VČELÍ MED
Med produkujú včely medonosné (Apis mellifica) ako zásobu svojej potravy a energie. Človek používal med odpradávna ako prísadu do jedál, nápojov, kozmetických prípravkov atď. pre jeho povzbudzujúce a skrášľujúce účinky. Med z rôznych oblastí sa líši zložením podľa kvetov, z ktorých pochádza. Obsahuje veľmi nízke percento vody, čo zamedzuje premnoženiu mikroorganizmov. Vysoký obsah cukrov ničí baktérie. Med obsahuje aj rôzne enzýmy, antioxidanty, vitamíny a stopové prvky. Cukor, ktorý med obsahuje, organizmus nezaťažuje tak ako biely repný cukor.
Výhody používania medu
- podporuje imunitu a znižuje riziko ochorení
- pomáha pri prechladnutí (nepridávajte med do horúceho čaju, lebo by stratil antibakteriálne účinky)
- urýchľuje hojenie drobných poranení
- znižuje krvný tlak
- zlepšuje trávenie, pomáha pri hnačke, zápche, žalúdočných vredoch, pri chorobách pečene a žlčníka
- podporuje tvorbu červených krviniek vďaka vysokému obsahu železa (napomáha pri anémiach v detskom veku)
- zmierňuje svalové kŕče a predchádza im dodaním draslíka
- upokojuje nervovú sústavu a pôsobí proti nespavosti
- pomáha pri fyzickom a psychickom vyčerpaní (zdorj energie pre ťažko fyzicky pracujúcich ľudí a pre športovcov)
Nevýhody medu
- nie je vhodný pri cukrovke
- nie je vhodný pre alergikov na peľ, lebo obsahuje čiastočky peľu kvetov
Dôkazom pravosti a neporušenosti medu je kryštalizácia, ktorá je jeho prirodzenou vlastnosťou. Miernym zahriatím vo vodnom kúpeli sa dá obnoviť tekutý stav medu.
VČELÍ PEĽ
Včela medonosná zbiera peľ z kvetov a prináša ho do úľa na výživu mladých včiel. Na dietetické a liečebné ciele sa peľ najľahšie získava od včiel, ktoré sa pri návrate do úľa musia predierať peľovými zachytávačmi. Jeho farba, vôňa a obsahové látky sú veľmi variabilné, a to podľa rastlinných zdrojov, z ktorých pochádza.
Peľ z kvetov obsahuje bielkoviny, mastné kyseliny, vitamíny, minerálne látky a iné cenné látky pre ľudský organizmus. Človek ich však nedokáže spracovať jednoduchým prehltnutím peľu. Aby sa peľové zrnká dali stráviť a využiť, musí peľ prejsť fermentáciou (štiepením) v mede alebo v medovej vode. Liečivé účinky peľu veľmi závisia od rastlinného druhu, z ktorého pochádzajú, od spôsobu spracovania i uskladnenia.
Výhody používania včelieho peľu
- tlmí rast niektorých mikróbov
- pozitívne ovplyvňuje psychiku človeka, upokojuje a potláča nervové napätie
- zvyšuje chuť do jedla (vhodný hlavne pri rekonvalescenti po ťažkých chorobách alebo operáciách, po zvýšenej psychickej záťaži alebo pre starších ľudí k udržaniu dobrej fyzickej a duševnej kondície)
- zabraňuje lámavosti kapilár a udržiava normálnu priepustnosť cievnych stien (kvôli obsahu vitamínu P – rutínu a kyseliny askorbovej)
Nevýhody včelieho peľu
- hypervitaminóza pri nekontrolovanom užívaní peľu
Pri perorálnom užívaní peľu nehrozí u pacientov trpiacich na alergiu na peľ prakticky nijaké nebezpečenstvo. Podstatou klinických peľových alergií je precitlivenosť na peľ anemofilných rastlín (opeľujú sa vetrom), ktorých zrniečka sú menšie a ľahšie. Peľ entomofilných rastlín (opeľujú sa hmyzom), ktorý zbierajú včely, vyvoláva alergické reakcie len výnimočne. Niektorí autori odporúčajú desenzibilizáciu inhalačných peľových alergií perorálnym užívaním peľu.
