CHARAKTERISTIKA PROSA
Lúpané proso (pšeno, česky jáhly, lat. Panicum miliaceum L.) patrí medzi tzv. pseudoobiloviny. Slovania ho často konzumovali v podobe kaší, placiek, koláčov, nátierok, polievok a ako prílohu k jedlu.
Získava sa odstránením plevy zo zrna prosa. Má priaznivý pomer bielkovín (12 %), tukov (4 %) a sacharidov (68 %). Tento pomer sa približuje k odporúčanému pomeru živín.
Obsahuje veľa minerálnych látok, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. Konkrétne fluór, kyseliny kremičitú, horčík, draslík, fosfor, železo, vitamíny B1 a B2 atď.
Proso je výživné, veľmi ľahko stráviteľné a neobsahuje lepok, preto je vhodné aj pre celiatikov pri bezlepkovej diéte. Svojou nutričnou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám.
Odporúča sa pri málokrvnosti, rekonvalescencii a na detoxikáciu organizmu. Taktiež zlepšuje stav pokožky, vlasov, zubov a nechtov.
PROSO - PRÍPRAVA
Pšeno by sa malo sa 1-3 krát spariť vriacou vodou, aby sa odstránila jeho horká príchuť. Na varenie používame 1 diel pšena na 1,5 - 2 diely vody. Varí sa cca 5-10 minút a ďalších 10-20 minút sa nechá napučať v teple pod pokrievkou.
PROSO - RECEPTY
Ako príloha pre dve osoby (porcie) sa varí 125 g prosa (cca 1 šálka).
Nákyp z pšena (4 porcie)
2 šálky prosa sa povaria v 4 šálkach mlieka a pri nízkej teplote asi 5 minút a potom sa to nechá napučať. Z dvoch bielok sa vyšľahá sneh, ktorý sa zmieša spolu s uvareným prosom, 2 polievkovými lyžicami medu, 2 žĺtkami a 1/2 šálky nasekaných mandlí. Do vymastenej formy na pečenie alebo do zapakacej misy sa navrství masa z prosa a 3 jablká nakrájané na plátky. Rúru rozohrejeme na 200 °C a dáme piecť na cca 30-40 minút.
Sladká pšenová kaša
Pšeno po prepláchnutí zalejeme mliekom alebo vodou (na 1 hrnček pšena dáme 2 hrnčeky mlieka/vody), pridáme štipku soli, sušené brusnice a za stáleho miešania ho privedieme do varu. Keď sa pšeno začne variť, znížime teplotu, chvíľku povaríme, vypneme a necháme ho dôjsť pod pokrievkou. Osladíme ho medom a ozdobíme ovocím. Vhodné sú aj dusené jablká alebo hrušky, prípadne kompót.
Mohlo by vás zaujímať:
Pohánka - príprava a recepty
Quinoa- príprava a recepty
Amarant – príprava a recepty
Včelie liečivá (med, peľ, propolis a materská kašička)
Aloe vera - veľký prírodný liečiteľ
Zelené potraviny (chlorella, spirulina, zelený jačmeň, zelená pšenica)
Omega 3,6,9 ...
Ľanové semeno a ľanový olej
Aké oleje používať na bezpečné vyprážanie a pečenie
"Dobré" a "zlé" tuky, trans-tuky a nízkotučný trend
Stravovanie podľa metabolických typov
Stravovanie podľa krvných skupín
Vegetariánstvo a jeho nové formy
Pracuje ako shiatsu terapeut a v oblasti alternatívnej medicíny sa pohybuje už viac ako 15 rokov. Úspešne absolvovala viacero kurzov a výcvikov, spomeňme, homeopatický kurz, Shiatsu, Dornova metóda, kraniosakrálna terapia, práca s energiou, reiki a pod. V roku 2013 založila internetový portál/blog paula.sk s cieľom poskytovať čo najobjektívnejšie informácie v otázkach zdravia, výživy, pohybu, materstva atď., ktoré by mohli pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Čítaj viac ...