Stravovanie podľa krvných skupín - tajomstvo genetiky

Základom teórie stravovania podľa krvných skupín je tvrdenie, že rôzne krvné skupiny majú na svedomí odlišný metabolizmus spracovania potravy. Preto pre každú krvnú skupinu existujú iné odporúčania.

Stravovanie podľa krvných skupín - tajomstvo genetiky

krvné skupiny

Základom teórie stravovania podľa krvných skupín je tvrdenie, že rôzne krvné skupiny majú na svedomí odlišný metabolizmus spracovania potravy.

Napríklad ľudia s krvnou skupinou 0 majú predpoklady lepšie stráviť živočíšne bielkoviny v porovnaní s jedincami s krvnou skupinou A, ktorí sa označujú ako prirodzení vegetariáni, a ktorí živočíšne bielkoviny trávia veľmi ťažko.

Preto pre každú krvnú skupinu existujú doporučené, zakázané a neutrálne potraviny.

Teória stravovania podľa krvných skupín nazývaná aj diéta podľa krvných skupín vznikla v 80-tych rokoch 20. storočia. Jej autorom je americký lekár a naturopat P. J. D´Adamo.

Táto relatívne mladá teória sa stále ešte vyvíja a obmieňa, preto je často predmetom kritiky a pochybností.

V priebehu evolúcie ľudského rodu vznikli štyri základné krvné skupiny označované: 0, A, B, AB.

Najstaršia je krvná skupina typu 0 (nula), ktorá sa objavila asi pre 50 000 rokmi, nasledujú skupiny A a B a najmladšia je krvná skupina AB, ktorá vznikla približne pre 2 500 rokmi. Jednotlivé krvné skupiny vznikali genetickými mutáciami. Každá krvná skupina je charakteristická pre určité obdobie evolúcie ľudského druhu, pre určité geografické a klimatické podmienky a pre určitý spôsob stravovania. Dôkazom je percentuálny podiel konkrétnej krvnej skupiny u konkrétnych národov, najmä u tých, ktoré sa príliš geneticky nemiešali s inými národmi. V meniacich sa podmienkach životného prostredia, ktoré pôsobilo najmä na imunitný a tráviaci systém, prežili jednotlivci s najvhodnejšou genetickou výbavou pre dané podmienky.

Základné rozdelenie krvných skupín:

  • 0 (nula, old = stará) – „lovecká“ krvná skupina, pretože človek sa v prvotných štádiách vývoja živil skôr lovom zveri ako pestovaním plodín – to si vyžaduje zručnosti, ktoré vtedajší človek nemal k dispozícii a zároveň ich nepotreboval, keďže živočíšnej potravy bol relatívny dostatok
  • A (agrarian = poľnohospodár) – „vegetariánska“ alebo „poľnohospodárska“ krvná skupina, pretože po dobe ľadovej mnoho zvierat vyhynulo a človek sa musel naučiť potraviny si skôr dopestovať
  • B (balanced = vyrovnaný) – „kočovnícka“ krvná skupina, pretože kočovník konzumoval živočíšne produkty (mäso aj mlieko) a tiež rastlinnú stravu, ktorú skôr zbieral ako pestoval
  • AB (kombinácia A a B)

Pravidlá stravovania pre krvnú skupinu 0

Nulka je najstaršou krvnou skupinou. Ľudia s touto krvnou skupinou boli pôvodne silní lovci, so silným tráviacim systémom. Môžu darovať krv všetkým ostatným skupinám, ale sami môžu prijať len 0.

  • Prospieva im intenzívne fyzické cvičenie a živočíšne bielkoviny v rozumnom množstve.
  • Nevhodné sú pre nich: pšenica, kukurica, fazuľa, šošovica, husacie mäso, bravčové mäso a slanina.
  • Vhodné potraviny sú: väčšina morských živočíchov, morské riasy, pečeň, červené a kuracie mäso, špenát a brokolica.
  • Z morských produktov by nemali konzumovať: sumcovité ryby, marinované slede, kaviár, údeného lososa a chobotnice.
  • Mliečne výrobky im neprospievajú.
  • K neutrálnym potravinám patrí: maslo, sójové mlieko, sójový syr a kozí syr.
  • Veľmi prospešné sú pre nich vlašské orechy a tekvicové semienka, ale nemali by konzumovať para orechy, kešu, arašidy, pistácie a mak.
  • Zo zeleniny by nemali bielu, červenú ani čínsku kapustu, ružičkový kel, zemiaky, avokádo, olivy, karfiol, baklažán a huby.
  • Z ovocia by si mali odpustiť kokosové orechy, ostružiny, melóny, mandarínky, pomaranče a jahody.
  • Nemali by ešte kečup, nakladanú zeleninu a rôzne marinády.
  • Z byliniek sú prospešné: chmeľ, šípky, mäta pieporná, púpava a petržlen.
  • Z nápojov majú zakázané: kávu, destiláty, čierny čaj, malinovky, colu.
  • Prospešné sú pre nich minerálne vody a neutrálne pôsobia zelený čaj, biele i červené víno.
  • Telu by mali dodávať hlavne vitamíny skupiny B, vitamín K a jód s vápnikom.

