Z pohľadu ajurvédy má každá potravina svoju vlastnú chuť, ochladzujúcu alebo zohrievajúcu energiu a účinok po strávení.
Keď sú kombinované potraviny s opačnou energiou, rozdielnou chuťou a účinkom, môže preťažený tráviaci oheň (agni) zastaviť enzymatický systém, čo spôsobí zlé trávenie, kvasenie, hnitie a tvorbu plynov. Pokiaľ takýto stav pretrváva, vedie to k produkcii toxických látok (ámy) v organizme a následne vznikajú choroby.
Preto sa v ajurvédskej výžive kladie veľký dôraz okrem stravovania sa podľa vlastnej konštitúcie (dóše) a podľa ročných období aj na správnu kombináciu potravín.
Správna kombinácia je dôležitá predovšetkým pre ľudí s prevládajúcou konštitúciou Váta a Kapha, ktorí majú citlivé trávenie (pozri článok Ajurvédska výživa). Na princípe správnej a nesprávnej kombinácie potravín je založený aj systém delenej stravy, ajurvéda však v tomto nie je až tak prísna a tvrdí, že človek s dobrým tráviacim ohňom (agni) zvládne aj horšie kombinácie jedál.
Aj napriek tomu je dobré dodržiavať aspoň niektoré základné zásady, a to: nekombinovať čerstvé ovocie s inými potravinami (ak ho skombinujeme, jeme ho ako prvé), nekombinovať príliš veľa potravín v jednom jedle, nekombinovať čerstvú a varenú zeleninu. Ďalšie príklady nevhodných kombinácií sú uvedené dole v tabuľke.
Nevhodné kombinácie potravín (najnevhodnejšie kombinácie sú označené veľkými písmenami):
Nejedzte: |
spolu s: |
Fazule |
ovocie, syr, vajcia, mlieko, jogurt, ryby, mäso |
Vajcia |
MLIEKO, ovocie, najmä melóny, fazule, syr, jogurt, ryby, mäso |
Mäso |
MLIEČNE VÝROBKY, ovocie, sezam, ocot, med |
Ovocie |
pravidlo - nikdy nekonzumovať čerstvé ovocie spolu s iným jedlom (výnimkou sú rôzne varené kombinácie) |
Obilniny |
ovocie, med |
Med |
obilniny, nekonzumovať varený ani pečený med (nemal by sa zahrievať na viac ako 40°C) |
Horúce nápoje |
mango, syr, škroby, jogurt, ryby, mäso |
Citrón |
uhorky, mlieko, paradajky, jogurt |
Melóny |
nekombinovať s ničím – najmä nie s mliečnymi produktami, vajciami, vyprážanými jedlami, obilninami, škrobmi. Melóny viac ako akékoľvek iné ovocie musia byť konzumované samotné! |
Mlieko |
BANÁNY, čerešne, melóny, kyslé ovocie, kvasený chlieb, jogurt, ryby, mäso |
Ľuľkovitá zelenina (paradajky, baklažán, zemiaky) |
melóny, uhorky, mliečne produkty |
Reďkovky |
banány, hrozienka, mlieko |
Jogurt |
MLIEKO, ovocie, syr, kyslá smotana, vajcia, horúce nápoje, ľuľkovitá zelenina, ryby, mäso |
Zdroje:
[1] joga-ajurveda.sk/content/19-ako-dosiahnut-stihle-a-zdrave-telo-pomocou-stravy
[2] Ajurvéda - MUDr. David Frej
[3] Image courtesy of smarnad at FreeDigitalPhotos.net
Mohlo by vás zaujímať:
Ajurvéda
Ajurvédska výživa
Detoxikácia a pôst z hľadiska ajurvédy
Ajurvédsky denný režim ako prevencia chorôb
Delená strava
Vegetariánstvo a jeho nové formy
Jogová terapia
Joga
Formy jogy - ktorú si vybrať ?
Pracuje ako shiatsu terapeut a v oblasti alternatívnej medicíny sa pohybuje už viac ako 15 rokov. Úspešne absolvovala viacero kurzov a výcvikov, spomeňme, homeopatický kurz, Shiatsu, Dornova metóda, kraniosakrálna terapia, práca s energiou, reiki a pod. V roku 2013 založila internetový portál/blog paula.sk s cieľom poskytovať čo najobjektívnejšie informácie v otázkach zdravia, výživy, pohybu, materstva atď., ktoré by mohli pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Čítaj viac ...