Vitamín v slovníku alternatívnej medicíny
Vitamín je organická látka potrebná pre metabolické pochody.
Kategória: nezaradené
Súvisiace články:

Doktor Robert S. Morse je americký lekár, naturopat, biochemik, iridológ, bylinkár a jeden z najväčších terapeutov našej doby.
V roku 1974 založil na Floride kliniku a od tej doby pomohol tisícom ľudí zvíťaziť nad rakovinou, cukrovkou, roztrúsenou sklerózou, Crohnovou chorobou, alergiami a mnohými ďalšími vážnymi chorobami.
Doktor …
Celý článok - Zázračná detoxikácia surovou rastlinnou stravou podľa doktora Morsa

Názory na mlieko a mliečne výrobky sa veľmi rôznia. Jedni ho vydvihujú, druhí zatracujú.
Mlieko sa považuje za zdravú potravinu. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D, E a mnoho minerálnych látok ako vápnik, fosfor, draslík a železo.
Prečo sa potom o mlieku často hovorí ako …
Celý článok - Prečo je problém s mliekom a mliečnymi výrobkami ?

V súčasnosti existuje mnoho stravovacích systémov, ale neexistuje žiaden univerzálny systém stravovania vhodný pre každého bez rozdielu.
To, čo je zdravé pre jedného, môže druhému škodiť. Hlavnými dôvodmi sú rozdielna genetická informácia, rozdielny metabolizmus, rozdielna fyzická aktivita atď.
Aby sme si mohli správne vybrať to, čo nám …
Celý článok - Základné rozdelenie potravín - ako lepšie pochopiť stravovacie systémy

Cukry patria do skupiny sacharidov (glycidov, uhľohydrátov, karbohydrátov) a predstavujú skupinu chemických látok zložených z uhlíka, kyslíka a vodíka.
Sacharidy zahŕňajú okrem cukrov aj škroby, glykogén, dextriny a celulózu. Zaisťujú bunkám hlavný zdroj energie, sú preto pre naše telo nepostrádateľné.
Nájdeme ich napríklad v týchto potravinách: ovocie, …
Celý článok - Všetko o cukroch (sacharidoch) a prečo sa nich stávame závislí?

Univerzálny olej, ktorý by bol tepelne odolný (bod prepálenia minimálne 200°C), bez akýchkoľvek škodlivých látok, ktoré vznikajú pre vysokých teplotách, zdravý a ešte aj neutrálnej chuti a vône, neexistuje.
Pritom platí, že čím viac je tuk nasýtený, tým ťažšie ho organizmus spracuje a ľahšie sa ukladá v …
Celý článok - Aké oleje používať na bezpečné vyprážanie a pečenie

Omega-3 a Omega-6 sú polynenasýtené mastné kyseliny, alebo tzv. esenciálne mastné kyseliny.
Ľudské telo si ich nevytvára a preto je nútené ich získavať v potrave.
Slúžia na produkciu chemických prenášačov (látok podobných hormónom), ktoré sú potrebné pre normálny rast buniek, metabolizmus tukov a cholesterolu, ohybnosť ciev, zrážanlivosť …
Celý článok - Omega 3,6,9 ... (prečo sú tak dôležité)

Ajurvédska výživa sa drží starého známeho princípu: “Aké je jedlo, taká je myseľ a aká je myseľ, taký je život…“
Poukazuje však aj na to, že nie je dôležité iba čo jeme, ale aj ako jeme, ako kombinujeme jednotlivé potraviny a aké máme trávenie (tráviaci oheň agni). …
Celý článok - Ajurvédska výživa - aké jedlo, taká myseľ

Fytoterapia, ciže bylinná terapia, patrí k najstarším a najúčinnejším spôsobom liečby. Skutočnosť, že niektoré rastliny obsahujú liečivé látky, je známa už od staroveku a ľudia na základe svojich skúseností už vtedy využívali byliny na liečbu rôznych chorôb. Byliny/bylinky dodávajú telu okrem liečivých látok aj potrebné chýbajúce látky, …
Celý článok - Fytoterapia (bylinkárstvo, herbalizmus) a omladzujúce adaptogény

Gemmoterapia je alternatívna liečebná metóda využívajúca extrakty z púčikov rastlín, tzv. gemmopreparáty alebo gemmoterapeutiká, a bylinné tinktúry. V súčasnej dobe predstavuje prevrat vo fytoterapii.
Látky získané z púčikov a iných zárodkových častí rastlín sú veľmi silné, a preto sa riedia homeopatickým spôsobom. Gemmoterapeutiká v sebe preto zahŕňajú …
Celý článok - Gemmoterapia – zdravie z púčikov spôsobilo prevrat vo fytoterapii

Základom teórie stravovania podľa krvných skupín je tvrdenie, že rôzne krvné skupiny majú na svedomí odlišný metabolizmus spracovania potravy.
Napríklad ľudia s krvnou skupinou 0 majú predpoklady lepšie stráviť živočíšne bielkoviny v porovnaní s jedincami s krvnou skupinou A, ktorí sa označujú ako prirodzení vegetariáni, a ktorí …
Celý článok - Stravovanie podľa krvných skupín - tajomstvo genetiky

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti.
Tieto prídavné …
Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?