E622, Glutaman draselný

Dochucovadlo mäsovej chuti. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano

Popis a účinky E622, Glutaman draselný

E622 (glutaman draselný) je draselná soľ kyseliny L-glutamovej, ktorá dodáva potravinám výraznú mäsovú chuť, niekedy nazývanú aj „umami“. Tento zvýrazňovač chuti bez vône je menej používaný aj menej známy ako glutaman sodný (E621). Používa sa aj ako náhrada kuchyňskej soli a glutamanu sodného v nízkosodíkových diétach a potravinách. Pridáva sa do rôznych koreniacich zmesí a instantných a konzervovaných pokrmov, podobne ako glutaman sodný, E 621. Glutaman draselný sa priemyselne vyrába buď hydrolytickým štiepením rastlinných bielkovín (soja), alebo fermentáciou zemiakového alebo obilninového škrobu, alebo z melasy. Suroviny môžu byť geneticky modifikované. Môže spôsobovať alergické reakcie, bolesti hlavy, tráviace problémy, vracanie, astmu a poruchy spánku. Mali by sa mu vyhýbať tehotné a dojčiace ženy, deti a starí ľudia. V EU sa smie v potravinách používať v obmedzenom množstve (v koreniacich zmesiach v neobmedzenom množstve), s výnimkou nealkoholických nápojov. 

E622, Glutaman draselný je zaradené v kategorií zvýrazňovače chuti a vône.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E621, E622, E623, E624, E625

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?
PR článok

Rady a tipy ako zatočiť s alergiou

Predstavte si, že sa prechádzate sa po rozkvitnutej lúke, cez prsty vám pretekajú steblá voňavej trávy a slnko sa vám vpíja do pokožky. Krásny pocit, však? Kameň úrazu prichádza v prípade, že máte sezónnu alergiu. Práve kvôli nej si nemôžete naplno užiť čaro prebúdzajúcej sa prírody po … Celý článok - Rady a tipy ako zatočiť s alergiou
PR článok

Využitie éterických olejov v bežnom živote: kedy ich používať a akým spôsobom?

Éterické oleje môžeme popísať ako prchavé kvapaliny pôvodom z rastlín, ktoré sú typické predovšetkým charakteristickou vôňou. Ide o výťažky z rastlín vo vysoko koncentrovanej forme, ktoré majú široké spektrum využitia. Známe sú účinky napríklad v aromaterapii, ale tiež sa pridávajú aj do rôznych produktov v rámci priemyslu. … Celý článok - Využitie éterických olejov v bežnom živote: kedy ich používať a akým spôsobom?

Rebríček obyčajný nie len pre ženské problémy. Vyskúšajte jeho účinky aj na trávenie.

Ak si v lete počas prechádzky v prírode všimnete na lúke vysoký kvet, zložený z drobných bielych kvetov, určite si natrhajte veľkú kyticu na sušenie. Ide o veľmi liečivú bylinku, ktorá sa spája predovšetkým so zdravím ženy. Rebríček obyčajný spoznáte aj pomocou zaujímavej horkastej vône a chute. … Celý článok - Rebríček obyčajný nie len pre ženské problémy. Vyskúšajte jeho účinky aj na trávenie.

Aké výživové doplnky by ste mali užívať?

Žijeme v dobe, kedy na nás ďaleko viac vplývajú nepriaznivé vonkajšie vplyvy, stres a pribúdajúce civilizačné ochorenia. Nášmu zdraviu neprispieva ani nesprávny životný štýl, nedostatok športu a nevhodný jedálniček. A pokračovať by sme mohli ďalej. Ak si dnes chcete udržať pevné zdravie, len ťažko by ste sa … Celý článok - Aké výživové doplnky by ste mali užívať?
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S