E300, Kyselina L-askorbová
Vitamín C - základný antioxidant. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E300, Kyselina L-askorbová
Kyselina L-askorbová (E300) má podobu bieleho prášku, ktorý je dobre rozpustný vo vode. Prirodzene sa nachádza v čerstvom ovocí a zelenine (citrusové plody, šípky, ríbezle, špenát, paprika, brokolica, ...). Napríklad pomaranče obsahujú okolo 35 mg vitamínu C na 100 gramov, čo zhruba odpovedá doporučenej dennej dávke. Kyselina L-askorbová sa rýchlo kazí pri vyšších teplotách a pri prístupe svetla a kyslíka.
Vitamín C je pre ľudské telo nepostrádateľný. Pomáha predovšetkým pri vstrebávaní železa z tenkého čreva a prispieva k správnej funkcii chrupaviek, kostí, ciev, kože a zubov. Nedostatok vitamínu C sa prejavuje chorbou nazývanou skorbut (únava, stráta zubov, krvácenie ďasien, zlé hojenie rán, môže skončiť aj smrťou).
Kyselina L-askorbová (E300) sa priemyselne vyrába chemickou syntézou z hroznového cukru. Dá sa získať aj priamou extrakciou z ovocia a zeleniny, ale táto metóda je drahšia a chemické zloženie výsledného produktu je rovnaké. Synteticky vyrobený vitamín C sa však v nápojoch rýchlo rozkladá, preto sa zdôrazňuje konzumácia čerstvého ovocia a zeleniny.
Kyselina L-askorbová se využíva ako antioxidant napr. v ovocných džúsoch alebo v pekárenském či mäsovom priemysle, kde znižuje oxidáciu tukov a tým bráni vzniku rakovinotvorných látok. Používa sa aj ako konzervačný prostriedok (pomáha zachovať farbu spracovaného mäsa, trvanlivosť mlieka v prášku, predchádza zakaleniu piva, vyblednutiu ovocných šťiav a pod.), ako prostriedok k spracovaniu múky, alebo ako prísada do ovocných šalátov, cereálií, mrazených plodov mora atď.
Pri dlhodobom nadmernom príjme (10 gramov denne a viac) môže dôjsť až k vzniku obličkových kameňov a upchaniu tenkého čreva.
E300, Kyselina L-askorbová je zaradené v kategorií konzervanty a antioxidanty.Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E240, E260, E270, E300, E306, E322, E239, E620
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií