E140, Chlorofyly a chlorofyliny
Prírodné zelené farbivá. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E140, Chlorofyly a chlorofyliny
Chlorofyly a chlorofyliny (E140) sú farbivá nachádzajúce sa v zelených rastlinách, ktoré vznikajú fotosyntézov. Niekedy sa označujú ako prírodná zeleň. Sú bežnou súčásťou ľudskej výživy, napríklad listová zelenina - špenát, žihľava, riasy a pod. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Majú veľmi pozitívny vplyv na niekteré funkcie organizmu - metabolizmus, dýchanie, rast tkanív, hojenie rán a využívajú sa pri liečbe chudokrvnosti. Získavajú sa lúhovaním napríklad z trávy a iných zelených rastlín. Chlorofyly a chlorofyliny sa často používajú k farbeniu polievok, omáčok, olivového a sojového oleja, kečupov, limonád, cukrovinek, likérov, rôznych pastiliek (i žuvačiek) - zabraňujú nepríjemnému pocitu v ústach. Nachádzajú sa aj v deodorantoch, antiperspirantoch, ústnej vode a pod.
E140, Chlorofyly a chlorofyliny je zaradené v kategorií potravinové farbivá.Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E100, E101, E102, E101a, E103, E104, E105, E106, E107, E110, E1100, E1102, E1103, E1104, E1105, E111, E1000, E1001, E120, E121, E122, E123, E124, E126, E127, E128, E129, E130, E131, E132, E133, E140, E155, E160a, E142
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií