E624, Glutaman amónny
Dochucovadlo mäsovej chuti. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano
Popis a účinky E624, Glutaman amónny
E624 (glutaman amónny) je amónna soľ kyseliny L-glutamovej, ktorá dodáva potravinám výraznú mäsovú chuť, niekedy nazývanú aj „umami“. Tento zvýrazňovač chuti bez vône je menej používaný aj menej známy ako glutaman sodný (E621). Používa sa spolu s ostatnými glutamanmi ako náhrada kuchyňskej soli a glutamanu sodného v nízkosodíkových diétach a potravinách. Pridáva sa do rôznych koreniacich zmesí a instantných a konzervovaných pokrmov, podobne ako glutaman sodný, E 621. Glutaman amónny sa priemyselne vyrába buď hydrolytickým štiepením rastlinných bielkovín (soja), alebo fermentáciou zemiakového alebo obilninového škrobu, alebo z melasy. Suroviny môžu byť geneticky modifikované. Môže spôsobovať alergické reakcie, bolesti hlavy, tráviace problémy, vracanie, astmu a poruchy spánku. Mali by sa mu vyhýbať tehotné a dojčiace ženy, deti a starí ľudia. V EU sa smie v potravinách používať v obmedzenom množstve (v koreniacich zmesiach v neobmedzenom množstve), s výnimkou nealkoholických nápojov.
E624, Glutaman amónny je zaradené v kategorií zvýrazňovače chuti a vône.
Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E621, E622, E623, E624, E625
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií