kúpele - sú vhodné pri chronických aj akútnych vaginálnych mykózach - uvádzame sedací kúpeľ podľa Pavla Šímu, ktorý veľmi dobre pôsobí hlavne pri gynekologických výtokoch a zápaloch. Tento sedací kúpeľ sa robí 20 minút vo vlažnej vode s výluhom: nakrájaná cibuľa, cesnak, praslička roľná, dubová kôra alebo šalvia, rumanček, alchemilka, rebríček, ľubovník,…. Robí sa denne počas 1 týždňa, potom už iba 2 krát do týždň. (Viac info - Detoxikácia podľa Pavla Šímu: „Za tajomstvom zdravia s úsmevom, láskou a rozumom.“
  • pri kúpeli vždy používať prípravky špeciálne určené na ženskú hygienu

 

PROBIOTIKÁ

Probiotiká (lactobacily, „dobré“ mliečne baktérie) by sa nemali úžívať s jedlom ani naraz s protikvasinkovými doplnkami. Ideálne je brať protikvasinkové doplnky ráno a probiotiká večer, alebo opačne. Najlepšie druhy probiotík sú acidophilus a bifidus. Vyberajte si iba kvalitné probiotiká s dostatočným množstvom živých probiotických kultúr (Lactobacillus acidophilus ND, Ferzym, ...) a skladujte ich v chladničke. Viac o tom, čo sú to probiotiká sa dozviete v článku Prebiotiká, probiotiká a symbiotiká.

 

5. NEUŽÍVAŤ ŽIADNE ANTIBIOTIKÁ, STEROIDNÉ HORMÓNY ANI HORMONÁLNU ANTIKONCEPCIU

 

6. CVIČIŤ A RELAXOVAŤ

Cvičiť každý deň aspoň 30 minút, aby sa stimuloval lymfatický obeh, ktorý pomáhá odstraňovať toxíny z tela. Spať aspoň 7 hodín, nájsť si každý deň čas na meditáciu alebo relaxáciu.

 

7. MENTÁLNA PRÁCA

  • Veľa sa smiať, optimisticky myslieť, …
  • Spraviť si zoznam spúšťačov stresu a situácií spôsobujúcich stres, nervozitu alebo frustráciu a zmeniť reakciu alebo postoj k nim (skúsiť sa na to pozrieť nezaujato).
  • Zistiť, v ktorej oblasti života je veľká nespokojnosť a zmeniť to.

 

8. KOMPLEMENTÁRNE TERAPIE

Najvhodnejšie terapie sú: moxovanie, aromaterapia, masáže, kartáčovanie kože pred sprchovaním, sauna, akupunktúra, homeopatia (konštitučná liečba prípadne doplnená aj homeopatikom Candida albicans – v akútnej fáze kvasinkového ochorenia sa doporučuje začať s potenciou 5CH v dávkach 5 guličiek 3x denne, v ďalšej fáze liečby je možné prejsť na vyššiu potenciu 30CH)

 

ZJEDNODUŠENÁ TERAPIA PRI AKÚTNYCH KVASINKOVÝCH INFEKCIÁCH

Odporúčania: protikvasinková diéta a tieto podporné prostriedky s denným dávkovaním do 18:00: oregánový olej (3 krát denne 2 kvapky), 60 kvapiek extraktu z grapefruitu rozpusteného v 1 litri vody, 3 až 4 lyžice kokosového oleja a pred spaním probiotiká.

PREVENCIA ALEBO AKO SA CHRÁNIŤ

Veľmi dôležité je udržovať si silný imunitný systém, dodržiavať správnu životosprávu, jesť veľa ovocia, zeleniny a potravín s obsahom vlákniny, ktoré udržujú črevá v dobrom stave a pár krát do roka si spraviť detoxikačnú kúru (hlavne detoxikáciu čreva a pečene).

Existuje totiž veľká spojitosť medzi výskytom kvasinek v čreve a vo vagíne. Konečník sa považuje za rezervoár infekcií kandidou a príčinu opakovaných infekcií vagíny.

Preto aj počas liečby antibiotikami a hlavne po skončení antibiotickej liečby je vždy nutné zaradiť do jedálnička väčšie množstvo kyslomliečnych výrobkov alebo brať probiotiká, ktoré sa postarajú o obnovu prirodzenej črevnej mikroflóry.

Image courtesy of Praisaeng at FreeDigitalPhotos.net

Čo je to plesňová a kvasinková infekcia - vysvetlenie pojmov (1.časť)
Plesňové a kvasinkové infekcie - príčiny, príznaky a diagnóza (2.časť)



Zdroje:
[1] homeopatiecesky.cz
[2] dietyachudnutie.sk
[3] primar.sme.sk
[4] magazinluna.sk
[5] uspesna-lecba.cz

 

Mohlo by vás zaujímať: 
Detoxikácia čreva
Čo je to detoxikácia a prečo detoxikovať
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Prídavné látky v potravinách, potravinové aditíva alebo ľudovo "éčka"
Etikoterapia - ako na negatívne emócie a životné postoje
Detoxikácia pečene a žlčníka – 1.časť
Detoxikácia pečene a žlčníka – 2.časť
Prebiotiká, probiotiká a symbiotiká
Zelené potraviny (chlorella, spirulina, zelený jačmeň, zelená pšenica)
Kombucha – účinky, dávkovanie a domáca príprava
Cukry (sacharidy) a ich metabolizmus
Ľanové semeno a ľanový olej

Paula Hrešková Autor článku: Ing. Paula Hrešková
Pracuje ako shiatsu terapeut a v oblasti alternatívnej medicíny sa pohybuje už viac ako 15 rokov. Úspešne absolvovala viacero kurzov a výcvikov, spomeňme, homeopatický kurz, Shiatsu, Dornova metóda, kraniosakrálna terapia, práca s energiou, reiki a pod. V roku 2013 založila internetový portál/blog paula.sk s cieľom poskytovať čo najobjektívnejšie informácie v otázkach zdravia, výživy, pohybu, materstva atď., ktoré by mohli pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Čítaj viac ...

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest X blogger enlace oblúbené
 
Upozornenie: Uvedené informácie majú informatívny charakter. Za správnosť informácií neručíme. Akékoľvek používanie nami poskytovaných informácií je na vlastnú zodpovednosť. Pred začatím terapie, detoxikácie alebo pôstu sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo online na zdravie.sk.
 
 
S