E625, Glutaman horečnatý

Dochucovadlo mäsovej chuti.

Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano

Popis a účinky E625, Glutaman horečnatý

E625 (glutaman horečnatý) je horečnatá soľ kyseliny L-glutamovej, ktorá dodáva potravinám výraznú mäsovú chuť, niekedy nazývanú aj „umami“. Tento zvýrazňovač chuti bez vône je menej používaný aj menej známy ako glutaman sodný (E621). Používa sa spolu s ostatnými glutamanmi ako náhrada kuchyňskej soli a glutamanu sodného v nízkosodíkových diétach a potravinách. Pridáva sa do rôznych koreniacich zmesí a instantných a konzervovaných pokrmov, podobne ako glutaman sodný, E 621. Glutaman horečnatý sa priemyselne vyrába buď hydrolytickým štiepením rastlinných bielkovín (sója), alebo fermentáciou zemiakového alebo obilninového škrobu, alebo z melasy. Suroviny môžu byť geneticky modifikované. Môže spôsobovať alergické reakcie, bolesti hlavy, tráviace problémy, vracanie, astmu a poruchy spánku. Mali by sa mu vyhýbať tehotné a dojčiace ženy, deti a starí ľudia. V EU sa smie v potravinách používať v obmedzenom množstve (v koreniacich zmesiach v neobmedzenom množstve), s výnimkou nealkoholických nápojov. 

E625, Glutaman horečnatý je zaradené v kategorií zvýrazňovače chuti a vône. Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E621, E622, E623, E624, E625

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?
PR článok

Rady a tipy ako zatočiť s alergiou

Predstavte si, že sa prechádzate sa po rozkvitnutej lúke, cez prsty vám pretekajú steblá voňavej trávy a slnko sa vám vpíja do pokožky. Krásny pocit, však? Kameň úrazu prichádza v prípade, že máte sezónnu alergiu. Práve kvôli nej si nemôžete naplno užiť čaro prebúdzajúcej sa prírody po … Celý článok - Rady a tipy ako zatočiť s alergiou
PR článok

Využitie éterických olejov v bežnom živote: kedy ich používať a akým spôsobom?

Éterické oleje môžeme popísať ako prchavé kvapaliny pôvodom z rastlín, ktoré sú typické predovšetkým charakteristickou vôňou. Ide o výťažky z rastlín vo vysoko koncentrovanej forme, ktoré majú široké spektrum využitia. Známe sú účinky napríklad v aromaterapii, ale tiež sa pridávajú aj do rôznych produktov v rámci priemyslu. … Celý článok - Využitie éterických olejov v bežnom živote: kedy ich používať a akým spôsobom?

Rebríček obyčajný nie len pre ženské problémy. Vyskúšajte jeho účinky aj na trávenie.

Ak si v lete počas prechádzky v prírode všimnete na lúke vysoký kvet, zložený z drobných bielych kvetov, určite si natrhajte veľkú kyticu na sušenie. Ide o veľmi liečivú bylinku, ktorá sa spája predovšetkým so zdravím ženy. Rebríček obyčajný spoznáte aj pomocou zaujímavej horkastej vône a chute. … Celý článok - Rebríček obyčajný nie len pre ženské problémy. Vyskúšajte jeho účinky aj na trávenie.

Aké výživové doplnky by ste mali užívať?

Žijeme v dobe, kedy na nás ďaleko viac vplývajú nepriaznivé vonkajšie vplyvy, stres a pribúdajúce civilizačné ochorenia. Nášmu zdraviu neprispieva ani nesprávny životný štýl, nedostatok športu a nevhodný jedálniček. A pokračovať by sme mohli ďalej. Ak si dnes chcete udržať pevné zdravie, len ťažko by ste sa … Celý článok - Aké výživové doplnky by ste mali užívať?
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S