Všetko o detoxikácii a pôste podľa ajurvédy

Toxíny (áma) sú jednou zo základných príčin vzniku ochorení, pretože blokujú črevo, cievy a močové cesty, ktorými prúdi tzv. prána, životná energia. Preto má detoxikácia a pôst v ajurvéde veľký význam

Všetko o detoxikácii a pôste podľa ajurvédy

V ajurvéde je jedným z kľúčových princípov zdravia a dlhovekosti tzv. agni (tráviaci oheň v tele). Pokiaľ je agni znížené alebo oslabené a potrava je v tráviacom systéme nedostatočne strávená, v organizme sa začnú tvoriť toxíny (áma), ktoré sa postupom času v tele usadzujú.

Áma je jednou zo základných príčin vzniku ochorení, pretože blokuje črevo, cievy a močové cesty, ktorými prúdi tzv. prána, životná energia v ajurvéde

K príznakom toxínov (ámy) patria:

  •  dlhodobo nízka energia,
  • zvýšený nekľud,
  • pocity ťažkosti,
  • poruchy trávenia,
  • nadbytok slinenia,
  • zápcha,
  • znížená chuť k jedlu,
  • zápach z úst,
  • povlak na jazyku,
  • sexuálne poruchy,
  • kožné problémy,
  • pliesne, alergie,
  • otoky,
  • časté nachladnutia,
  • bolesti hlavy,
  • nadváha,
  • stála chuť na sladké alebo slané,
  • podráždenosť,
  • depresia a pod.

V týchto prípadoch odporúča ajurvéda krátkodobé pôsty, stimuláciu agni korením, odľahčovacie detoxikačné dni, bezhlienovú diétu alebo kompletnú ajurvédsku detoxikáciu. Ak sa telu nedodáva žiadna ťažká strava, nemusí sa venovať tráveniu a lepšie odstraňuje toxíny. Jednodenné až dvojdenné pôsty alebo detoxikačné dni sa odporúčajú každých 14 dní, najlepšie ak je v tom čase mesiac vo fáze nov, alebo keď ubúda (pozri lunárny kalendár).

Skôr ako začnete s pôstom alebo detoxikáciou podľa ajurvédy, musíte vziať do úvahy svoju prevládajúcu konštitúciu/dóšu (orientačný dóša test je možné si urobiť na stránke joga-ajurveda.sk). V západnom svete sa ľudia postia 10 aj viac dní bez toho, aby brali do úvahy svoju konštitúciu, čo môže mať zlé následky.  

Dlhodobý pôst je z hľadiska ajurvédy považovaný za absolútne nevhodný spôsob detoxikácie, pretože navodzuje nerovnováhu a oslabuje orgány a tkanivá. Osoby s konštitúciou váta by nemali držať pôst dlhší ako tri dni. Pokiaľ trvá pôst príliš dlho, dochádza k zvýšeniu energie vetra, teda k narušeniu prvku váta, v dôsledku čoho vzniká strach, úzkosť, nervozita a slabosť. Rovnako platí obmedzená dĺžka pôstu aj pre osoby s konštitúciou pitta. Pôst, ktorý trvá dlhšie ako štyri dni, vedie k zhoršeniu pitty, pretože zvyšuje prvok ohňa v tele, čo vedie k psychickým, ale aj fyzickým prejavom hnevu a nenávisti. Ľudia s konštitúciou kapha sa môžu postiť dlhšiu dobu. Pôstom získajú príjemný pocit zvýšenej ľahkosti, zbystreného vedomia a otvorenej mysle.

Krátkodobý pôst sa odporúča pri nachladnutí, horúčke, zápche, artritíde a pri prítomnosti toxínov. Pri postení a detoxikácii si musíte všímať svoje fyzické sily a výdrž. Pokiaľ príde k veľkému poklesu energie, je potrebné pôst ukončiť. Pre normálneho zdravého človeka je ideálne dlhodobo dodržiavať jeden deň v týždni pôst spojený s príjmom teplej vody. Tento zvyk dopraje tráviacej sústave odpočinok.

Pokiaľ by ste sa rozhodli pre ovocný šťavový pôst, je dôležité vedieť, že nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú problémy s kvasinkami. Šťava z hrozna je vhodná pre konštitúciu váta, šťava z granátových jabĺk pre konštitúciu pitta a jablková šťava pre konštitúciu kapha. Každý deň pôstu vypite asi liter alebo liter a pol ovocnej šťavy zriedenej s vodou. 

Odľahčovací deň s detoxikačnou vodou

Na obed si dajte nejaké ľahké jedlo (dusená zelenina, zeleninové rizoto, zeleninová polievka, kičadi, …) a po tomto jedle už nič nejedzte, iba pite detoxikačnú vodu. Pri pocitich hladu sa môže kombinovať aj so zázvorovým čajom. Detoxikačná voda podporuje trávenie a prečisťuje organizmus. Na brucho si môžete prikladať termofor s horúcou vodou. Pokiaľ vás prepadne neodolateľný hlad, dajte si kičadi. Všetky recepty sú uvedené pod článkom.

