E220, Oxid siričitý
Konzervačná látka a antioxidant. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano
Popis a účinky E220, Oxid siričitý
Oxid siričitý (E220) je syntetický plyn vznikajúci horením síry. Používa sa ako konzervant, antioxidant a ako rastlinné bielidlo, pretože zabraňuje zmenám farieb ovocia a zeleniny, ako dezinfekčný prostriedek v pivovaroch a ako bieliaca prísada. Zabraňuje rozširovaniu plesní a baktérií. Je častým konzervantom jahôd. Ďalej sa nachádza v likéroch, sušenom ovocí, víne, zemiakových výrobkoch, pive, octe a nealkoholických nápojoch. Môže spôsobovať alergické reakcie a zhoršovať astmu. Ničí vitamín B1 (tiamín) a môže spôsobovať aj poruchy metabolizmu (nevoľnosť, bolesti žalúdka, poškodenie čreva) a bolesti hlavy.
E220, Oxid siričitý je zaradené v kategorií konzervanty a antioxidanty.Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E240, E260, E270, E300, E306, E322, E239, E620
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií