E622, Glutaman draselný

Dochucovadlo mäsovej chuti. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano

Popis a účinky E622, Glutaman draselný

E622 (glutaman draselný) je draselná soľ kyseliny L-glutamovej, ktorá dodáva potravinám výraznú mäsovú chuť, niekedy nazývanú aj „umami“. Tento zvýrazňovač chuti bez vône je menej používaný aj menej známy ako glutaman sodný (E621). Používa sa aj ako náhrada kuchyňskej soli a glutamanu sodného v nízkosodíkových diétach a potravinách. Pridáva sa do rôznych koreniacich zmesí a instantných a konzervovaných pokrmov, podobne ako glutaman sodný, E 621. Glutaman draselný sa priemyselne vyrába buď hydrolytickým štiepením rastlinných bielkovín (soja), alebo fermentáciou zemiakového alebo obilninového škrobu, alebo z melasy. Suroviny môžu byť geneticky modifikované. Môže spôsobovať alergické reakcie, bolesti hlavy, tráviace problémy, vracanie, astmu a poruchy spánku. Mali by sa mu vyhýbať tehotné a dojčiace ženy, deti a starí ľudia. V EU sa smie v potravinách používať v obmedzenom množstve (v koreniacich zmesiach v neobmedzenom množstve), s výnimkou nealkoholických nápojov. 

E622, Glutaman draselný je zaradené v kategorií zvýrazňovače chuti a vône.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E621, E622, E623, E624, E625

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?
PR článok

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
PR článok

Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

Viete, že v našich črevách sa nachádzajú dobré baktérie? Ide o probiotiká, ktoré podporujú trávenie a obnovujú črevnú mikroflóru. Udržte si ideálnu hladinu probiotík pomocou stravy a majte vysmiate črevá. Osvojte si 7 potravín pre dobré fungovanie čriev i podporu imunity. 1. Jogurty plné probiotík K prírodným … Celý článok - Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá
PR článok

Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie

Horúce letné dni plné slnka a prázdninových radovánok nadobro skončili a pomalým, ale istým krokom prichádza jeseň. Veríme, že s bohatou úrodou obľúbených druhov jesenného ovocia a zeleniny. Vyskúšať netradičné recepty na zaváranie je pre mnohých spôsob, ako si vytvoriť vlastné zásoby dobrôt, ktoré vydržia po celú … Celý článok - Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie
PR článok

Aké kanabisové oleje sú dostupné na Slovensku?

Kanabisový olej je čoraz populárnejší aj u nás, ale mnoho ľudí má o tejto látke stále veľa mylných predstáv. Je rozdiel medzi kanabisovým olejom a CBD olejom? Podľa akých kritérií si vybrať vhodný produkt a ktoré výrobky sú dostupné na Slovensku? Čo je to kanabisový olej? Stále … Celý článok - Aké kanabisové oleje sú dostupné na Slovensku?
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S