E624, Glutaman amónny
Dochucovadlo mäsovej chuti. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano
Popis a účinky E624, Glutaman amónny
E624 (glutaman amónny) je amónna soľ kyseliny L-glutamovej, ktorá dodáva potravinám výraznú mäsovú chuť, niekedy nazývanú aj „umami“. Tento zvýrazňovač chuti bez vône je menej používaný aj menej známy ako glutaman sodný (E621). Používa sa spolu s ostatnými glutamanmi ako náhrada kuchyňskej soli a glutamanu sodného v nízkosodíkových diétach a potravinách. Pridáva sa do rôznych koreniacich zmesí a instantných a konzervovaných pokrmov, podobne ako glutaman sodný, E 621. Glutaman amónny sa priemyselne vyrába buď hydrolytickým štiepením rastlinných bielkovín (soja), alebo fermentáciou zemiakového alebo obilninového škrobu, alebo z melasy. Suroviny môžu byť geneticky modifikované. Môže spôsobovať alergické reakcie, bolesti hlavy, tráviace problémy, vracanie, astmu a poruchy spánku. Mali by sa mu vyhýbať tehotné a dojčiace ženy, deti a starí ľudia. V EU sa smie v potravinách používať v obmedzenom množstve (v koreniacich zmesiach v neobmedzenom množstve), s výnimkou nealkoholických nápojov.
E624, Glutaman amónny je zaradené v kategorií zvýrazňovače chuti a vône.
Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E621, E622, E623, E624, E625
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?
Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
Ako rozpoznať chrípku od prechladnutia a Covidu-19? Chrípka, prechladnutie a COVID-19 sú všetky infekčné respiračné ochorenia, ale spôsobujú ich rôzne vírusy a líšia sa svojimi príznakmi, prenosom a priebehom. Tu je prehľad ich hlavných rozdielov. Chrípka Príčinný vírus: Najčastejšie vírusy chrípky typu A a B. Príznaky: Chrípka … Celý článok - Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?
V dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby na zlepšenie svojho zdravia, sa práve medicinálne huby stávajú čoraz častejšou voľbou. Čo robí tieto liečivé huby tak výnimočnými a prečo by ste mali zvážiť ich začlenenie do svojho každodenného života? Od posilnenia imunitného systému až po … Celý článok - Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdlaJar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutieNajčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií