E622, Glutaman draselný
Dochucovadlo mäsovej chuti. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano
Popis a účinky E622, Glutaman draselný
E622 (glutaman draselný) je draselná soľ kyseliny L-glutamovej, ktorá dodáva potravinám výraznú mäsovú chuť, niekedy nazývanú aj „umami“. Tento zvýrazňovač chuti bez vône je menej používaný aj menej známy ako glutaman sodný (E621). Používa sa aj ako náhrada kuchyňskej soli a glutamanu sodného v nízkosodíkových diétach a potravinách. Pridáva sa do rôznych koreniacich zmesí a instantných a konzervovaných pokrmov, podobne ako glutaman sodný, E 621. Glutaman draselný sa priemyselne vyrába buď hydrolytickým štiepením rastlinných bielkovín (soja), alebo fermentáciou zemiakového alebo obilninového škrobu, alebo z melasy. Suroviny môžu byť geneticky modifikované. Môže spôsobovať alergické reakcie, bolesti hlavy, tráviace problémy, vracanie, astmu a poruchy spánku. Mali by sa mu vyhýbať tehotné a dojčiace ženy, deti a starí ľudia. V EU sa smie v potravinách používať v obmedzenom množstve (v koreniacich zmesiach v neobmedzenom množstve), s výnimkou nealkoholických nápojov.
E622, Glutaman draselný je zaradené v kategorií zvýrazňovače chuti a vône.Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E621, E622, E623, E624, E625
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie

Aké kanabisové oleje sú dostupné na Slovensku?

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií