Nemecká biochemička Dr. Johanna Budwig, ktorá bola už viackrát nominovaná na Nobelovu cenu za medicínu, je objaviteľkou jednoduchej metódy liečby mnohých chronických a civilizačných ochorení, ktorú dnes využíva mnoho ľudí po celom svete.
Táto metóda je založená na olejovo-proteínovej diéte, kde sa kombinuje ľanový olej a tvaroh a patrí medzi najdôležitejšie medicínske objavy dvadsiateho storočia.
Dr. Budwig študovala vzorky krvi svojich pacientov a hľadala nejakú súvislosť medzi kvalitou krvi u chorých a zdravých ľudí. Prišla na to, že zdraví ľudia majú v krvi v porovnaní s chorými vyšší obsah tukov typu omega-3. Tuky typu omega-3 patria medzi esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre správnu činnosť organizmu.
Po tomto zistení začala Dr. Budwig hľadať najlepšiu cestu, ako získať tuky omega-3, ktoré by sa zároveň aj vhodne rozpúšťali v ľudskom organizme. Po mnohých experimentoch zistila, že najbohatším zdrojom tukov typu omega-3 sú semienka ľanu a olej z nich vylisovaný a že tieto tuky sú najlepšie vstrebateľné v kombinácii s bielkovinami (proteínami), ktoré obsahujú síru.
Na základe týchto záverov začala Dr. Budwig liečiť svojich pacientov podávaním stravy, ktorú tvorí kombinácia vysoko kvalitného ľanového oleja a tvarohu (prípadne cottage cheese).
Dôvod miešania ľanového oleja s proteínmi, ktoré obsahujú síru, spočíva v tom, že táto kombinácia umožňuje rozpúšťanie tuku vo vode, ktorý je potom telom rýchlejšie absorbovaný.
Takto upravený môže prestúpiť aj do najmenších kapilár, rozpustiť akýkoľvek nevhodný tuk a prečistiť žily a tepny. To okrem iného aj posilňuje srdce, lieči artritídu, sklerózu multiplex, rakovinu, cukrovku, žalúdočné vredy, lupienku, ekzémy, akné, …
Dr. Budwig dospela k záveru, že príčinou väčšiny súčasných chronických a civilizačných ochorení je nesprávny spôsob hromadného spracovávania potravín a olejov a ich slabá výživná hodnota, rovnako ako aj celosvetové používanie nebezpečných pesticídov, ktoré kontaminujú potravu a eliminujú elektróny, ktoré sú v nej obsiahnuté. Súčasťou liečebnej kúry podľa Dr. Budwig je aj cvičenie a pobyt na čerstvom vzduchu. Veľkú úlohu hrá aj liečivá sila slnka. Pri správnej rovnováhe tukov a proteínov má telo magnetické pole, ktoré doslova priťahuje fotóny obsiahnuté v slnečných lúčoch a umožňuje tak vstup liečivej sily slnka do tela. Ideálny je pobyt v tieni, napríklad pod stromom, pretože vlnová dĺžka slnečného svetla prenikajúceho listami zafarbenými chlorofylom zvyšuje liečivú silu slnka.
RECEPTY:
Ľanový olej a tvaroh (BUDWIG
ZMES):
Do mixéra dajte 6 polievkových lyžíc /PL/ tvarohu (obsahujúceho min. 10 % tuku) alebo Cottage Cheese a 3 PL organického ľanového oleja. Všetko zmixujte (min.
1 minútu). Potom rozomeľte 2 PL
ľanových semienok (napr. v mlynčeku na kávu) a
pridajte ich do zmesi.
Voliteľné prísady
podľa chuti:
kayenské korenie
(chilli), škorica,
orechy (okrem arašidov), ovocie, med, cesnak,
červené korenie,
voda
alebo
šampanské.
Túto
zmes konzumujte 3 krát denne.
Semená
konzumujte vždy v surovom stave, nikdy nemeľte do zásoby a ani ich
tepelne neupravujte. Jednej PL ľanového oleja sa vyrovnajú 3 PL ľanových semienok.
Ľanový olej sa rýchlo skazí pri prístupe kyslíka, tepla a
svetla, preto je nutné ho skladovať v chladničke. Nesprávne
spracované alebo zle skladované oleje rýchlo zožltnú a potom
ľudskému zdraviu naopak škodia.
V pôvodnej receptúre je uvedený tvaroh s viac ako 10%-tným podielom tuku, aj kvôli správnemu pomeru tukov omega 3 a omega 6. Neskôr sa začalo uvádzať, že nízkotučný tvaroh je vhodnejší a aj logickejší vzhľadom k tomu, že ľanovo-proteínová diéta vylučuje zo stravy práve živočíšne tuky (okrem tvarohu a organických vajec). Nízkotučný tvaroh môže znížiť liečebný efekt zmesi. Dôležitým faktom však je, aj aké iné tuky sa konzumujú pri diéte.
BUDWIG
MAJONÉZA:
Zmiešajte 2 PL
(30 ml) ľanového oleja, 2 PL mlieka a 2
PL jogurtu. Potom pridajte 2 PL
citrónovej šťavy (alebo jablčného octu), 1 kávovú lyžičku
(2,5g) horčice a čerstvé nasekané bylinky podľa chuti (napríklad
majoránku alebo kôpor).
Potom pridajte 2 alebo 3 plátky najlepšie doma naloženej zeleniny
(pri kúpe v obchode si dajte pozor na
konzervačné prísady!) a štipku bylinnej soli.
VŠEOBECNÉ
PRAVIDLÁ PRI BUDWIG TERAPII:
Základná liečebná
kúra trvá 3 mesiace. Pomer ľanového oleja a tvarohu pri liečbe je 1:3
až 1:4. Prvý týždeň alebo 10
dní je však vhodné začať s pomerom
1:1, a potom ďalší týždeň alebo 10 dní 1:2 a po rovnakej dobe
dávku ustáliť na 1:3 až 1:4. Po
3 mesiacoch postupne znížujeme
dávku na 1 PL ľanového oleja denne, čo
je vlastne trvalá preventívna dávka.
Počas Budwig terapie pacient prvý deň neužíva žiadnu inú stravu, iba Budwig zmes (250 ml ľanového oleja zmiešaného s tvarohom) a čerstvo lisované ovocné šťavy (neprisladzovať!). V prípade veľmi chorého človeka sa môže prvý deň namiesto šťavy pridať šampanské, zmiešané s ľanovým olejom a medom. Šampanské je totiž ľahko absorbovateľné.
1) CUKOR JE ABSOLÚTNE ZAKÁZANÝ. K osladeniu je možné použiť steviu, med alebo hroznovú šťavu.
2) ZAKÁZANÉ POTRAVINY:
- živočíšne tuky a mäso (okrem tvarohu, cottage cheese a organických vajec)
- šalátové omáčky, majonézy a zmrzlina
- biele pečivo
- maslo, margaríny, hydrogenované tuky a trans-tuky
- konzervované mäso a údeniny (konzervačné látky blokujú látkovú výmenu vyvolávanú ľanovým olejom)
- nefermentované sojové výrobky
3) Z ČERSTVO LISOVANÝCH ŠTIAV SÚ VHODNÉ: mrkva, zeler, jablko a červená repa.
4)
TRIKRÁT DENNE PIŤ TEPLÝ ČAJ.
Vhodná je najmä
mäta pieporná a šípkový čaj.
Je dobré vypiť jeden hrnček čierneho čaju predpoludním.
Pri závažných ochoreniach je naviac nevyhnutné užívať aj cviklovú šťavu (3 cvikly, 2 karotky, 1 zeler, 1 zemiak veľkosti slepačieho vajca, 1 petržlen), aby sa podporilo čistenie čreva, piť dostatok vody a stravovať sa podľa zásad delenej stravy. Strava by mala byť v biokvalite. V istých prípadoch je pre posilnenie tela vhodná aj konzumácia mäsa, konkrétne rýb, ale nikdy nie rýb z chovu. Nevhodná je konzumácia morských plodov a bravčového mäsa.
PRÍKLAD
DENNÉHO
MENU:
Pred raňajkami vypiť
pohár kyslého mlieka alebo šťavy z kyslej
kapusty.
RAŇAJKY:
Muesli (z bežných obilnín) poliať
2 PL ľanového oleja a medu. Pridať
čerstvé ovocie podľa ročného obdobia a
akékoľvek orechy okrem arašidov. Vypiť
bylinný čaj podľa chuti alebo čierny
čaj. Dať si jednu 120 g porciu
BUDWIG ZMESI buď s jedlom, alebo osobitne.
DESIATA:
Vypiť
pohár čerstvej šťavy (mrkva, zeler, jablko
alebo červená repa).
OBED:
Surový
zeleninový šalát s BUDWIG
MAJONÉZOU, napríklad nastrúhaná
repa, mrkva,
kaleráby, reďkvičky, kyslá kapusta,
karfiol a pod. Pre chuť možno pridať
posyp z jemne nastrúhaného chrenu, nadrobno nakrájanú
pažítku alebo petržlen. Môžeme si dať
v pare varenú zeleninu, zemiaky, obiloviny, ryžu, pohánku, proso a
pod. K tomu pridáme jednu porciu BUDWIG
ZMESI.
OLOVRANT:
Zmes
čerstvého ovocia s BUDWIG ZMESOU alebo malý
pohár vína, či šampanského, alebo
čerstvá ovocná šťava
zmiešaná s 1-2 PL v
mede zaliatych pomletých ľanových
semien.
VEČERA:
Teplé
jedlo z pohánky, ovsené alebo sójové koláče. Krupica z pohánky
je úplne najlepšia a môže byť aj v zeleninovej polievke alebo v
tuhej forme ako koláč s bylinnou omáčkou.
Ďalšie
recepty, tipy a rady je možné nájsť na stránkach Dr. Budwig -
http://www.budwigcenter.com/,
kde je taktiež možné stiahnuť si sprievodcu Budwig terapiou (Budwig protocol) v
angličtine alebo v španielčine . Je možné absolvovať aj
2-týždňovú liečbu priamo v Budwig centre v Malage (Mariposa
Clinic).
Ľanovo – proteínovú liečebnú diétu zostavila Dr. J. Budwig už v roku 1951. V roku 1990 ju znovu preskúmal onkológ MUDr. Dan C. Roehm, ktorý vo svojej správe napísal, že predstavuje ďaleko najúspešnejšiu protirakovinovú diétu na svete. Dnes túto metódu používa mnoho ľudí pri liečbe rôznych zdravotných problémov, ale aj preventívne, na posilnenie imunity, zvýšenie energie, zlepšenie krvného obehu, pleti, sluchu, zraku a pod.
Zdroje:
[1] http://www.budwigcenter.com/
[2] http://www.magazinluna.sk
[3] Image courtesy of Idea go at FreeDigitalPhotos.net
Mohlo by vás zaujímať:
Omega 3,6,9 ...
Ľanové semeno a ľanový olej
Aké oleje používať na bezpečné vyprážanie a pečenie
"Dobré" a "zlé" tuky, trans-tuky a nízkotučný trend
Delená strava
Zázračná detoxikácia surovou rastlinnou stravou podľa doktora Morsa
Existuje "dobrý" a "zlý" cholesterol?
Pracuje ako shiatsu terapeut a v oblasti alternatívnej medicíny sa pohybuje už viac ako 15 rokov. Úspešne absolvovala viacero kurzov a výcvikov, spomeňme, homeopatický kurz, Shiatsu, Dornova metóda, kraniosakrálna terapia, práca s energiou, reiki a pod. V roku 2013 založila internetový portál/blog paula.sk s cieľom poskytovať čo najobjektívnejšie informácie v otázkach zdravia, výživy, pohybu, materstva atď., ktoré by mohli pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Čítaj viac ...