Často sa pri doplnkoch výživy stretávame s termínami, ktoré sice znejú podobne, no majú iný význam. Napríklad prebiotiká, probiotiká a symbiotiká.
V tomto článku si vysvetlíme, aký je medzi nimi rozdiel a na čo sú dobré?
PROBIOTIKÁ
Probiotiká (pro = priaznivý, bios = život) sú zjednodušene povedané prípravky obsahujúce zdraviu prospešné baktérie (probiotické baktérie).
Najčastejšie sú to laktobacily a bifidobakterie, ktoré pozitívne pôsobia na črevnú mikroflóru a bránia premnoženiu škodlivých hnilobných baktérií v čreve. Pomáhajú hlavne pri liečbe hnačky, pri obnove črevnej mikroflóry po liečbe antibiotikami, pri alergiách, na podporu imunity atď.
V oblasti probiotík sa môžeme stretnúť s dvoma skupinami výrobkov.
Prvú skupinu tvoria potraviny ako zakysané mliečne výrobky, tvrdé syry, kyslá kapusta, zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny a pod.
Druhú skupinu tvoria doplnky stravy vo forme tabletiek, kapsulí a pod. Čím je počet baktérií v jednej tabletky väčší (min. 1 miliarda), tým ide o kvalitnejší doplnok výživy. Ak probiotikum obsahuje viac druhov baktérií, podiel jedného druhu by mal predstavovať aspoň polovicu z celkového počtu baktérií v tabletke, najmenej však 20%. Probiotikum by malo byť uskladnené v chladničke, aj v lekárni, aj doma. Užíva sa väčšinou s jedlom, aby sa zabránilo priamemu pôsobeniu koncentrovanej kyseliny HCl v žalúdku pri užití nalačno. Preventívne stačí užívať 1 tabletku 1 krát denne; pri hnačkách alebo iných tráviacích problémoch, 1-2 tabletky 3 krát denne.
Rast dobrých probiotických baktérií potláčajú potraviny obsahujúce veľa hnilobných baktérií, napr.:
- mäso,
- údeniny,
- vajíčka,
- nadmerný príjem sladkostí
- nadmerný príjem bielkovín,
- nedostatok vitamínov B,
- alkohol,
- stres atď.
PREBIOTIKÁ
Prebiotiká sú zjednodušene povedané potravou pre zdraviu prospešné probiotické baktérie.
Ide o nestráviteľnú zložku stravy, väčšinou vlákninu a oligosacharidy, ktoré vytvárajú dobré podmienky pre správny rast a aktivitu probiotických baktérií.
Prebiotiká nájdeme buď priamo v potravinách ako sú obiloviny, ovocie a zelenina (hlavne cesnak, cibuľa a pór), alebo ako doplnky stravy. Vynikajúcim prebiotikom sú aj ľanové semená. Jedným z najsilnejších a najkvalitnejších prebiotík je chlorella (pre viac informácií o chlorelle a ostatných zelených superpotravinách pozri článok Zelené superpotraviny = zelené zdravie).
SYMBIOTIKÁ
Symbiotiká sú kombináciou probiotík s prebiotikami. Spojujú vlastnosti probiotík a prebiotík do jedného výrobku. Zlepšujú odolnosť proti infekciám, majú antibakteriálnu schopnosť a celkovo zlepšujú imunitu organizmu.
Najlepším spôsobom ako si udržať správnu črevnú mikroflóru je pestrá a vyvážená strava, ktorá obsahuje všetky zložky potravy.
Zdroj obrázku: https://pixabay.com/
Najčítanejšie články v tejto kategórii:
Včelie liečivá (med, peľ, propolis a materská kašička)
Aloe vera - veľký prírodný liečiteľ
Zelené superpotraviny (chlorella, spirulina, zelený jačmeň, zelená pšenica)= zelené zdravie
Kombucha – účinky, dávkovanie a domáca príprava
Omega 3,6,9 ...
Ľanové semeno a ľanový olej
Aké oleje používať na bezpečné vyprážanie a pečenie
"Dobré" a "zlé" tuky, trans-tuky a nízkotučný trend
Stravovanie podľa metabolických typov
Stravovanie podľa krvných skupín
Plesňové a kvasinkové infekcie - alternatívna liečba
Vegetariánstvo a jeho nové formy
Schüsslerove tkanivové (bunkové, biochemické) soli – liečba biominerálmi
Pracuje ako shiatsu terapeut a v oblasti alternatívnej medicíny sa pohybuje už viac ako 15 rokov. Úspešne absolvovala viacero kurzov a výcvikov, spomeňme, homeopatický kurz, Shiatsu, Dornova metóda, kraniosakrálna terapia, práca s energiou, reiki a pod. V roku 2013 založila internetový portál/blog paula.sk s cieľom poskytovať čo najobjektívnejšie informácie v otázkach zdravia, výživy, pohybu, materstva atď., ktoré by mohli pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Čítaj viac ...