E300, Kyselina L-askorbová

Vitamín C - základný antioxidant. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie

Popis a účinky E300, Kyselina L-askorbová

Kyselina L-askorbová (E300) má podobu bieleho prášku, ktorý je dobre rozpustný vo vode. Prirodzene sa nachádza v čerstvom ovocí a zelenine (citrusové plody, šípky, ríbezle, špenát, paprika, brokolica, ...). Napríklad pomaranče obsahujú okolo 35 mg vitamínu C na 100 gramov, čo zhruba odpovedá doporučenej dennej dávke. Kyselina L-askorbová sa rýchlo kazí pri vyšších teplotách a pri prístupe svetla a kyslíka.

Vitamín C je pre ľudské telo nepostrádateľný. Pomáha predovšetkým pri vstrebávaní železa z tenkého čreva a prispieva k správnej funkcii chrupaviek, kostí, ciev, kože a zubov. Nedostatok vitamínu C sa prejavuje chorbou nazývanou skorbut (únava, stráta zubov, krvácenie ďasien, zlé hojenie rán, môže skončiť aj smrťou).

Kyselina L-askorbová (E300) sa priemyselne vyrába chemickou syntézou z hroznového cukru. Dá sa získať aj priamou extrakciou z ovocia a zeleniny, ale táto metóda je drahšia a chemické zloženie výsledného produktu je rovnaké. Synteticky vyrobený vitamín C sa však v nápojoch rýchlo rozkladá, preto sa zdôrazňuje konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny.

Kyselina L-askorbová se využíva ako antioxidant napr. v ovocných džúsoch alebo v pekárenském či mäsovom priemysle, kde znižuje oxidáciu tukov a tým bráni vzniku rakovinotvorných látok. Používa sa aj ako konzervačný prostriedok (pomáha zachovať farbu spracovaného mäsa, trvanlivosť mlieka v prášku, predchádza zakaleniu piva, vyblednutiu ovocných šťiav a pod.), ako prostriedok k spracovaniu múky, alebo ako prísada do ovocných šalátov, cereálií, mrazených plodov mora atď.

Pri dlhodobom nadmernom príjme (10 gramov denne a viac) môže dôjsť až k vzniku obličkových kameňov a upchaniu tenkého čreva.

E300, Kyselina L-askorbová je zaradené v kategorií konzervanty a antioxidanty.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E240, E260, E270, E300, E306, E322, E239, E620

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
PR článok

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
PR článok

Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

Viete, že v našich črevách sa nachádzajú dobré baktérie? Ide o probiotiká, ktoré podporujú trávenie a obnovujú črevnú mikroflóru. Udržte si ideálnu hladinu probiotík pomocou stravy a majte vysmiate črevá. Osvojte si 7 potravín pre dobré fungovanie čriev i podporu imunity. 1. Jogurty plné probiotík K prírodným … Celý článok - Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá
PR článok

Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie

Horúce letné dni plné slnka a prázdninových radovánok nadobro skončili a pomalým, ale istým krokom prichádza jeseň. Veríme, že s bohatou úrodou obľúbených druhov jesenného ovocia a zeleniny. Vyskúšať netradičné recepty na zaváranie je pre mnohých spôsob, ako si vytvoriť vlastné zásoby dobrôt, ktoré vydržia po celú … Celý článok - Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S