E621, Glutaman sodný

Vylepšovač chuti. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano

Popis a účinky E621, Glutaman sodný

Glutaman sodný (E621) je derivátom kyseliny glutámovej a označuje sa aj skratkou MSG (angl. monosodium glutamate). Je najviac využívaným dochucovadlom v potravinárskom priemysle.

Prírodný glutaman sodný sa v ľudskom tele nachádza vo svaloch, mozgu, krvnej plazme. V mozgu funguje ako prenášač nervových vzruchov. Prírodný glutaman sodný nie je škodlivý. Môžeme ho nájsť v materskom mlieku, v mäse, v paradajkách, v syroch, v morských riasach atď.

V poslednej dobe sa často spomína piata chuť, tzv. glutamátová chuť, alebo umami, ktorou človek vníma mäsovú (bielkovinovú) chuť. Kúsky riasy Laminaria japonica (kombu), bohaté na obsah glutamátu (prírodnej formy glutamánu), používali ázijskí kuchári ako dochucovaciu prísadu do takmer všetkých jedál. Táto výrazná chuť súvisiaca s glutamanom sodným naštartovala jeho priemyselnú výrobu. A práve tento syntetický glutaman sodný, ktorý sa vyrába buď hydrolytickým štiepením rastlinných bielkovín (sója), alebo fermentáciou zemiakového / obilného škrobu alebo z melasy, je ten nebezpečný glutaman, ktorý sa pridáva sa do sojovej omáčky, zmesí korenia, instantných polievok, instatných cestovín a iných instantných zmesí. Používa sa aj na dochucovanie mäsa, predovšetkým vyprážaného, v rýchlom občerstvení a v ázijskej kuchyni.

Glutaman sodný nájdeme aj v niektorých pesticidných a fungicidných postrekoch a vo vosku na ovocie. Je prídavnou látkou aj vo farmaceutickom priemysle. Nachádza sa v mnohých voľne predajných liekoch, očkovacích látkach, vo vlasovej kozmetike (šampóny, trvalá ondulácia). Glutaman sodný (E621) tvorí aj prísadu do stravy pre psov a mačky. Vo väčšom množstve je nebezpečný a môže spôsobovať bolesti hlavy, zvracanie, nevoľnosť, dýchavičnosť, astmatické problémy, stuhlosť svalov, znecitlivenie šije, búšenie srdca, zníženie plodnosti, závrate, astmatické záchvaty, autizmus, epileptické záchvaty, dokonca aj halucinácie. Potlačuje hormóny ovplyvňujúce spaľovanie tukov, a tým vyvoláva obezitu. Niektoré štúdie poukázali na možnú súvislosť s Alzheimerovou chorobou a s cukrovkou. Pokiaľ na zozname ingrediencií figuruje inosinan aleboo guanylan sodný, je vždy prítomný aj glutaman sodný, aj keď tam nie je uvedený. Glutaman sodný (E621) môže byť maskovaný aj pod názvom „bielkovinový hydrolyzát, sójový hydrolyzát, hydrolyzované proteíny, kvasnicový extrakt, autolyzované kvasinky, želatína, kaseinan sodný alebo vápenatý.“

 

E621, Glutaman sodný je zaradené v kategorií zvýrazňovače chuti a vône.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E621, E622, E623, E624, E625

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
PR článok

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
PR článok

Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

Viete, že v našich črevách sa nachádzajú dobré baktérie? Ide o probiotiká, ktoré podporujú trávenie a obnovujú črevnú mikroflóru. Udržte si ideálnu hladinu probiotík pomocou stravy a majte vysmiate črevá. Osvojte si 7 potravín pre dobré fungovanie čriev i podporu imunity. 1. Jogurty plné probiotík K prírodným … Celý článok - Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá
PR článok

Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie

Horúce letné dni plné slnka a prázdninových radovánok nadobro skončili a pomalým, ale istým krokom prichádza jeseň. Veríme, že s bohatou úrodou obľúbených druhov jesenného ovocia a zeleniny. Vyskúšať netradičné recepty na zaváranie je pre mnohých spôsob, ako si vytvoriť vlastné zásoby dobrôt, ktoré vydržia po celú … Celý článok - Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S