CHIA SEMIENKA - PREČO SÚ TAK ZDRAVÉ ?
Chia (čítaj „čia“) semienka pripomínajú síce náš mak, no pochádzajú z rastliny Salvia Hispanica L., ktorá rastie najmä v horských oblastiach Mexika a Južnej Ameriky.
Chia semená (chia semiačka) uznávali pre ich pozitívne účinky na zdravie už pôvodní obyvatelia Ameriky. Bola to pre nich posvätná rastlina.
ČO OBSAHUJÚ CHIA SEMENÁ ?
Tieto semená majú bohaté zásoby antioxidantov, minerálnych látok, esenciálnych aminokyselín, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu, kalcium, vitamín B a C, fosfor, železo atď.
Pripisujú sa im mnohé zdravotné benefity, hlavne budovanie tenkých svalových vlákien, podpora kardiovaskulárneho systému, stabilizácia hladiny cukru v krvi, udržiavanie energie počas celého dňa atď.
Ich pravidelná konzumácia má aj estetické prínosy, hlavne zlepšenie pleti, vlasov a nechtov.
Využívajú sa dokonca aj pri chudnutí a detoxikácii, pretože obsahujú minimum sacharidov, rýchlo zasýtia, majú vysoký obsah vlákniny a blokujú vstrebávanie kalórií.
POZOR! Chia semienka znižujú krvný tlak, preto by ich opatrne mali konzumovať ľudia s nízkym krvným tlakom. Ľudia, ktorí majú srdcové problémy, alebo užívajú lieky na riedenie krvi, by nemali chia semienka konzumovať vôbec.
Pred pár rokmi sa chia semená dostali aj k nám a právom sa stali hitom zdravej výživy a energetickou superpotravinou. Podľa legislatívy EÚ sú tieto semienka zaradené medzi tzv. nové potraviny alebo nové zložky potravín.
CHIA SEMIENKA - POUŽITIE / PRÍPRAVA
Chia semienka je veľmi ľahké začleniť do jedálnička, pretože majú nevýraznú chuť, a tak príjmu chuť potravín, s ktorými sa spoja. Ich doporučená denná dávka je 15 g (tj. asi 4 kávové lyžičky).
Chia semená majú schopnosť viazať na seba vodu, preto ich možno kombinovať s akýmykoľvek tekutinami. V kombinácii s tekutinou vytvárajú špecifický výživný gel. Ich unikátna napučiavacia schopnosť sa využíva pri zahusťovaní. Či už pomleté na prášok alebo vcelku, je možné ich použiť na zahustenie fašírok namiesto strúhanky, do prívarkov, ako obaľovaciu zmes na mäso, do pečenia namiesto vajíčka atď.
Chia semená sa môžu používať ako prísada do jedla, napr. do ranných kaší alebo pri pečení chleba. V podstate sa nimi môže posypať akékoľvek jedlo. Lepšie využitie a účinok však majú, ak sa nasucho jemne opražia a pomelú. Opekané alebo pražené chia semiačka sa používajú ako príloha k celozrnnej ryži. Z chia semien je možné vyrobiť aj falošné ságo, stačí zmiešať semienka s jablkovým džúsom. Pripraviť sa z nich dajú aj zdravé toppingy na zákusky, stačí ich primiešať k rozmixovanému ovociu.
CHIA semená môžu byť skladované roky bez poškodenia chuti, vône alebo nutričnej hodnoty.
CHIA SEMIENKA - RECEPTY
Chia energetický nápoj
Do pohára s pramenitou alebo filtrovanou vodou pridáme 1 ČL chia semienok a necháme 10 až 15 min. postáť. Tento nápoj pijeme vtedy, ak potrebujeme doplniť energiu.
Chia energetický džús
Ingrediencie:
- 1 pohár čerstvej jablkovej alebo inej šťavy,
- 1 ČL chia semienok,
- štipka mletej škorice.
Postup: do čerstvej šťavy zamiešame mletú škoricu a chia semienka a necháme 10 až 15 min. postáť. Chia energetický džús pijeme vtedy, ak potrebujeme doplniť veľa energie.
Ovocný kokosový puding so semienkami chia
Ingrediencie na cca 2 porcie:
- štvrť šálky nastrúhaného kokosu,
- štvrť šálky semiačok chia,
- tri štvrtiny šálky kokosového mlieka,
- pol šálky ovocnej šťavy,
- 1 KL vanilkového extraktu,
- štipka soli,
- 100 g čerstvých mandlí,
- kúsky čerstvého ovocia.
