Momentálne sme všetci kvôli koronavírusovej pandémii v krízovej situácii. Táto situácia však nie je nová. V histórii sa už stala mnohokrát. Na španielsku chrípku v roku 1918 zomrelo 40 miliónov ľudí. To bolo viac mŕtvych ako v 1. svetovej vojne. Pri všetkých správach o takýchto epidémiách sa však často prehliada jedna dôležitá informácia. Pri epidémii španielskej chrípky bolo 500 miliónov infikovaných. Zomrelo teda necelých 10% nakazených. To znamená, že absolútna väčšina prežila!
A ktorí boli tí, čo prežili?
Boli to jedinci so silným imunitným systémom. Imunitný systém je totiž to, čo rozhoduje o našom prežití alebo smrti.
Všimnite si, že dnes na koronavírus zomierajú predovšetkým ľudia, ktorí sú oslabení, teda so slabým imunitným systémom. Keďže liek na koronavírus zatiaľ nie je, ak sa nakazíte, uzdravenie závisí predovšetkým na vašom imunitnom systéme. Inými slovami musíte sa uzdraviť sami. Lekári chorým len pomáhajú udržiavať základné telesné funkcie a snažia sa zastúpiť nefunkčný imunitný systém, aby mali chorí väčšiu šancu na uzdravenie.
Imunitu však nejde posilniť za 1 deň. Aby sme to dokázali, je nutné vedieť, čo je imunita, ako funguje, ako ju posilniť a ako postupovať pri prvých príznakoch infekcie. To sú informácie, ktoré vám prinášame v tomto článku
Čo je vlastne imunita?
Imunita zaisťuje ochranu tela proti všetkým škodlivinám vonkajšieho prostredia (predovšetkým infekčným mikroorganizmom – čiže aj vírusom) a proti škodlivinám, ktoré vznikajú vnútri organizmu.
Imunitný systém tvorí spolu s centrálnym nervovým systémom a hormónovým systémom vládnuci supersystém, ktorý zaisťuje rovnováhu celého organizmu.
Biele krvinky lymfocyty a makrofágy vystupujú ako ostreľovači bojujúci v prvej línii. Keď makrofág požiera baktériu, bombarduje ju voľnými radikálmi, ktoré vyrába. Pomocou tohto ostreľovania naruší bunkovú stenu baktérie a môže ju vďaka tomu zničiť.
Tieto voľné radikály však môžu poškodiť a zničiť aj makrofág. Makrofág preto potrebuje mať zásobu antioxidantov, aby sám seba pri tomto ostreľovaní chránil. V bunkových stenách makrofágov je preto uložené veľké množstvo vitamínu C, ktorý odchytáva voľné radikály - pôsobí pre makrofág ako ochranný štít.
Ak majú makrofágy nedostatok vitamínu C, zníži imunitný systém svoj výkon, aby zabránil zničeniu bielych krviniek. Dôsledkom je rýchle namnoženie baktérií a vírusov a prepuká choroba, pretože baktérií alebo vírusov je viac než buniek imunitného systému.
Pri zasiahnutí infekciou sú baktérie a vírusy schopné množiť sa explozívne. Imunitné bunky preto musia byť tiež schopné množiť sa explozívne, aby malo telo zodpovedajúce množstvo "vojakov" proti armáde nepriateľa.
K tomuto explozívnemu nárastu miliónov a miliónov nových imunitných buniek potrebuje však imunitný systém stavebný materiál. Potrebuje správne bielkoviny, dostatok vitamínu B, ktorý ovplyvňuje výstavbu imunitných buniek, dostatok vitamínu E, ktorý ovplyvňuje množenie lymfocytov (zvyšuje ich aktivitu) a podieľa sa na navyšovaní množstva makrofágov a zabíjačských buniek (zvyšuje odpoveď antigénov).
Ako je možné posilňovať imunitný systém?
