E160a, Karotény

Oranžovo-žlté farbivo. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie

Popis a účinky E160a, Karotény

Karotény sú prevažne prírodné žlto-oranžové farbivá. Nejviac sa vyskytujú v karotke a v palmovom oleji. Patrí sem aj beta-karotén, ktorý sa označuje ako vitamín A, pretože z beta-karoténu si telo dokáže vytvoriť vitamín A (6 gramov karoténu sa v tele pretvorí na 1 gram vitamínu A). Pre farbenie potravín sa používa prevažne syntetická forma karoténov. Prírodný beta-karotén sa vyskytuje prevažne v žltom a oranžovom ovocí, zelenine a v listoch rastlín. Nájdeme ho napríklad v mrkve, masle, špenáte, šaláte, paradajkách, zemiakoch atď. Nahradzuje niekteré žlté farbivá, ktoré sa získavajú z uhoľného dechtu. Čiastočne sa ničí běžným varením a ohrievaním potravín. Je rozpustný v oleji, nie však vo vode.

Beta-karotén pôsobí ako antioxidant, stimuluje imunitný systém a bolo dokázané, že pozitívne pôsobí proti srdečným chorobám, rakovinám pľúc, tráviaceho traktu, žalúdka a pod. Podľa niektorých štúdií prírodný beta-karotén riziko vzniku nádorových ochorení znižuje, avšak syntetický beta-karotén riziko nádorov v pľúcach zvyšoval (u fajčiarov). Zvýšený príjem karoténov môže spôsobiť zožltnutie pokožky. 

E160a, Karotény je zaradené v kategorií potravinové farbivá.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E100, E101, E102, E101a, E103, E104, E105, E106, E107, E110, E1100, E1102, E1103, E1104, E1105, E111, E1000, E1001, E120, E121, E122, E123, E124, E126, E127, E128, E129, E130, E131, E132, E133, E140, E155, E160a, E142

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
PR článok

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
PR článok

Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

Viete, že v našich črevách sa nachádzajú dobré baktérie? Ide o probiotiká, ktoré podporujú trávenie a obnovujú črevnú mikroflóru. Udržte si ideálnu hladinu probiotík pomocou stravy a majte vysmiate črevá. Osvojte si 7 potravín pre dobré fungovanie čriev i podporu imunity. 1. Jogurty plné probiotík K prírodným … Celý článok - Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá
PR článok

Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie

Horúce letné dni plné slnka a prázdninových radovánok nadobro skončili a pomalým, ale istým krokom prichádza jeseň. Veríme, že s bohatou úrodou obľúbených druhov jesenného ovocia a zeleniny. Vyskúšať netradičné recepty na zaváranie je pre mnohých spôsob, ako si vytvoriť vlastné zásoby dobrôt, ktoré vydržia po celú … Celý článok - Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S