 Pravidlá stravovania pre krvnú skupinu A

Táto krvná skupina sa označuje ako poľnohospodárska alebo vegetariánska. Ľudia s krvnou skupinou A majú veľmi citlivý tráviaci systém.

  • Prospešné je pre nich tofu, obilné výrobky (okrem pšenice), strukoviny a ovocie.
  • Vyhýbať by sa mali mäsu a mliečnym výrobkom, pretože sú pre nich ťažko stráviteľné. 
  • Mali by pravidelne dopĺňať vitamín C, vitamín E, vitamín B12 a kyselinu listovú.
  • Vhodné sú fyzicky nenáročné cvičenia, napríklad joga, tajči alebo Qi Gong.
  • Zakázané potraviny sú: slanina, kačica, hus, zajac, pečeň, srdce, baranina, jahňacina, bravčovina, šunka, zverina, hovädzie a teľacie mäso.
  • Neutrálne potraviny sú kurča, morka, žralok a tuniak - ale iba v malom množstve.
  • Veľmi prospešné sú niektoré druhy rýb ako kapor, pstruh, makrela, sardinky, morská šťuka.
  • Medzi zakázané potraviny patria rak, krab, úhor, sleď a údený losos.
  • Môže sa konzumovať sójové mlieko a sójový syr, v menšom množstve jogurt a kefír, ale nesmie sa konzumovať plesňový syr, kravský syr, maslo a plnotučné mlieko.
  • Z orechov sú nevhodné pistácie, kešu a para orechy.
  • Zakázaná je pšenica, pšeničné klíčky, pšeničné otruby a škrob.
  • Ryža je odporúčaná potravina.
  • Zo zeleniny sa neodporúča kapusta, paprika a paradajky. 
  • Veľmi vhodné sú: mrkva, kel, žltá cibuľa, cesnak, čakanka a brokolica.
  • Z ovocia škodia banány, papája, mango, kokosové orechy, mandarínky, pomaranče a melóny.
  • Vhodné sú marhule, ananás, čerešne, slivky, citróny, figy a  hrozienka. Ostatné ovocie je neutrálne.
  • Nesmie sa kečup ani majonéza.
  • Z byliniek sú prospešné: hloh, zelený čaj, harmanček, ľubovník, ženšen, aloe, šípky a valeriána.
  • Nevhodné nápoje sú: sódovky, minerálky, pivo a destiláty.

Pravidlá stravovania pre krvnú skupinu B

Prapredkovia ľudí s krvnou skupinou B boli kočovníci / nomádi. Zo všetkých skupín práve skupina B vykazuje najpresnejšie geografické vymedzenie. Tiahne sa ako veľký pás cez euroázijské krajiny dole na indický subkontinent. Skupinu B majú hlavne tradičné židovské populácie, ďalej Mongoli, Japonci, Číňania a Indovia. Smerom na západ Európy je výskyt „béčkarov“ nižší. Ľudia s krvnou skupinou typu B majú najsilnejšie trávenie zo všetkých krvných skupín a môžu jesť s mierou všetky druhy potravín. „Béčkari“ potrebujú rovnováhu medzi telesnou a duševnou aktivitou. Trávenie im spomaľujú tuky.

  • Pri diéte by mali vynechať strukoviny, orechy a pšenicu.
  • Mali by pravidelne dopĺňať horčík.
  • Vyhýbať by sa mali kukurici, šošovici, arašidom, sezamovým semienkam.
  • Vhodné potraviny sú: zelená zelenina, niektoré druhy mäsa a nízkotučné mliečne výrobky.
  • Z mäsa je prospešná zverina, baranina, jahňacina a králik.
  • Medzi neutrálne potraviny patrí hovädzie mäso, morka, pečeň a teľacie mäso.
  • Zakázané sú slanina, sliepka, kačica, hus, šunka, kurča, bravčové mäso a srdce.
  • Zdraviu prospešné sú ryby, najmä treska, šťuka, makrela, losos, hejk, morský pstruh a kaviár.
  • Tuniak, pstruh, kapor, sleď a žralok patria medzi neutrálne potraviny.
  • Medzi zakázané morské produkty patria: raky, humor, kraby, korytnačky, údený losos, ustrice, chobotnice a slimáky.
  • Z mliečnych výrobkov sú vhodné: jogurty, kefíry, odstredené mlieko, kozie mlieko a kozí syr.
  • Kravský syr, sójový syr, cmar, plnotučné mlieko a maslo patria medzi neutrálne.
  • Zakázané sú hlavne plesňové syry a zmrzlina.
  • Z olejov je vhodný  olivový, vyhnúť sa treba oleju slnečnicovému, sezamovému a kukuričnému.
  • Väčšina semiačok a orieškov nie je pre skupinu B vhodná.
  • Zakázané sú aj kešu, arašidy, pistácie, lieskové a píniové oriešky a mak.
  • Vhodné je proso a ryža.
  • Zakázané je žito, pohánka a jačmeň.
  • Vyhnúť by sa mali chlebu zo pšenice a žita a takzvanej divokej ryži.
  • Zo zeleniny by nemali konzumovať artičoky, tekvicu, kukuricu, reďkovku, olivy a paradajky.
  • Veľmi prospešný je baklažán, paprika, kapusta, kel, karfiol, mrkva, petržlen, červená repa a všetky druhy zemiakov.
  • Z ovocia je zakázaný kokosový orech a granátové jablko.
  • Odporúčané ovocie je: ananás, banány, hrozno a  slivky.
  • Veľmi prospešný je zelený čaj a šťava z kapusty.
  • Zakázaná je rajčinová šťava a kečup.
  • Absolútne nevhodné sú destiláty, minerálne vody, malinovky, kokakoly a sódovky.
  • Čierna káva je neutrálna.
  • Z bylín je vhodné sladké drievko (Glycyrrhiza glabra, česky Lékořice lysá, ľudovo pelendrek), šalvia a ženšen, nevhodný je senný list, podbeľ a aloe.

Pravidlá stravovania pre krvnú skupinu AB

Túto pomerne vzácnu krvnú skupinu má len necelých päť percent populácie. Krvná skupina AB je vraj najlepšie prispôsobená moderným životným podmienkam. Môžu sa jesť potraviny zo všetkých skupín. V podstate by sa dalo povedať, že väčšina potravín nevhodných pre skupinu A a B je rovnako škodlivá aj pre ľudí so skupinou AB, okrem paradajok.

  • Pri chudnutí sa odporúča nejesť červené mäso, fazuľu, pšenicu, pohánku a kukuricu a odporúča sa konzumovať mliečne výrobky, zeleninu, plody mora, morské riasy a tofu.
  • Telu by sa mal pravidelne dodávať vitamín C. 
  • Z mäsa je prospešná jahňacina, baranina, morka a králik.
  • Nemali by sa konzumovať nasledujúce potraviny: slanina, šunka, kuracina, teľacina, hovädzina, bravčovina, hus, kačica, sliepka, zverina, homár, ustrica, krab, marinovaný sleď, chobotnica, žaba, úhor, údený losos a rak.
  • Mliečne výrobky sú pre skupinu AB prospešné, najmä kyslomliečne. Platí tu zásada, že ich nesmie byť priveľké množstvo, aby sa v organizme nevytváralo veľa hlienov.
  • Zakázané je plnotučné mlieko, zmrzlina, maslo, plesňové syry a parmezán.
  • Z obilnín sa neodporúča pohánka, pšenica a kukurica.
  • Zo zeleniny nie je prospešná paprika, avokádo, olivy a reďkovky.
  • Pri konzumácii ovocia by sa malo vyhýbať banánom, mangu, pomaranču, granátovému jablku a kokosovému orechu.
  • Zakázané sú tiež kyslé a sladké marinády a kečup.
  • Z byliniek je veľmi účinná echinacea, hloh, zelený čaj, harmanček, ženšen, sladké drievko a lopúch.
  • Môže sa káva, v menšom množstve aj biele a červené víno, minerálne vody a sódovky.
  • Absolútne nevhodné sú akékoľvek destiláty.

Zoznam doporučených, zakázaných a neutrálnych potravín rozdelený podľa krvných skupín je k dispozícii v angličtine na portáli curezone.com.

Odlišná fyziológia trávenia podľa krvnej skupiny sa prejavuje aj na fungovaní imunitného systému.

Nesúlad medzi typom stravy a dispozíciou človeka na jej metabolické spracovanie predstavuje významný rizikový faktor pre vznik rôznych zdravotných problémov. Štatisticky sa rovnaké ochorenia vyskytujú u ľudí s identickou krvnou skupinou. Imunitný systém napriek nesmiernej komplexnosti pracuje na základnom princípe rozlišovania vlastného a cudzieho. Jedným z najsilnejších antigénov imunitného systému v ľudskom tele sú antigény krvných skupín. Chemické odlišnosti antigénov krvných buniek napríklad spôsobujú, že červené krvinky človeka s krvnou skupinou B reagujú na červené krvinky darcu krvnej skupiny A ako na „cudzieho nepriateľa“ a imunitný systém začne hneď produkovať protilátky proti bunkám cudzej krvnej skupiny, čo sa prejaví ich zhlukovaním, tzv. aglutináciou.

