E240, Formaldehyd
Konzervačná a dezinfekčná látka. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E240, Formaldehyd
Formaldehyd (E240) je bezfarebný plyn, ktorý sa používa predovšetkým vo forme vodného roztoku - formalínu. Má uplatnenie ako dezinfekční látka, germicid, fungicid, odpeňovač a konzervant. Vyrába sa oxidáciou methylalkoholu. Najväčšie uplatnenie má v priemysle pri výrobe lepidiel, dezinfekčných prostriedkov, fungicidov a pod. U potravín sa používa vo výrobnom procese ako protipenivá prísada - napr. u syrov, želé, marmelád, pekárenských výrobkoch, cukrovinek, mliečnych výrobkoch. Používa sa aj pri výrobe šampónov, pien do kúpeľa, krémov, lakov na nechty a pod.
Už malé množstvo formaldehydu (cca 30 gramov) spôsobí, do dvoch hodín po konzumácii, smrť. Vdychovaním preukázateľně spôsobuje zhubné nádory, krvácanie nosohltanu, ... ide teda o karcinogén. Stykom s kožou dochádza k nežiaducim reakciám. Spôsobuje rakovinu pľúc u zvierat (krysy). V súčasnosti prebiehajú diskusie, či je pre človeka škodlivá konzumácia mäsa zvierat, ktoré sú živené krmivom ošetreným formaldehydom.
Formaldehyd (E240) nie je v SR povolený ako prídavná látka do potravín. V mnohých ďalších krajinách je táto prídavná látka tiež zakázaná. Do ľudského tela sa však môže dostať konzumáciou potravín s obsahom látky hexamethylentetraamin (E239), ktorý sa na formaldehyd rozkladá.
E240, Formaldehyd je zaradené v kategorií konzervanty a antioxidanty.
Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E210, E220, E221, E222, E223, E224, E225, E226, E227, E228, E230, E232, E249, E250, E284, E285, E312, E319, E240, E260, E270, E300, E306, E322, E239, E620
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?
Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
Ako rozpoznať chrípku od prechladnutia a Covidu-19? Chrípka, prechladnutie a COVID-19 sú všetky infekčné respiračné ochorenia, ale spôsobujú ich rôzne vírusy a líšia sa svojimi príznakmi, prenosom a priebehom. Tu je prehľad ich hlavných rozdielov. Chrípka Príčinný vírus: Najčastejšie vírusy chrípky typu A a B. Príznaky: Chrípka … Celý článok - Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?
V dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby na zlepšenie svojho zdravia, sa práve medicinálne huby stávajú čoraz častejšou voľbou. Čo robí tieto liečivé huby tak výnimočnými a prečo by ste mali zvážiť ich začlenenie do svojho každodenného života? Od posilnenia imunitného systému až po … Celý článok - Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdlaJar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutieNajčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií