E312, Dodecylgallát
Antioxidant dobre rozpustný v tukoch. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano
Popis a účinky E312, Dodecylgallát
Dodecylgallát (laurylgallát) (E312) sa používa v olejoch, margarínoch, mäsových výrobkoch, rybom tuku, sušenom mlieku, dresingoch, majonézach atď. Využíva sa hlavne na udržiavanie čerstvosti olejových produktov. Nájdeme ho aj v obalových materiáloch zemiakových lupienkov a cereálií, aby z nich mohol preniknúť do jedla a zabrániť tak oxidácii. Vyskytuje sa aj ako prídavná látka v koreniacich zmesiach, sáčkových omáčkach, žuvačkách atď. Môže zapríčiniť žalúdočné problémy a alergické reakcie. Pre svoje vedľajšie účinky sa nepoužíva vo výrobkoch pre deti.
E312, Dodecylgallát je zaradené v kategorií konzervanty a antioxidanty.Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E240, E260, E270, E300, E306, E322, E239, E620
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

PR článok
Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

PR článok
Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

PR článok
Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie

PR článok
Aké kanabisové oleje sú dostupné na Slovensku?

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií