CHARAKTERISTIKA QUINOY
Quinoa (vyslovuje sa keen-wah) je tradičnou juhoamerickou plodinou, ktorá sa pestuje vo vysokohorských oblastiach už viac ako šesť tisíc rokov.
Inkovia ju nazývali „matka zrno“ a považovali ju za posvätnú. S obľubou z nej kvasili pálenku s názvom „chica“. S objaviteľskými výpravami docestovala v 19. storočí aj do Európy a odtiaľ do zbytku sveta.
Quinoa vyzerá ako kuskus alebo lúpané proso a patrí medzi pseudoobilniny.
Má vysoký obsah živín, je bohatá na bielkoviny, vápnik, železo, mangán, horčík, draslík, tryptofán, thiamín, riboflavín, kyselinu listovú, beta-karotén, fosfor, vitamín C atď. Vysokým obsahom aminokyselín sa približuje sóji. Významný podiel aminokyseliny hystidínu je dôležitý vo výžive kojencov a malých detí. Je ľahko stráviteľná, má nízky glykemický index a neobsahuje lepok, preto je vhodná aj pre celiatikov.
Pôsobí protizápalovo, má pozitívny vplyv na srdce, cievy, kosti a zuby. Pomáha pri migrénach, depresii, únave, úzkosti a strese. Odporúča sa aj pre športovcov, pretože pomáha budovať svalovú hmotu.
Olej z quinoy je vďaka významnému množstvu antioxidantov velmi stabilný a kvalitný.
QUINOA - PRÍPRAVA
Pred tepelnou prípravou sa odporúča namočiť zrnká quinoy na niekoľko hodín do vody alebo ich aspoň premyť studenou vodou. Quinoa má po uvarení nadýchanú štruktúru a ľahko orieškovú chuť. Varí sa na miernom ohni asi 15-20 minút – 1,5 až 2 diely vody (alebo vývaru) na jeden diel quinoy. Väčšinou sa podáva ako príloha k jedlám. Je možné ju pripraviť naslano (so soľou, korením, zeleninou ako šalát, ako alternatíva rôznych obilovín), alebo nasladko (napr. na raňajky s medom, ovocím, mandľovým mliekom a orechami). Pri pečení sa môže časť bežne používanej múky nahradiť múkou z quinoy, čím sa zvýši výživová hodnota jedla.
QUINOA - RECEPTY
Quinoa placky / vegeburger
Ingrediencie na cca 5 porcií: 340 g uvarenej quinoy, 4 vajcia, 50g nasekaného listového špenátu, 1 polievková lyžica nasekanej pažítky, 1 cibuľa, 1 polievková lyžica strúhaného syra (nepovinné), 3 strúčiky cesnaku (pretlačiť), 100 g strúhanky, 1 kávová lyžička soli
Pripravíme si quinou podľa postupu uvedeného v príprave quinoy, zmiešame ju so všetkými ostatnými ingredienciami a necháme odležať cca 1 hodinu na chladnom mieste. Potom zo zmesi vytvarujeme placky, ktoré vyprážame z oboch strán na troche olivového oleja. Surová zmes vydrží aj dva dni v chladničke. Podávame s čerstvou zeleninou.
Quinoa s pečenou zeleninou
Ingrediencie na cca 2 porcie: 1 fenikel, 1 cuketa, 2 žlté papriky, 1 červená cibuľa, 8 cherry paradajok, 5 strúčikov cesnaku, olivový olej, ½ lyžičky červenej pálivej papriky, soľ, čerstvé bylinky (rozmarín, tymian, šalvia).
Dresing: 4 lyžice olivového oleja, šťava z polky citróna, 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate, soľ
Zeleninu očistíme a nakrájame. Rozohrejeme rúru na 220 °C. Na plech dáme papier na pečenie a nakrájanú zeleninu. Zalejeme olivovým olejom, pridáme soľ, mletú papriku a zasypeme čerstvými bylinkami. Všetko poriadne premiešame a dáme piecť do rúry na cca 30 minút. Pokiaľ sa pečie zelenina, pripravíme si quinou podľa postupu uvedeného v príprave quinoy a dresing. Upečenú zeleninu potom vo veľkej mise zmiešame s quinoou a dresingom.
Image courtesy of rakratchada torsap at FreeDigitalPhotos.net
Mohlo by vás zaujímať:
Pohánka - príprava a recepty
Proso - príprava a recepty
Amarant – príprava a recepty
Včelie liečivá (med, peľ, propolis a materská kašička)
Aloe vera - veľký prírodný liečiteľ
Zelené potraviny (chlorella, spirulina, zelený jačmeň, zelená pšenica)
Chia semienka – charakteristika, použitie a recepty
Ľanové semeno a ľanový olej
Aké oleje používať na bezpečné vyprážanie a pečenie
"Dobré" a "zlé" tuky, trans-tuky a nízkotučný trend
Stravovanie podľa metabolických typov
Stravovanie podľa krvných skupín
Vegetariánstvo a jeho nové formy
Pracuje ako shiatsu terapeut a v oblasti alternatívnej medicíny sa pohybuje už viac ako 15 rokov. Úspešne absolvovala viacero kurzov a výcvikov, spomeňme, homeopatický kurz, Shiatsu, Dornova metóda, kraniosakrálna terapia, práca s energiou, reiki a pod. V roku 2013 založila internetový portál/blog paula.sk s cieľom poskytovať čo najobjektívnejšie informácie v otázkach zdravia, výživy, pohybu, materstva atď., ktoré by mohli pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Čítaj viac ...