Zdravá strava
Dnes je už jednoznačne dokázané, že tráviaci trakt má kľúčovú úlohu pre správne fungujúcu imunitu a kvalitu našich čriev priamo ovplyvňuje zloženie stravy, ktorú konzumujeme. Zdravý zažívací trakt predstavuje zásadnú podmienku pre optimálnu imunitu.
Tráviaci trakt prichádza do styku s obrovským množstvom mikroorganizmov a obsahuje až 60 % zo všetkých imunitných buniek v organizme. Takže to, čo a ako konzumujeme, je pre našu imunitu zásadné.
Vitamíny a minerály
Odporúča sa užívať denne 1500 mg vitamínu C, vitamín B komplex, vitamín E a D, prípadne kvalitný multivitamínový prípravok. Vitamíny a minerály by sa mali užívaťspolu s jedlom - lepšie sa potom vstrebávajú.
Z mikroelementov je pre správnu funkciu imunitného systému najdôležitejší dostatočný prívod železa, selénu a zinku.
Vitamín C
Hlavné zdroje:
- šípky
- kiwi
- jahody
- pomaranče
- červená aj zelená paprika
- brokolica
- karfiol
- chren
- petržlenová vňať
- chilli papričky
- rakytník
Vitamíny skupiny B
Existuje osem rôznych foriem vitamínu B: tiamín (B1), riboflavín (B2), niacín (B3), kyselina pantoténová (B5), pyridoxín (B6), biotín (B7), folát (B9) a kobalamín (B12). Tieto zložky sú známe ako vitamíny B komplexu.
Hlavné zdroje:
Ovocie a zelenina: listová zelenina ako špenát či šalát, brokolica, špargľa, z ovocia avokádo, maliny či banány sú len jedny z mnohých, ktoré obsahujú vitamíny B1 až B9.
Produkty živočíšneho pôvodu: vajcia, mlieko, syry a iné mliečne výrobky, to sú zdroje hlavne vitamínov B2, B7 a B12.
Orechy, semienka, strukoviny a obilniny: pistácie, arašidy, slnečnicové, chia či sezamové semienka, ale i fazuľa či šošovica, a tiež ovos, sú bohatým zdrojom vitamínov B1 až B7.
Hydinové, bravčové a hovädzie mäso. Kuracie a morčacie mäso je bohaté na vitamíny B3 a B6, kým dôležitý vitamín B12 nájdeme v červenom mäse.
Ryby a morské plody: mäkkýše, chobotnice, kraby, losos, pstruhy, makrely či sardinky, toto všetko je zdrojom takmer všetkých vitamínov skupiny B.
Vitamín E
Hlavné zdroje:
- rastlinné oleje
- orechy
- vajcia
- strukoviny
- špenát
- kapusta
- mandle aj so šupkou
Vitamín D
Organizmus si ho v lete vytvára sám v pokožke premenou cholesterolu vďaka UV žiareniu zo slnka. V strave sa nachádza len v živočíšnych produktoch ako:
- mlieko
- vajcia
- rybí olej
- pečienka
Selén
Niektorí ľudia, hlavne starší, majú často nedostatok selénu, čo sa prejavuje zvýšenou náchylnosťou na vírusové infekcie horných dýchacích ciest. Selén je nenahraditeľný prvok pre udržovanie normálneho oxidačno-redukčného stavu každej bunky a tým aj pre normálnu funkciu imunitného systému. Je súčasne príkladom prvku, ktorým sa musí obohacovať diéta nielen pre jeho biologickú dôležitosť, ale aj pre jeho nedostatok v pôde (osobitne v Európe) a tým aj v normálnych potravinách.
Hlavné zdroje:
- mäso (hlavne morčacie a kuracie)
- ryby (hlavne tuniak, sardinky, platesa, morské plody)
- vajcia
- mlieko a mliečne výrobky
- zelenina
- orechy (hlavne para orechy)
- slnečnicové semená
- celozrná ryža
- brokolica
- cesnak
- huby shiitake
Zinok
Hlavné zdroje:
- mäso (hlavne červené)
- morské plody (ustrice)
- vajcia
- zelenina (špenát, brokolica, cesnak, kapusta, vňate)
- orechy
- semená
- strukoviny
- pivovarské kvasnice
Železo
Hlavné zdroje:
- červená mäso
- pečeň
- vajcia
- strukoviny (hlavne šošovica a sója)
- zelenina - hlavne zelená a listová (pór, petržlen, špenát, zeler, kaleráb, pažítka, kôpor)
- ryža
- tekvicové semená
Na tabletky treba myslieť hlavne ako na poistku, pretože zdravá a pestrá strava obsahujúca čerstvú zeleninu a ovocie prispieva k lepšej funkcii imunitného systému.
To, čo v tabletkách pôsobí izolovane, v mrkve či jablku pôsobí komplexne spolu s ostatnými prírodnými zložkami. Enzýmy, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine, spolupracujú pri transporte vitamínov a tým sú vitamíny účinnejšie. Zároveň sú ľahšie vstrebateľné, telo ich dokáže efektívnejšie využiť a nehrozí pri nich predávkovanie.
Probiotiká
Ako sme už spomenuli skôr, imunitný systém vychádza zo správne fungujúcich čriev. Preto je prospešné užívať probiotiká, čiže živé kultúry mikroorganizmov – najčastejšie sú to Laktobacily, Bifidobaktery a iné, ktoré normalizujú črevnú flóru, pôsobia preventívne proti infekciám čreva a v dlhodobých štúdiách má ich podávanie ochranný účinok aj proti alergiám.
Ak máte problémy s trávením, sú vhodné tráviace enzýmy.
Otužovanie
Odporúča sa dať si každé ráno krátku studenú sprchu, optimálne 2 minúty.
Spánok, oddych a pohyb
Dostatok spánku (aspoň 6-7 hodín) a pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu sú 2 veľmi podstatné a všade omieľané faktory. Majú však naozaj nezanedbateľné účinky na náš organizmus aj imunitu.
Pôst a detoxikácia
Aj občasný krátky pôst posilňuje imunitný systém (neplatí pre ľudí s podváhou).
Doplnky stravy
Existuje veľké množstvo prírodných doplnkov stravy posilňujúcich funkciu imunitného systému. Je to napr. colostrum, beta-glukány, žen-šen, echinacea, reishi, aloe vera, zelený jačmeň, chlorella, dračia krv atď.
Novinkou je molekulárnej vodík, ktorý silne uľahčuje imunitnému systému prácu tým, že hasí zápaly a pôsobí ako super-antioxidant. Ľudia infikovaní koronavírusom dostávajú zápal pľúc a nemôžu dýchať. Skúsenosti lekárov z Číny ukazujú, že molekulárny vodík obnovuje funkčnosť dýchania, pretože odstráňuje zápal. Imunitný systém potom nemusí riešiť zápaly a môže sa plne venovať boju s nákazou.
Duševná rovnováha
Je dobré vedieť, že veľmi významným faktorom ovplyvňujúcich imunitný systém je aj duševná rovnováha. Dnes dokonca hovoríme o jednom neuro-endokrinno-imunitnom supersystéme, ktorý má za úlohu chrániť náš organizmus pred vplyvom vonkajšieho prostredia, ale aj pred zmenami v našom tele.
Množstvo stresu a silný psychický nátlak môže veľmi významne oslabiť imunitu organizmu. Najhoršie „oslabenie imunity“ vzniká u starších ľudí nad 60 rokov, ktorí chronicky trpia miernou depresiou. Ale výskumy ukázali, že aj u mladších ľudí s chronickým stresom dochádza k výraznému zníženiu NK-buniek, ktoré sú zodpovedné za ochranu proti vírusovým infekciám a zníženiu T-bunkovej odpovede na infekciu. Tým sa znižuje schopnosť imunity bojovať proti vírusovým a nádorovo zmeneným bunkám. Nedávne vedecké štúdie pritom ukázali, že k vôbec najväčším „zabijákom“ imunity, a to bez ohľadu na vek či stav zdravia, patrí pravidelný stres, resp. dlhodobá depresia a úzkosť.
Ako postupovať pri prvých príznakoch infekcie
Tomáš Kašpar, súčasný český investigatívny spisovateľ (autor kníh "Nespěchejte do rakve" a "Hra o zdraví"), radí dať si pri prvých príznakoch infekcie okamžite dávku 5000 mg vitamínu C a potom po 2 hodinách vždy ďalších 1000 mg. Tvrdí, že ak užijete vitamín C neskoro, vírusy a baktérie sa premnožia a imunitný systém to bude ťažko a dlho doháňať. Taktiež odporúča neužívajte Aspirin, pretože ten veľmi zvyšuje vylučovanie vitamínu C.
Ďalej pri infekcii odporúča brať 400 mg vitamínu E denne. Spolu s vitamínom C sa tým viac chránia imunitné bunky. (Vitamín E v tomto množstve je možné užívať LEN pri infekcii a len po dobu 14 dní - potom je nutná pauza minimálne 1 mesiac).
Čo sa týka vitamínu B komplex, radí prejsť ihneď na B-komplex forte. Ďalej odporúča denne brať 200 mg selénu a 20-60 mg zinku. Oba posilňujú činnosť imunitného systému. Zinok navyše zabraňuje usadzovaniu vírusov na slizniciach. Vhodné je užívať aj vitamín D, pretože zabraňuje poruchám imunitného systému.
Pri infekcii stúpa spotreba bielkovín o 30%, pretože sa explozívne množia imunitné bunky. Zvyšuje sa hlavne spotreba glutamínu, ktorý silne podporuje odolnosť proti infekciám. Preto Tomáš Kašpar odporúča konzumáciu rastlinných bielkovín, ako sú orechy, strukoviny, chia semienka, slnečnicové, tekvicové, konopné a ďalšie semienka. Živočíšne bielkoviny imunitný systém oslabujú.
Dôležitá poznámka od Tomáša Kašpara na záver: Nie je nutné užívať všetky produkty. Užívajte to, čo máte k dispozícii. Hlavné sú vitamín C, E a B komplex.
Zdroje:
- echo24.cz/a/SREmU/jak-prezit-koronavirus
- fitshaker.sk/rozhovor-s-lekarkou-5-veci-ktore-nastartuju-tvoj-imunitny-system
- imunovital.sk/odborne-clanky/ako-posilnit-imunitu-v-obdobi-koronavirusu
- zivotosprava.sk/6-tipov-co-je-najlepsie-na-posilnenie-imunity-a-ako-posilnit-imunitu-prirodzene
- zivotosprava.sk/vitamin-b
Najčítanejšie články:
Gestalt psychoterapia ako metóda osobného rastu
Psychosomatika – výpoveď duše telom
Etikoterapia - ako na negatívne emócie a životné postoje
EFT – terapia emocionálnej slobody
Focusing terapia - ako lepšie porozumieť sám sebe
Hypnóza a hypnoterapia
Meditácia
Zenová meditácia a zen terapia
Neurolingvistické programovanie mysle
Arteterapia - liečba umením
Muzikoterapia - hudba ako liek
Bachova kvetová terapia - liečba emócií
Rodinné konštelácie a ostatné konštelačné techniky
Pracuje ako shiatsu terapeut a v oblasti alternatívnej medicíny sa pohybuje už viac ako 15 rokov. Úspešne absolvovala viacero kurzov a výcvikov, spomeňme, homeopatický kurz, Shiatsu, Dornova metóda, kraniosakrálna terapia, práca s energiou, reiki a pod. V roku 2013 založila internetový portál/blog paula.sk s cieľom poskytovať čo najobjektívnejšie informácie v otázkach zdravia, výživy, pohybu, materstva atď., ktoré by mohli pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Čítaj viac ...