NUTRIČNÉ KVASNICE - CHARAKTERISTIKA
Nutričné kvasnice (anglicky nutritional yeast) sa v posledných rokoch stali veľkým hitom v oblasti výživy. Ide o neaktívnu formu kvasníc, ktoré sú podobné sušeným pivovarským kvasniciam (vedľajší produkt pri výrobe piva, ktorý je bohatý na bielkoviny a vitamíny skupiny B).
Kvasnice sú v podstate kvasinky rodu Saccharomyces cerevisae, ktoré podporujú kvasné procesy. Droždie je druhotný výrobok z kvasníc.
Nutričné kvasnice sú zdrojom kompletných bielkovín (obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny) a vitamínov (hlavne skupiny B a kyseliny listovej). Vitamín B12 obsahujú väčšinou iba fortifikované nutričné kvasnice. Neobsahujú glutén a majú nízky obsah tuku a sodíka. Nutričné kvasnice sú preto vyhľadávaným doplnkom stravy hlavne u vegetariánov a vegánov.
Medzi nevýhody nutričných kvasníc patrí to, že obsahujú aj veľké množstvo purínov, ktoré pri nadmernej konzumácii môžu zvýšiť hladinu kyseliny močovej v krvi a nasledne spôsobiť napríklad dnu. Preto je odporúčaná denná dávka nie viac 2 PL nutričných kvasníc vo forme vločiek alebo 1 PL nutričných kvasníc vo forme prášku.
Pri premnožených kvasinkách v organizme a pri kvasinkových a plesňových infekciach (kandidózy, mykózy, ...) je telo veľmi citlivé na akékoľvek potraviny obsahujúce kvasnice, či už nutričné, pekárske alebo pivovarské. Väčšinou ide o potraviny ako chlieb, pivo, tvrdý alkohol a priemyselne spracované potraviny, ktoré obsahujú aj veľa cukru a aditív. Tieto potraviny telo prekysľujú a to vedie k ešte väčšiemu premnoženiu kvasiniek. Preto sa potravinové doplnky vo forme kvasníc odporúčajú len pre jednotlivcov, ktorí nemajú problémy s kvasinkami. Mnohí propagovatelia nutričných kvasníc popierajú, že by nutričné kvasnice mohli zhoršovať kvasinkové infekcie, pretože ide o neaktívnu formu kvasníc. Nie je však dostupný žiadny relevantný výskum, ktorý by to potvrdil alebo vyvrátil. Viac o kvasinkových a plesňových infekciách sa dozviete v sekcii Protikvasinková kúra.
NUTRIČNÉ KVASNICE - POUŽITIE
Nutričné kvasnice sa predávajú vo forme žltého prášku alebo malých vločiek a dochucujú sa nimi pokrmy podobným spôsobom ako pri dochucovaní korením. Majú orieškovo-syrovú chuť a často ich nájdeme v receptoch ako náhradu syra, hlavne parmezánu, napríklad pri zapekaní. K ich príprave sa často používa voda alebo olej. Nutričné kvasnice sa môžu pridávať do polievok, omáčok, šalátov, popcornu atď.
NUTRIČNÉ KVASNICE - RECEPTY
Zapečený karfiol s nutričnými kvasnicami
Predhrejeme rúru na 150°C. V mise poriadne zmiešame jednu hlávku karfiolu, 1 PL olivového oleja, 1 PL tmavých sezamových semienok a ¼ šálky nutričných kvasníc. Na plech dáme papier na pečenie a pripravenú zmes. Pečieme cca 20-25 minút. Ako príloha sa podáva šalát, ryža, zemiaky, …
Zdroje:
[1] vegsource.com
[2] bodyecology.com
[3] Image courtesy of artur84 at FreeDigitalPhotos.net
Mohlo by vás zaujímať:
Prebiotiká, probiotiká a symbiotiká
Kombucha – účinky, dávkovanie a domáca príprava
Prídavné látky v potravinách, potravinové aditíva alebo ľudovo "éčka"
Zelené potraviny (chlorella, spirulina, zelený jačmeň, zelená pšenica)
Pohánka - príprava a recepty
Cukry (sacharidy) a ich metabolizmus
Vegetariánstvo a jeho nové formy
Ľanové semeno a ľanový olej
Aké oleje používať na bezpečné vyprážanie a pečenie
"Dobré" a "zlé" tuky, trans-tuky a nízkotučný trend
Plesňové a kvasinkové infekcie - alternatívna liečba
Pracuje ako shiatsu terapeut a v oblasti alternatívnej medicíny sa pohybuje už viac ako 15 rokov. Úspešne absolvovala viacero kurzov a výcvikov, spomeňme, homeopatický kurz, Shiatsu, Dornova metóda, kraniosakrálna terapia, práca s energiou, reiki a pod. V roku 2013 založila internetový portál/blog paula.sk s cieľom poskytovať čo najobjektívnejšie informácie v otázkach zdravia, výživy, pohybu, materstva atď., ktoré by mohli pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Čítaj viac ...