Dávkovanie včelieho peľu
Deťom vo veku 3-5 rokov sa bežne podáva 12 g peľu denne, vo veku 6-12 rokov 16 g denne a mládeži nad 16 rokov i dospelým do 20 g denne. Celkové denné množstvo sa rozdelí na 3 dávky. Dospelým sa obvykle podáva 1 kávová
lyžička 3 krát denne. Peľové obsahové látky rýchlo podliehajú enzymatickým zmenám, pričom menia svoje vlastnosti. Preto je výhodnejšie užívanie stabilizovaných prípravkov.
Domáca príprava konzervovaného včelieho peľu (postup podľa Svobodu)
Čerstvý peľ (maximálne 5 dní starý) sa zmieša s 15 % medu a 25 % vody (na 1 kg peľu sa používa 0,25 l vody a 0,15 kg medu). Med sa rozpustí v určenom množstve vody a 5 minút sa povarí. Po vychladnutí sa dôkladne premieša s peľom (nesmú sa však tvoriť hrudky). Potom sa naplní do väčšieho zaváracieho pohára, utlačí sa dreveným tĺčikom a zakryje drevenou pokrývkou, ktorá sa zaťaží umytým kameňom alebo nekorodujúcim závažím. Pohár sa postaví k tepelnému zdroju s teplotou 35-40°C. Po 4-6 dňoch, keď peľ zmení farbu a dostane charakteristickú vôňu, odstráni sa drevená pokrývka aj závažie a pohár sa nepriedušne uzavrie. (Autor receptu odporúča viečko zaliať troma dielmi parafínu a jedným dielom včelieho vosku.) Z konzervy, v ktorej sa obsah stráviteľných bielkovín nemení, možno peľ kedykoľvek odobrať, ale nádobu treba vždy znovu nepriedušne uzavrieť.
Odporúčame sušený včelí peľ priamo od včelára.
VČELÍ PROPOLIS
Včelí propolis je špeciálna živica, ktorú včely zbierajú z kvetných púčikov rôznych rastlín alebo stromov. Veľkú časť propolisu vytvárajú včely medonosné aj ako vedľajší produkt, a to pri spracovaní peľu. Najčastejšie má tento včelí produkt žltú až tmavohnedú farbu a pri bežnej izbovej teplote lepkavú konzistenciu. Pre včely má propolis význam najmä v ochrane úľa, keďže ním „plátajú“ škáry v úli a mumifikujú veľkých votrelcov (motýľa smrtihlava, myšku, piskora...), ktorých síce dokážu zneškodniť, ale nevládzu ich z úľa vyniesť von. Propolis ich takto chráni pred chorobami a nepriaznivými klimatickými zmenami. Včelí propopis obsahuje okrem živice aj vosky, flavonoidy, éterické oleje, vitamíny (najmä skupiny B), minerálne látky (vápnik, železo, mangán, …) a iné zložky.
Propolis je považovaný za prírodné antibiotikum, pretože má schopnosť ničiť baktérie a zabraňovať ich ďalšiemu množeniu. Je výborným prostriedkom na podporu imunitného systému, pôsobí proti rôznym mikróbom a vírusom.
Výhody používania propolisu
- mierne znižuje vysoký krvný tlak
- tlmí vnútorné zápaly: obličiek, pečene, žlčníka, močových ciest, prostaty, ...
- upokojuje žalúdok a dvanástnik, aj pri vredových chorobách
- pomáha pri chrípke, angíne, zápale horných dýchacích ciest, bolestiach hrdla, prechladnutí, horúčke, úpale, ...
- pomáha pri problémoch v ústnej dutine: bolestivé afty alebo zuby, zapálené ďasná, ...
- lieči kožné ochorenia, pleseň na nohách, ekzém, akné, vyrážky, bradavice, popáleniny, krčové žily, …
- urýchľuje a uľahčuje hojenie rán
- pomáha pri silných menštruačných bolestiach a hnačke
- podporuje celkovú imunitu
Nevýhody propolisu
- patrí medzi silné alergény (preto je dobré hlavne u ľudí alergických na pele vopred si vyskúšať prípadnú citlivosť na propolis na kúsku kože (predlaktie) a v prípade, že koža do 24-48 hodín sčervená a začne páliť, propolis nepoužívať)
Formy propolisu
V dnešnej dobe je dispozícii množstvo výrobkov s výťažkami z propolisu, ktoré sa dajú kúpiť v podobe hotových propolisových tinktúr, tabletiek alebo krémov. Ďalšou možnosťou je vyrobiť si vlastnú propolisovú tinktúru zo surového propolisu, ktorý sa dá kúpiť v niektorých lekárňach alebo od včelárov.
