E240, Formaldehyd

Konzervačná a dezinfekčná látka.

Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie

Popis a účinky E240, Formaldehyd

Formaldehyd (E240) je bezfarebný plyn, ktorý sa používa predovšetkým vo forme vodného roztoku - formalínu. Má uplatnenie ako dezinfekční látka, germicid, fungicid, odpeňovač a konzervant. Vyrába sa oxidáciou methylalkoholu. Najväčšie uplatnenie má v priemysle pri výrobe lepidiel, dezinfekčných prostriedkov, fungicidov a pod. U potravín sa používa vo výrobnom procese ako protipenivá prísada - napr. u syrov, želé, marmelád, pekárenských výrobkoch, cukrovinek, mliečnych výrobkoch. Používa sa aj pri výrobe šampónov, pien do kúpeľa, krémov, lakov na nechty a pod.

Už malé množstvo formaldehydu (cca 30 gramov) spôsobí, do dvoch hodín po konzumácii, smrť. Vdychovaním preukázateľně spôsobuje zhubné nádory, krvácanie nosohltanu, ... ide teda o karcinogén. Stykom s kožou dochádza k nežiaducim reakciám. Spôsobuje rakovinu pľúc u zvierat (krysy). V súčasnosti prebiehajú diskusie, či je pre človeka škodlivá konzumácia mäsa zvierat, ktoré sú živené krmivom ošetreným formaldehydom.

Formaldehyd (E240) nie je v SR povolený ako prídavná látka do potravín. V mnohých ďalších krajinách je táto prídavná látka tiež zakázaná. Do ľudského tela sa však môže dostať konzumáciou potravín s obsahom látky hexamethylentetraamin (E239), ktorý sa na formaldehyd rozkladá.

 

 

 

E240, Formaldehyd je zaradené v kategorií konzervanty a antioxidanty. Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E240, E260, E270, E300, E306, E322, E239, E620

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Ako spoznáte menopauzu? Toto sú jej príznaky

Tým najzákladnejším vysvetlením menopauzy je absencia menštruácie po dobu viac ako 12 mesiacov po sebe. Zvyčajne sa začína vo veku od 45 do 55 rokov, ale môže sa vyvinúť aj skôr, v niektorých prípadoch dokonca aj neskôr. Menopauza môže spôsobiť nepríjemné príznaky, ako sú návaly horúčavy a … Celý článok - Ako spoznáte menopauzu? Toto sú jej príznaky

Blahodárne účinky kostihoja lekárskeho

História kostihoju lekárskeho hovorí o jeho priaznivých účinkoch pri rôznych druhoch úrazov, vrátane zlomenín. Využitie mali i pri povrchových poraneniach, ktoré mali problém s hojením. Ide o bylinu, ktorá ma široké využitie na rôzne zdravotné problémy, dokonca i pri tuberkulóze či ochorení pľúc. Kostihoj lekársky obsahuje i … Celý článok - Blahodárne účinky kostihoja lekárskeho

Možné vedľajšie účinky: na čo si dať pozor pri používaní CBD oleja?

Hoci sú CBD produkty získané z kvalitných zdrojov úplne bezpečné, tak ako pri všetkých prípravkoch, aj pri užívaní CBD oleja sa oplatí dodržiavať zásadu postupnosti. Aké sú možné vedľajšie účinky, a ako ich môžete zvládnuť? Ako nájsť najlepšie CBD produkty? Ako môže CBD olej pomôcť? Účinky CBD … Celý článok - Možné vedľajšie účinky: na čo si dať pozor pri používaní CBD oleja?

Hydroláty - jedinečné kvetové vody s mnohostranným využitím

ČO JE HYDROLÁT? Hydroláty (tiež kvetové vody) vznikajú procesom parnej destilácie listov, kvetov, plodov, kôry alebo koreňov rastlín. Zatiaľ čo v esenciálnych olejoch sa nachádzajú látky rozpustné v tukoch napr. terpenoidy, estery, aldehydy a iné, hydroláty obsahujú látky rozpustné vo vode. U bežne používaných liečivých rastlín sa … Celý článok - Hydroláty - jedinečné kvetové vody s mnohostranným využitím
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S