Postup: zmiešame všetky ingrediencie, rozdelíme do pohárov a v chladničke necháme chladiť aspoň 2 hodiny.
Zeleninové muffiny s vajíčkom a chia semienkami bez cukru, bez lepku a bez laktózy
Ingrediencie:
- 5 lístkov baby špenátu (prelejeme ich vriacou vodou)
- 4 cherry paradajky
- 4 celé vajcia
- 4 bielky
- 1 cibuľu
- 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice chia semiačok (namočené v troške vody)
- ¼ lyžičky morskej soli
- ¼ lyžičky čerstvo pomletého bieleho korenia (alebo iné korenie, podľa preferencií)
POSTUP: Najskôr vyšľaháme vajcia a bielky a potom k nim pridáme nadrobno pokrájané cherry paradajky, nakrájanú cibuľu, najemno nasekanú petržlenovú vňať, nadrobno nasekaný baby špenát, chia semienka, soľ a korenie. Všetky ingrediencie poriadne premiešame. Pripravenú zmes nalejeme do papierových košíčkov (alebo do silikónových foriem, plechovej formy na muffiny) a dáme piecť. Pečieme v rúre cca 30 minút pri na 180 °C. Tieto vajíčkové muffiny sú chutné teplé, ale aj vychladnuté. V chladničke vydržia niekoľko dní. Sú zdravšou a pritom stále veľmi chutnou alternatívou klasických muffinov a taktiež jedným z receptov delenej stravy.
Chrumkavá pizza z pohánkovej múky a chia semienok - bez lepku, laktózy a vajec
Ingrediencie na 1 veľký plech:
1. Cesto na pizzu: 6 kopcovitých polievkových lyžíc (PL) pohánkovej
múky, 1 PL dyňových semienok, 1 PL slnečnicových semienok, 4 PL
namočených chia semienok, voda (cca 1,5 dcl), soľ.
2. Obloha na pizzu: paradajkový pretlak (drť), kapary, čierne olivy, paradajka, paprika, cuketa, oregáno, bazalka.
Postup prípravy:
1. V mise zmiešame pohánkovú múku, slnečnicové, dyňové a chia semienka, soľ a vodu. Rukami vymiesime tuhšie cesto na pizzu.
2. Na plech dáme papier na pečenie, potrieme ho olivovým olejom a navlhčenými rukami na ňom vyformujeme tenké cesto na pizzu.
3. Takto pripravené cesto dáme piecť na 20-30 minút do rúry predhriatej na 180 °C.
4. Po upečení cesta na pizzu naň dáme paradajkový pretlak, nakrájanú
paradajku, papriku, cuketu, čierne olivy, kapary atď. Posypeme oregánom a
bazalkou a prípadne ešte pokvapkáme olivovým olejom.
5. Dáme znova zapiecť do rúry na cca 5-10 minút.
Takáta vegánska pohánková pizza chutí aj deťom. Dobrú chuť :).
Je dokázané, že konzumácia chia semienok môže zlepšiť celkové zdravie. Avšak rovnako ako pri iných veciach platí “všetko s mierou”.
Najčítanejšie články v tejto kategórii:
Omega 3,6,9 ...
Včelie liečivá (med, peľ, propolis a materská kašička)
Prebiotiká, probiotiká a symbiotiká
Prídavné látky v potravinách, potravinové aditíva alebo ľudovo "éčka"
Zelené potraviny (chlorella, spirulina, zelený jačmeň, zelená pšenica)
Pohánka - príprava a recepty
Nutričné kvasnice – charakteristika, použitie a recepty
Javorový sirup - charakteristika a použitie
Aloe vera - veľký prírodný liečiteľ
Olej z čiernej rasce
Teplá voda s citrónom – kedy áno a kedy nie
Cukry (sacharidy) a ich metabolizmus
Zdroje:
[1] strava.sk
[2] vyziva5elementov.eu
Pracuje ako shiatsu terapeut a v oblasti alternatívnej medicíny sa pohybuje už viac ako 15 rokov. Úspešne absolvovala viacero kurzov a výcvikov, spomeňme, homeopatický kurz, Shiatsu, Dornova metóda, kraniosakrálna terapia, práca s energiou, reiki a pod. V roku 2013 založila internetový portál/blog paula.sk s cieľom poskytovať čo najobjektívnejšie informácie v otázkach zdravia, výživy, pohybu, materstva atď., ktoré by mohli pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Čítaj viac ...