Prvý recept na propolisovú tinktúru
200g propolisu sa vsype do 0,7 litra konzumného liehu. Každý deň sa zmes premieša a na 10.deň sa precedí. Propolisová tinktúra by sa mala skladovať v sklenenej dobre uzatvoriteľnej nádobe. Pred každým použitím sa má poriadne zatrepať a potom zmiešať v pohári s malým množstvom vody. Liečebný efekt umocňuje pridanie 1 lyžičky nektárového medu.
Druhý recept na propolisovú tinktúru
10 g zomletého a preosiateho propolisu (najlepšie sa melie silno zmrazený) sa zaleje 100 ml alkoholu (odporúča sa 70 – 96 %). Zmes sa nechá 10 – 14 dní (max. 5 týždňov) postáť v tmavej sklenenej nádobe. Denne sa má 2 až 7 krát poriadne zatrepať. Potom sa tinktúra prefiltruje (cez nekovový filter, najlepšie cez gázu), alebo sa po odstáti a usadení zleje.
VČELIA MATERSKÁ KAŠIČKA
Včelia materská kašička je sekrét z hltanových žliaz včiel medonosných vo veku približne 6-14 dní, ktorý je potravou pre včelie larvy, včeliu matku a trúdy. Je to priesvitná žltá až jasnohnedá hmota medovitej konzistencie a nevýraznej vône. Včelia materská kašička pomáha rýchlemu vývoju matky a dáva jej obdivuhodnú schopnosť klásť takmer neuveriteľné množstvo vajíčok a žiť neporovnateľne dlhšie ako ostatné včely. Tieto poznatky viedli k tomu, že materská kašička sa začala po objavení chemicky skúšať a potom využívať ako liečivo.
Včelia materská kašička je vysoko výživný produkt s veľkým obsahom proteínov a vitamínov. Jej história siaha do najstarších čias ľudstva. Už Inkovia poznali jej blahodarné účinky na telo a dušu. Materskú kašičku poznali aj Egypťania a Rimania, ktorí ju používali hlavne na kozmetické účely. Materská kašička prekonala za posledné stáročia obdivuhodný vývoj a stala sa známou na celom svete pod názvom „geleé royale“ (kráľovská kašička). Stala sa liekom na všetko a elixírom života. Kozmetické firmy v USA prešli na výrobu preparátov s materskou kašičkou a veľmi dobre na nich zarábali. Zdvihnutá vlna špekulácie však napokon upadla, po úspechoch prišli aj neúspechy, po nadšení sklamanie. Tento zázračný všeliek začal strácať príťažlivosť. Od roku 1888 až dodnes prebieha intenzívny výskum materskej kašičky, ktorým sa dokázalo, že má blahodarný vplyv nielen na včely, ale i na ľudí, najmä pri niektorých ochoreniach a v starobe.
Využitie materskej kašičky
- Terapeutické: ako psychofarmakum, proti predčasnému starnutiu, neurasténii, rôznym tráviacim poruchám, dermatózam, kardiovaskulárnym chorobám, artritíde, poruchách urogenitálneho systému, anémii, reumatizmu, na celkové zvýšenie imunity atď.
- Kozmetické: výrazné dermatologické a omladzujúce účinky. Používa sa najčastejšie do pleťových krémov, pleťových vôd, masiek a mliek.
- Doplnok výživy: najmä pri rekonvalescencii po operáciách, v starobe a pod., v natívnom stave alebo v kombinácii s inými potravinami (med, jogurt a pod.).
