E270, Kyselina mliečna

Konzervant, antioxidant a zvýrazňovač chuti. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie

Popis a účinky E270, Kyselina mliečna

Kyselina mliečna (E270) je tekutina bez farby a zápachu, s nakyslastou chuťou a je ľahko rozpustná. Pri telesnej námahe vzniká z glykogénu vo svaloch a vyplavuje sa do krvi vo forme svojich solí, tzv. laktátov. Prirodzene sa vyskytuje vo všetkých živých organizmoch, pretože je prirodzeným medziproduktom metabolizmu savcov. Zvýrazňuje a zlepšuje chuť, zosilňuje účinnosť antioxidantov, ovplivňuje hodnotu pH a môže byť použitá ako rozpúšťadlo. Kyselina mliečna sa vyskytuje v dvoch formách: D (negatívna) a L (pozitívna), ktoré sa obe prirodzene vyskytujú v kvasených potravinách. Slúží aj ako antimikrobiálna látka.

Vyrába sa synteticky alebo mikrobiálnou cestou – fermentáciou syrovátky, zemiakov, melasy alebo škrobov.

Kyselina mliečna upravuje kyslosť. Nájdeme ju v nápojoch, cukrovinkách, margarínoch, olivách, sušených vaječných bielkoch, chlebe, pečive, syrových produktoch, mrazených dezertoch, masle, džemoch. Využitie má aj v pivovarníctve. Prirodzene konzervuje potraviny ako je kyslá kapusta, kyslé uhorky, jogurty, smotana alebo syry. Její L(+) forma nachádza uplatnenie aj v kojeneckej výžive.

Môže vyvolávať hnačky u kojencov, ktorých organizmus ju nedokáže metabolizovať. Iné nežiaduce účinky nie sú známe.

 

E270, Kyselina mliečna je zaradené v kategorií konzervanty a antioxidanty.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E240, E260, E270, E300, E306, E322, E239, E620

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Ako rozpoznať chrípku od prechladnutia a Covidu-19? Chrípka, prechladnutie a COVID-19 sú všetky infekčné respiračné ochorenia, ale spôsobujú ich rôzne vírusy a líšia sa svojimi príznakmi, prenosom a priebehom. Tu je prehľad ich hlavných rozdielov. Chrípka Príčinný vírus: Najčastejšie vírusy chrípky typu A a B. Príznaky: Chrípka … Celý článok - Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
PR článok

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

V dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby na zlepšenie svojho zdravia, sa práve medicinálne huby stávajú čoraz častejšou voľbou. Čo robí tieto liečivé huby tak výnimočnými a prečo by ste mali zvážiť ich začlenenie do svojho každodenného života? Od posilnenia imunitného systému až po … Celý článok - Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
PR článok

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
 
S