Podľa teórie Dr. D´Adama funguje podobný princíp biochemickej reakcie červených krviniek aj v kontakte s potravinovými alergénmi, tzv. lektínmi (špecifické úseky bielkovinového reťazca). Krvná skupina môže odlišným spôsobom reagovať na rovnaký typ lektínu, preto ľudia v závislosti od svojej krvnej skupiny reagujú rôzne na tie isté potraviny.

Pokiaľ konzumujeme potraviny, ktoré pre nás nie sú vhodné, lektíny reagujú s našou krvou a vytvárajú zhluky, čiže aglutinujú. Keď konzumujeme vhodné alebo neutrálne potraviny, tento proces nenastáva. Až 95% lektínov z bežnej stravy sa z organizmu metabolickými procesmi vylúči, zvyšných 5% sa prefiltruje do krvi. Lektíny z nevhodných potravín v organizme spôsobujú zápaly črevnej sliznice, reagujú s bielymi krvinkami, pôsobia dráždivo na nervové tkanivo, podporujú vznik rôznych ochorení a zvyšujú obezitu.

Krvná skupina je silný genetický znak, ktorý nás sprevádza od počiatku ľudstva. Každá krvná skupina má iné dispozície k metabolizmu rôznych druhov potravín. Niektoré potraviny určitej krvnej skupine vyslovenie vadia, niektoré sú pre ňu neutrálne a niektoré zas mimoriadne prospešné. O tom, prečo je to tak, rozhoduje imunitný systém, ktorého centrum sa nachádza práve v krvnom riečisku tráviaceho traktu. Stravovanie podľa krvných skupín nie je všeliekom, ale môže byť vynikajúcim spôsobom vyčistenia krvi od škodlivých aglutinujúcich lektínov a tým aj posilnením imunitného systému.

Vzhľadom k tomu, že metabolizmus každého človeka je jedinečný a ovplyvňovaný celým radom faktorov (vek, hmotnosť, fyzická aktivita, stravovacie návyky atď.), sú rozdiely aj v rámci jednej krvnej skupiny. Z tohto dôvodu mnoho ľudí kombinuje stravovanie podľa krvnej skupiny so stravovaním podľa metabolického typu (ako nám trávia tuky, cukry a bielkoviny), stravovaním podľa somatotypu (typu postavy) alebo s delenou stravou.

Na Slovensku je propagátorkou stravovania podľa krvných skupín Mgr. Antónia Mačingová, autorka série úspešných bestsellerov „Najedzte sa do štíhlosti 1, 2 a 3“. Jej systém stravovania, nazývaný aj harmonické stravovanie, spája hlavne poznatky stravovania podľa krvných skupín s pravidlami kombinovania potravín podľa delenej stravy. Nejde o diétu, ale o postupný prechod k trvalej zmene stravovacích návykov, ktorý sa začína 28 dňový detoxikačným programom. Podľa autorky má tento systém stravovania priniesť okrem schudnutia aj zlepšenie zdravia a psychickej pohody. Ako všetky systémy, má svojich stúpencov aj odporcov. Faktom však je, že mnohým ľuďom pomohol.

Zdroje:
[1] zdravejedlo.sk/krvne-skupiny
[2] baoba.sk
[3] Image courtesy of renjith krishnan at FreeDigitalPhotos.net

Mohlo by vás zaujímať:
Výživa, strava a základné rozdelenie potravín
Delená strava
Individuálne stravovanie, detoxikácia a chudnutie
Stravovanie podľa somatotypov (typov postavy)
Stravovanie podľa metabolických typov
Paleo výživa
Makrobiotika - energetické stravovanie
Čínska dietetika
Vegetariánstvo a jeho nové formy
Ajurvédska výživa

Paula Hrešková Autor článku: Ing. Paula Hrešková
Pracuje ako shiatsu terapeut a v oblasti alternatívnej medicíny sa pohybuje už viac ako 15 rokov. Úspešne absolvovala viacero kurzov a výcvikov, spomeňme, homeopatický kurz, Shiatsu, Dornova metóda, kraniosakrálna terapia, práca s energiou, reiki a pod. V roku 2013 založila internetový portál/blog paula.sk s cieľom poskytovať čo najobjektívnejšie informácie v otázkach zdravia, výživy, pohybu, materstva atď., ktoré by mohli pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Čítaj viac ...

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest X blogger enlace oblúbené
 
Upozornenie: Uvedené informácie majú informatívny charakter. Za správnosť informácií neručíme. Akékoľvek používanie nami poskytovaných informácií je na vlastnú zodpovednosť. Pred začatím terapie, detoxikácie alebo pôstu sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo online na zdravie.sk.
 
 
S