Riziká používania materskej kašičky
- Pri dlhodobom podávaní materskej kašičky deťom by mohlo dôjsť k nežiaducemu urýchleniu pohlavného dospievania. Preto sa materská kašička podáva deťom len výnimočne, spravidla len pri oneskorení vývoja, a to v primerane nižších dávkach v porovananí s dávkami pre dospelé osoby. V ostatných prípadoch sa k užívaniu materskej kašičky u detí dá prikloniť len pri ťažkom priebehu nejakého ochorenia.
- Podávanie v onkologických prípadoch sa neodporúča.
Skladovanie materskej kašičky
Materská kašička je veľmi citlivá látka, ktorá neznáša kontakt s kovmi. Škodí jej slnečné svetlo, teplo, kyslík a tiež akékoľvek nečistoty. Pretože podlieha rýchlemu rozkladu, musí sa hneď po získaní z materských buniek konzervovať. Konzervácia sa prevádza buď rozmiešaním do medu (1 – 2 g/250 g medu), prípadne rozmiešaním do medu s prídavkom alkoholu. Priemyselná forma konzervácie je tzv. lyofilizácia, kedy sa materská kašička ochladí na – 30 °C, až vznikne hmota na prípravu dražé. Táto moderná technológia je však menej šetrná ako klasická konzervácia v mede alebo octe. Materskú kašičku s medom je nutné skladovať v tme, suchu a chlade, pri teplote medzi 0 – 10 °C. Pred použitím je nutné vždy zmes riadne premiešať, pretože materská kašička má tendenciu zo zmesi vystupovať na povrch. Nemali by sa používať kovové lyžičky. Pri správnom uskladnení vydrží materská kašička v mede 1 rok.
Dávkovanie materskej kašičky
Pri užívaní čerstvej materskej kašičky je obvyklé dávkovanie 100g 1 krát denne ráno na lačno pod jazyk, alebo 20 mg 3 krát denne pred jedlom, v priebehu 10 – 20 dní. Pri užívaní najbežnejšej obchodnej formy materskej kašičky v mede (v pomere 1 : 250 ) sa podáva 1 krát denne ráno na lačno 25 g tejto zmesi, približne 4 g materskej kašičky za 40 dní. Efektívne je zopakovanie kúry po 2-3 mesiacov. Za najvhodnejšie sa považuje liečenie materskou kašičkou formou trojtýždňových kúr. Pokiaľ je potreba v terapii pokračovať, ordinuje sa jednomesačná pauza, po ktorej nasleduje doliečenie. Jeden krát denne na lačno sa podáva asi po dobu 20 dní 12,5 g zmesi, čo zodpovedá zhruba 1 g materskej kašičky za trojtýždňovú doliečovaciu kúru.
Využitie včelích produktov je veľmi široké, no nie u každého zaberá liečba nimi rovnako účinne. Aj keď včelí med, peľ, propolis a materská kašička nie sú všeliekmi, sú vynikajúcimi prírodnými prostriedkami na podporu imunitného systému. Liečenie pomocou týchto prostriedkov sa označuje ako APITERAPIA.
Zdroje:
[1] zena.atlas.sk
[2] najmama.aktuality.sk
[3] cez-okno.net
[4] valachshop.sk
[5] dynamicsk.sk
[6] Image courtesy of SweetCrisis at FreeDigitalPhotos.net
Mohlo by vás zaujímať:
Javorový sirup - charakteristika a použitie
Prebiotiká, probiotiká a symbiotiká
Aloe vera - veľký prírodný liečiteľ
Zelené potraviny (chlorella, spirulina, zelený jačmeň, zelená pšenica)
Pohánka - príprava a recepty
Cukry (sacharidy) a ich metabolizmus
Ľanové semeno a ľanový olej
Aké oleje používať na bezpečné vyprážanie a pečenie
"Dobré" a "zlé" tuky, trans-tuky a nízkotučný trend
Pracuje ako shiatsu terapeut a v oblasti alternatívnej medicíny sa pohybuje už viac ako 15 rokov. Úspešne absolvovala viacero kurzov a výcvikov, spomeňme, homeopatický kurz, Shiatsu, Dornova metóda, kraniosakrálna terapia, práca s energiou, reiki a pod. V roku 2013 založila internetový portál/blog paula.sk s cieľom poskytovať čo najobjektívnejšie informácie v otázkach zdravia, výživy, pohybu, materstva atď., ktoré by mohli pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Čítaj viac ...