Jednodenná domáca detoxikácia

Po prebudení: Priveďte k varu 2 šálky vody a varte ich 10 minút. Po vychladení na izbovú teplotu pridajte do vody 1-2 lyžičky citrónovej šťavy a 1 lyžičku medu. 

Raňajky: 1 dusené alebo pečené jablko, prípadne hruška (pečieme pri 190 °C asi 30 minút domäkka aj s 3 kúskami klinčeka alebo dusíme v 3 šálkach vody taktiež s klinčekom 30 minút).

Desiata: Čerstvo vytlačený džús z kyslého ovocia (napríklad grapefruit) so štipkou kurkumy zmiešaný s prevarenou vodou v pomere 1:1 alebo akékoľvek ovocie.

Obed: Kičadi, alebo zeleninová detoxikačná polievka, alebo iné zeleninové jedlo bez zemiakov a ľuľkovitej zeleniny. Recepty sú uvedené pod článkom.

Olovrant: Čerstvo vytlačený jablkový alebo zelerový džús.

Večera: Kičadi, alebo zeleninová detoxikačná polievka, alebo iné zeleninové jedlo bez zemiakov a ľuľkovitej zeleniny (prípadne iba zelerový, mrkvový alebo repový džús). Večer pred spaním si dať bylinnú zmes triphala.

Pitný režim: Pijte každých 30 minút po dúškoch teplú vodu s citrónom a medom, agni čaj alebo teplú detoxikačnú vodu. Môžete piť aj vývar zo zeleninovej detoxikačnej polievky.

Kompletná ajurvédska detoxikácia (pančakarma)

Kompletná ajurvédska detoxikácia sa používa ako prevencia alebo liečba mnohých chronických zdravotných problémoch, hlavne však pri neplodnosti, srdcovo-cievnych chorobách, cukrovke, kožných problémoch, astme a pod. Táto detoxikácia zahŕňna pravidelné konzultácie u ajurvédskeho terapeuta, individuálnu stravu, bylinné kúpele, tradičné ajurvédske masáže s použitím špeciálnych olejov, aromaterapiu, saunu v špeciálnom steam boxe, relaxáciu liečivou hudbou, širódharu (liečebnú procedúru, pri ktorej špeciálny bylinný olej tečie jemným pramienkom na čelo a tým uvoľnuje nervový systém), basti (procedúru, pri ktorej sa do hrubého čreva aplikujú liečivé oleje a odvary), nasja (procedúru, pri ktorej sa odstraňujú toxíny z oblasti dutín, krku, očí, uší atď.), netrabasti (procedúru, pri ktorej sa robí kúpeľ očí, aby sa odstránila ich suchosť, slzenie a pálenie) a srdcovú basti (aplikáciu oleja do oblasti srdca pri poruchách srdca a krvného obehu).

Prechod na bežnú stravu po pôste alebo detoxikácii

Prechod na bežnú stravu by mal byť pozvoľný a opatrný. Je nutné vyhnúť sa tučným a príliš koreneným jedlám a studeným nápojom. Mali by ste piť teplú prevarenú vodu s citrónom, jedlá pripravovať na olivovom oleji a koreniť zázvorom, čiernym korením, škoricou, kardamonom a cesnakom. Vhodné sú celozrnné obiloviny, ryža basmati, strukoviny, dusené jablká a dusené hrušky.

Byliny, korenie a doplnky vhodné pri detoxikácii organizmu

Niektoré byliny a potravinové doplnky pomáhajú tráveniu a spaľovaniu toxínov.

Sú to napríklad:

  • zázvor,
  • čierne korenie,
  • kurkuma,
  • kari,
  • kajanské korenie,
  • fenikel,
  • rímska rasca,
  • cesnak,
  • koriander,
  • ľanové semienko,
  • korenie trikatu,
  • muškátový oriešok,
  • kôpor,
  • aloe vera,
  • ricínový olej,
  • guduchi,
  • neem,
  • puškarmul,
  • punarnava,
  • tulsi,
  • vacha,
  • guggul a pod.

Dlhodobá detoxikácia organizmu s ajurvédskymi bylinkami

Pre dlhodobejšiu pozvoľnú detoxikáciu môžete použiť aj bylinné prípravky. Za najznámejší a najúčinnejší detoxikačný prípravok je považovaná triphala, ktorú tvorí kombinácia troch bylín: haritaki, bibhitaki a amalaki. Odstraňuje toxíny, regeneruje tráviaci systém a podporuje činnost močového, obehového a dýchacieho systému. Doporučuje sa predovšetkým pri chronickej zápche, redukčnej diéte a pri regenerácii žalúdka a čriev. Mala by sa užívať minimálne 3 mesiace. 

