E620, Kyselina L- glutamová
Antioxidant a dochucovadlo. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano
Popis a účinky E620, Kyselina L- glutamová
E620 (kyselina L- glutamová) je neesenciální aminokyselina, ktorá sa v potravinárskom priemysle používa ako dochucovadlo a antioxidant. Dodáva potravinám mäsovú chuť a zlepšuje chuť piva. Používa sa v mnohých koreniacich zmesiach, mäsových a rybacích výrobkoch, údeninách, instantných pokrmoch, konzervovaných jedlách - hlavne v zelenine, v želé, zmrzlinách atď. Používa sa aj ako náhrada soli. Priemyselne sa vyrába hydrolytickým štiepením rastlinných bielkovín (sója) alebo fermentáciou zemiakového alebo obilninového škrobu alebo z melasy. Suroviny pritom môžu byť geneticky modifikované. Môže spôsobovať alergické reakcie, bolesti hlavy, tráviace problémy, vracanie, astmu a poruchy spánku. Mali by sa mu vyhýbať tehotné a dojčiace ženy, deti a starí ľudia. V USA aj EU sa môže používať v obmedzenom množstve v potravinách s výnimkou nealkoholických nápojov.
E620, Kyselina L- glutamová je zaradené v kategorií konzervanty a antioxidanty.Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E240, E260, E270, E300, E306, E322, E239, E620
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií