Bielkoviny alebo proteíny sú vysokomolekulárne organické zlúčeniny zložené prevažne z aminokyselín.
Sú základnými stavebnými látkami organizmu, ovplyvňujú imunitu, podieľajú sa na výstavbe svalovej hmoty a ďalších tkanív, na tvorbe hormónov, enzýmov, sú nevyhnutné pre správnu funkciu tela.
Aminokyseliny sa delia na neesenciálne (nenasýtené) a esenciálne (nasýtené).
Neesenciálne aminokyseliny si organizmus vytvára sám, esenciálne si organizmus nedokáže vytvoriť, a preto ich musí prijať stravou.
Bielkoviny sú buď živočíšneho, alebo rastlinného pôvodu.
Živočíšne bielkoviny musia byť najskôr rozložené na jednoduché aminokyseliny, aby ich telo mohlo využiť, čiže ich trávenie je pre telo omnoho náročnejšie a vzniká viac odpadových látok.
Rastlinné bielkoviny sú jednoduché aminokyselinové štruktúry, ktoré pri trávení telo pripravujú o oveľa menej energie.
Živočíšne bielkoviny sa nachádzajú v mliečnych výrobkoch, syroch, rybách, mäse, vajciach a podobne, rastlinné bielkoviny sú obsiahnuté v strukovinách, orechoch, obilí, obilných výrobkoch.
Trávenie bielkovín začína v žalúdku a pokračuje v dvanástniku. Ak sa aminokyseliny dostanú do čreva, začína ich vstrebávanie a prechod priamo do krvi. Nevyužité aminokyseliny prechádzajú obličkami a vylučujú sa močom. Preto je v prípade ochorení obličiek potrebné znížiť príjem bielkovín. Každý gram bielkovín dodáva 4 kalórie. Bielkoviny, ktoré prijímame stravou a ktoré prevýšia našu potrebu, sa menia na glukózu a dodávajú energiu. Pri trávení a metabolizme bielkovín vzniká veľa kyseliny močovej, kyseliny fosforečnej a kyseliny sírovej. Tieto kyseliny pôsobia na tkanivá dráždivo a zápalovo. Keďže bielkoviny sú vlastne dusíkaté zlúčeniny s vysokým obsahom fosforu, pri ich nadmernej konzumácii dochádza k vyplavovaniu vápnika a ďalších elektrolytov z tela. Bielkoviny sú vysoko kyselinotvorné, takže znižujú hodnotu pH v tele. To ma za následok zápalové procesy v tkanivách a ich oslabenie. U ľudí s oslabenými nadobličkami vysokoproteínová strava spôsobuje, že pečeň produkuje veľké množstvo cholesterolu, ktorý sa potom ukladá v celom tele (hlavne v cievnom systéme) a v žlčníku sa začnú tvoriť kamene. Konzumácia mäsa je často spojovaná aj s rakovinou čreva.
Bielkoviny by mali tvoriť 10% nášho denného energetického príjmu. 20 až 40 gramov bielkovín denne úplne postačuje, ale väčšina ľudí ich každý deň skonzumuje 150 až 200 gramov.
Pri nadmernej spotrebe bielkovín dochádza k poškodeniu pečene, slinivky, obličiek a čriev.
Zdroje:
[1] Robert S. Morse: Zázračná detoxikace
[2] internetový portál tvojesrdce.sk
Mohlo by vás zaujímať:
Cukry (sacharidy) a ich metabolizmus
Peklo na tanieri (o jedle zábavnou formou)
Výživa, strava a základné rozdelenie potravín
Ajurvédska výživa
Ajurvéda a kombinácie potravín
Zázračná detoxikácia surovou rastlinnou stravou podľa doktora Morsa
Pracuje ako shiatsu terapeut a v oblasti alternatívnej medicíny sa pohybuje už viac ako 15 rokov. Úspešne absolvovala viacero kurzov a výcvikov, spomeňme, homeopatický kurz, Shiatsu, Dornova metóda, kraniosakrálna terapia, práca s energiou, reiki a pod. V roku 2013 založila internetový portál/blog paula.sk s cieľom poskytovať čo najobjektívnejšie informácie v otázkach zdravia, výživy, pohybu, materstva atď., ktoré by mohli pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Čítaj viac ...