OSTATNÉ RECEPTY:

Detoxikačná voda

Priveďte k varu 2 litre vody, prelejte do termosky a pridajte tri tenké plátky čerstvého zázvoru, 1 lyžičku rímskej rasce, 1 lyžičku feniklu, 2 guličky čierneho korenia, 2 lístky mäty. Nechajte vylúhovať a pijte celý deň, asi 1 dl po pol hodine.

Agni čaj na spaľovanie toxínov

Priveďte k varu 1 liter vody, pol hrste nadrobno nakrájaného zázvoru, štipku kajanskej papriky a štipku soli. Varte 20 minút, nechajte trochu schladiť a potom pridajte 1 lyžicu medu a šťavu z polky citróna. Čaj prelejte do termosky a pijte 2 dl každú hodinu.

Detoxikačná zeleninová polievka alebo vývar – 3 porcie

Suroviny: 1/2 šálky nakrájaného karfiolu, 1/2 šálky nakrájanej brokolice, 1/2 šálky nakrájaného petržlenu, 1/2 šálky nakrájanej mrkvy, 1/2 šálky nakrájaného zeleru, 1/2 šálky nakrájanej cukiny, čerstvý  zázvor, 1/3 šálky ryže basmati, 1 ks klinčeka, 3 ks celého čierneho korenia, štipka mletého čierneho korenia, štipka mletej červenej papriky, 1,5 l vody, štipka soli.

Príprava: Do hrnca nalejte vodu a priveďte ju k varu. Olúpaný zázvor nakrájajte na 4 kúsky, vložte do vody, prikryte a nechajte vrieť na miernom ohni. Medzitým prepláchnite ryžu a vložte ju tiež do polievky, zosilnite oheň a varte ďalej. Po pár minútach pridajte očistenú pokrájanú zeleninu a varte ďalších 10 minút. Dochuťte korením a soľou.

Kičadi (strukovina s ryžou) – 3 porcie

Najzdravšie kičadi obsahuje mungo fazule a je ideálnym jedlom v čase choroby, pri detoxikácii alebo regenerácii. 

Suroviny: 3 lyžice ghí alebo extra panenského olivového oleja, 1 šálka basmati ryže (biela alebo natural), ½ šálky mungo fazulí alebo červenej šošovice, 1/2 lyžičky horčičných semienok, 1/2 lyžičky rímskej rasce, štipka kurkumy, štipka soli, 1 ks klinčeka, 1/2 lyžičky mletého zázvoru, štipka mletého hingu (nie je nutné), 3-5 šálok vody. 

Príprava: Poriadne prepláchnite ryžu aj mungo fazule (červenú šošovicu). Mungo fazule namočte cez noc do vody a ráno ich preceďte a znovu namočte do čerstvej vody (u červenej šošovice to nie je nutné). Pred varením fazule znovu preceďte. Na 3 lyžiciach rozpusteného ghí alebo panenského olivového oleja orestujte rímsku rascu a horčičné semienka, než začnú „vyskakovať“. Potom primiešajte ostatné korenia. Orestujte ryžu a pridejte mungo fazule (červenú šošovicu). Restujte 1-2 minúty. Prilejte vriacu vodu a 5 minút varte prikryté. Potom zoslabte oheň a duste asi 20 minút, alebo až pokiaľ ryža nie je uvarená. Na záver pridajte soľ a citrónovú šťavu.

Ghí (ghee)

Maslo sa zahrieva v nerezovej nádobe s hrubým dnom na miernom ohni dovtedy, pokiaľ nezostane na povrchu číra zlatá tekutina. Maslo nesmie zhnednúť. Nakoniec sa preleje do sklenenej nádoby cez kovové sitko, na ktoré sa položí hrubšie plátno. Podľa ajurvédy je ghí najvhodnejší tuk pre človeka, pretože v porovnaní s ostatnými tukmi nežltne, je ľahko stráviteľné a podporuje vstrebávanie živín aj detoxikáciu.

Zdroje:
[1] 2012rok.sk/wp/strava-a-ocista/5807-post-hladiska-ajurvedy-ajurveda-4
[2] spektrumzdravi.cz/detoxikace-organismu-podle-ajurvedy
[3] MUDr. David Frej - Ajurvéda
[4] Image courtesy of artur84 at FreeDigitalPhotos.net

Mohlo by vás zaujímať: 
Ajurvéda a kombinácie potravín 
Ajurvédsky denný režim ako prevencia chorôb  
Ajurvéda 
Ajurvédske masáže
Ajurvédska výživa 
Čo je to detoxikácia a prečo detoxikovať 
Jogová terapia 
Formy jogy - ktorú si vybrať ?
Detoxikácia pečene a žlčníka – 1.časť
Javorová detoxikácia

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest twitter blogger enlace oblúbené
 
Upozornenie: Uvedené informácie majú informatívny charakter, sú pravidelne aktualizované a nie sú právne záväzné. Za správnosť informácií neručíme. Akékoľvek používanie nami poskytovaných informácií je na vlastnú zodpovednosť. Pred začatím terapie, detoxikácie alebo pôstu sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo online na zdravie.sk.
 
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S