Ajurvéda a kombinácie potravín pre dobré trávenie

Podľa ajurvédy má každá potravina svoju vlastnú chuť, ochladzujúcu alebo zohrievajúcu energiu a účinok po strávení. Keď sú kombinované potraviny s opačnou energiou, inou chuťou a účinkom,trávia sa zle

Ajurvéda a kombinácie potravín pre dobré trávenie

Z pohľadu ajurvédy má každá potravina svoju vlastnú chuť, ochladzujúcu alebo zohrievajúcu energiu a účinok po strávení.

Keď sú kombinované potraviny s opačnou energiou, rozdielnou chuťou a účinkom, môže preťažený tráviaci oheň (agni) zastaviť enzymatický systém, čo spôsobí zlé trávenie, kvasenie, hnitie a tvorbu plynov. Pokiaľ takýto stav pretrváva, vedie to k produkcii toxických látok (ámy) v organizme a následne vznikajú choroby.

Preto sa v ajurvédskej výžive kladie veľký dôraz okrem stravovania sa podľa vlastnej konštitúcie (dóše) a podľa ročných období aj na správnu kombináciu potravín.

Správna kombinácia je dôležitá predovšetkým pre ľudí s prevládajúcou konštitúciou Váta a Kapha, ktorí majú citlivé trávenie (pozri článok Ajurvédska výživa). Na princípe správnej a nesprávnej kombinácie potravín je založený aj systém delenej stravy, ajurvéda však v tomto nie je až tak prísna a tvrdí, že človek s dobrým tráviacim ohňom (agni) zvládne aj horšie kombinácie jedál.

Aj napriek tomu je dobré dodržiavať aspoň niektoré základné zásady, a to: nekombinovať čerstvé ovocie s inými potravinami (ak ho skombinujeme, jeme ho ako prvé), nekombinovať príliš veľa potravín v jednom jedle, nekombinovať čerstvú a varenú zeleninu. Ďalšie príklady nevhodných kombinácií sú uvedené dole v tabuľke.

Nevhodné kombinácie potravín (najnevhodnejšie kombinácie sú označené veľkými písmenami):

Nejedzte:

spolu s:

Fazule

ovocie, syr, vajcia, mlieko, jogurt, ryby, mäso

Vajcia

MLIEKO, ovocie, najmä melóny, fazule, syr, jogurt, ryby, mäso

Mäso

MLIEČNE VÝROBKY, ovocie, sezam, ocot, med

Ovocie

pravidlo - nikdy nekonzumovať čerstvé ovocie spolu s iným jedlom (výnimkou sú rôzne varené kombinácie)

Obilniny

ovocie, med

Med

obilniny, nekonzumovať varený ani pečený med (nemal by sa zahrievať na viac ako 40°C)

Horúce nápoje

mango, syr, škroby, jogurt, ryby, mäso

Citrón

uhorky, mlieko, paradajky, jogurt

Melóny

nekombinovať s ničím – najmä nie s mliečnymi produktami, vajciami, vyprážanými jedlami, obilninami, škrobmi. Melóny viac ako akékoľvek iné ovocie musia byť konzumované samotné!

Mlieko

BANÁNY, čerešne, melóny, kyslé ovocie, kvasený chlieb, jogurt, ryby, mäso

Ľuľkovitá zelenina

(paradajky, baklažán, zemiaky)

melóny, uhorky, mliečne produkty

Reďkovky

banány, hrozienka, mlieko

Jogurt

MLIEKO, ovocie, syr, kyslá smotana, vajcia, horúce nápoje, ľuľkovitá zelenina, ryby, mäso

Zdroje:
[1] joga-ajurveda.sk/content/19-ako-dosiahnut-stihle-a-zdrave-telo-pomocou-stravy
[2] Ajurvéda - MUDr. David Frej
[3] Image courtesy of smarnad at FreeDigitalPhotos.net

Mohlo by vás zaujímať: 
Ajurvéda 
Ajurvédska výživa 
Detoxikácia a pôst z hľadiska ajurvédy 
Ajurvédsky denný režim ako prevencia chorôb 
Delená strava
Vegetariánstvo a jeho nové formy
Jogová terapia 
Joga 
Formy jogy - ktorú si vybrať ?

Paula Hrešková Autor článku: Ing. Paula Hrešková
Pracuje ako shiatsu terapeut a v oblasti alternatívnej medicíny sa pohybuje už viac ako 15 rokov. Úspešne absolvovala viacero kurzov a výcvikov, spomeňme, homeopatický kurz, Shiatsu, Dornova metóda, kraniosakrálna terapia, práca s energiou, reiki a pod. V roku 2013 založila internetový portál/blog paula.sk s cieľom poskytovať čo najobjektívnejšie informácie v otázkach zdravia, výživy, pohybu, materstva atď., ktoré by mohli pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Čítaj viac ...

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest X blogger enlace oblúbené
 
Upozornenie: Uvedené informácie majú informatívny charakter. Za správnosť informácií neručíme. Akékoľvek používanie nami poskytovaných informácií je na vlastnú zodpovednosť. Pred začatím terapie, detoxikácie alebo pôstu sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo online na zdravie.sk.
 
 
S