E223, Disiričitan sodný
Syntetický konzervant a antioxidant Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano
Popis a účinky E223, Disiričitan sodný
Disiričitan sodný (E223) je anorganická soľ, ktorá ako konzervant, zabraňuje šíreniu plesní, baktérií a húb. Je aj antioxidantom, teda zabraňuje hnednutiu ovocia a zeleniny. Používa sa pri výrobe piva, vína, octu, nealkoholických nápojov, zemiakových výrobkov, sušeného ovocia, džemov, omáčok, pečiva atď. V potravinách ničí vitamín B1, a preto je zakázané ho používať do potravin slúžiacich ako zdroj vitamínu B1. Može spôsobovať nevoľnosť, bolesti žalúdka, bolesti hlavy, astmatické záchvaty a pod.
E223, Disiričitan sodný je zaradené v kategorií konzervanty a antioxidanty.Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E240, E260, E270, E300, E306, E322, E239, E620
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

PR článok
Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

PR článok
Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií