E322, Lecitíny
Lecitíny (sojový lecitín, fosfatidy, fosfolipidy) Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E322, Lecitíny
Lecitíny (E322) sú prírodné antioxidanty nachádzajúce sa v každej živej bunke. Majú funkciu antioxidantov a emulgátorov a v potravinách plnia mnoho pozitívnych funkcií - napr. zabraňujú oddeleniu vody od oleja, spomaľujú tvrdnutie chleba, znižujú prskanie pri smažení a pod. Lecitín je prirodzenou súčásťou mnohých potravín a je to zdraviu prospešná látka. Ako prírodný zdroj lecitínu je možné využíť orechy, semená, sojové bôby, vaječný žĺtok, niektoré oleje, .... Pre priemyselné účely sa získava zo sojových bôbov.
Používa sa v mnohých potravinách: cereálie, čokoláda, lentilky, žuvačky, pečivo, margarín atď. Je aj súčasťou kozmetických výrobkov, napríklad mydiel a šampónov, pretože zabraňuje vysušeniu pokožky.
Lecitín znižuje hladinu "zlého" cholesterolu a zvyšuje "dobrého" cholesterolu, posilňuje pamäť, zúčastňuje sa premeny tukov na energiu, zabraňuje aterioskleróze, ...
E322, Lecitíny je zaradené v kategorií konzervanty a antioxidanty.
Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E240, E260, E270, E300, E306, E322, E239, E620
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií