E260, Kyselina octová

Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie

Popis a účinky E260, Kyselina octová

Kyselina octová (E260) je karboxylová kyselina, ktorá sa bežna vyskytuje v prírode, napríklad v jablkách, syroch, kakau, hrozne, pomarančoch alebo jahodách. V prírode môže tvoriť až 16% podiel v prirodzenom octe, ktorý vzniká kvasením alkoholických tekutín. Ide o bezfarebnú a vo vode rozpustnú kvapalinu ostrého zápachu so silnými antimikrobiálnymi účinkami.

Pro potravinárské účely sa pripravuje z liehu, muštu či ovocných vín a najčastejšie ide o jej 5% vodná roztok známy ako ocot, ktorý má široké využitie v potravinárskom priemysle. Vyrába sa viacerými spôsobmi - karbonyláciou methanolu, oxidáciou acetaldehydu alebo ethylenu, či prírodnou fermentáciou.

Využíva sa predovšetkým ako tradičný prostriedek k okysleniu a dochuteniu rôznych pokrmov (ocot), ale taktiež ako konzervant zabraňujúci rastu baktérií a kvasiniek. Je dobrým rozpúštadlom (hlavne farbív a eterických olejov) a látkou využívanou k úprave pH. V potravinách sa vyskytuje predovšetkým v nakládanej zelenine a hubách, v šalátových zálievkach, majonézach, omáčkach, čalamádach, marinádach, kečupoch a pekárenských výrobkoch.

Vo väčšom množstve môže mať niektoré nežiaduce účinky, napríklad poškodenie sliznice tráviaceho ústrojenstva, krvácanie alebo tvorbu vredov. Aj slabší ako 5% roztok tejto látky môže dráždiť pokožku.

Z kyseliny octovej sa vyrábajú ďalšie potravinové prísady, napríklad emulgátor E472c.

 

E260, Kyselina octová je zaradené v kategorií konzervanty a antioxidanty.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E240, E260, E270, E300, E306, E322, E239, E620

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
PR článok

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
PR článok

Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

Viete, že v našich črevách sa nachádzajú dobré baktérie? Ide o probiotiká, ktoré podporujú trávenie a obnovujú črevnú mikroflóru. Udržte si ideálnu hladinu probiotík pomocou stravy a majte vysmiate črevá. Osvojte si 7 potravín pre dobré fungovanie čriev i podporu imunity. 1. Jogurty plné probiotík K prírodným … Celý článok - Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá
PR článok

Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie

Horúce letné dni plné slnka a prázdninových radovánok nadobro skončili a pomalým, ale istým krokom prichádza jeseň. Veríme, že s bohatou úrodou obľúbených druhov jesenného ovocia a zeleniny. Vyskúšať netradičné recepty na zaváranie je pre mnohých spôsob, ako si vytvoriť vlastné zásoby dobrôt, ktoré vydržia po celú … Celý článok - Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S