E100, Kurkumín

Prírodné farbivo tmavo žltej až pomarančovej farby. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie

Popis a účinky E100, Kurkumín

Má priaznivé účinky na trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí protinádorovo a protizápalovo. Avšak niekde sa uvádza, že nie je vhodné ho konzumovať pri pečeňových a žlčníkových problémoch, v tehotenstve, pri poruchách zrážanlivosti krvi a pri problémoch s otehotnením. Využíva sa hlavne v ázijskej kuchyni. Nachádza sa v kari korení, zmrzline, jogurtoch, syroch, vanilkových dezertoch, instantných polievkach, margarínoch, žuvačkách, horčici, ... Jedlám dodáva okrem žltkastej farby aj špecifickú mierne horkastú chuť. Často sa zamieňa za šafrán. Získáva sa z čerstvých a sušených častí turmeriku (Curcuma domestica, Curcuma longa), čo je rastlina príbuzná zázvoru. Je dovážaný z Číny, Indie a Pakistánu. Mnoho výrobcov týmto farbivom nahradzuje nebezpečný tartrazín (E102).

E100, Kurkumín je zaradené v kategorií potravinové farbivá.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E100, E101, E102, E101a, E103, E104, E105, E106, E107, E110, E1100, E1102, E1103, E1104, E1105, E111, E1000, E1001, E120, E121, E122, E123, E124, E126, E127, E128, E129, E130, E131, E132, E133, E140, E155, E160a, E142

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
PR článok

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
PR článok

Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

Viete, že v našich črevách sa nachádzajú dobré baktérie? Ide o probiotiká, ktoré podporujú trávenie a obnovujú črevnú mikroflóru. Udržte si ideálnu hladinu probiotík pomocou stravy a majte vysmiate črevá. Osvojte si 7 potravín pre dobré fungovanie čriev i podporu imunity. 1. Jogurty plné probiotík K prírodným … Celý článok - Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá
PR článok

Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie

Horúce letné dni plné slnka a prázdninových radovánok nadobro skončili a pomalým, ale istým krokom prichádza jeseň. Veríme, že s bohatou úrodou obľúbených druhov jesenného ovocia a zeleniny. Vyskúšať netradičné recepty na zaváranie je pre mnohých spôsob, ako si vytvoriť vlastné zásoby dobrôt, ktoré vydržia po celú … Celý článok - Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S