E621, Glutaman sodný
Vylepšovač chuti. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano
Popis a účinky E621, Glutaman sodný
Glutaman sodný (E621) je derivátom kyseliny glutámovej a označuje sa aj skratkou MSG (angl. monosodium glutamate). Je najviac využívaným dochucovadlom v potravinárskom priemysle.
Prírodný glutaman sodný sa v ľudskom tele nachádza vo svaloch, mozgu, krvnej plazme. V mozgu funguje ako prenášač nervových vzruchov. Prírodný glutaman sodný nie je škodlivý. Môžeme ho nájsť v materskom mlieku, v mäse, v paradajkách, v syroch, v morských riasach atď.
V poslednej dobe sa často spomína piata chuť, tzv. glutamátová chuť, alebo umami, ktorou človek vníma mäsovú (bielkovinovú) chuť. Kúsky riasy Laminaria japonica (kombu), bohaté na obsah glutamátu (prírodnej formy glutamánu), používali ázijskí kuchári ako dochucovaciu prísadu do takmer všetkých jedál. Táto výrazná chuť súvisiaca s glutamanom sodným naštartovala jeho priemyselnú výrobu. A práve tento syntetický glutaman sodný, ktorý sa vyrába buď hydrolytickým štiepením rastlinných bielkovín (sója), alebo fermentáciou zemiakového / obilného škrobu alebo z melasy, je ten nebezpečný glutaman, ktorý sa pridáva sa do sojovej omáčky, zmesí korenia, instantných polievok, instatných cestovín a iných instantných zmesí. Používa sa aj na dochucovanie mäsa, predovšetkým vyprážaného, v rýchlom občerstvení a v ázijskej kuchyni.
Glutaman sodný nájdeme aj v niektorých pesticidných a fungicidných postrekoch a vo vosku na ovocie. Je prídavnou látkou aj vo farmaceutickom priemysle. Nachádza sa v mnohých voľne predajných liekoch, očkovacích látkach, vo vlasovej kozmetike (šampóny, trvalá ondulácia). Glutaman sodný (E621) tvorí aj prísadu do stravy pre psov a mačky. Vo väčšom množstve je nebezpečný a môže spôsobovať bolesti hlavy, zvracanie, nevoľnosť, dýchavičnosť, astmatické problémy, stuhlosť svalov, znecitlivenie šije, búšenie srdca, zníženie plodnosti, závrate, astmatické záchvaty, autizmus, epileptické záchvaty, dokonca aj halucinácie. Potlačuje hormóny ovplyvňujúce spaľovanie tukov, a tým vyvoláva obezitu. Niektoré štúdie poukázali na možnú súvislosť s Alzheimerovou chorobou a s cukrovkou. Pokiaľ na zozname ingrediencií figuruje inosinan aleboo guanylan sodný, je vždy prítomný aj glutaman sodný, aj keď tam nie je uvedený. Glutaman sodný (E621) môže byť maskovaný aj pod názvom „bielkovinový hydrolyzát, sójový hydrolyzát, hydrolyzované proteíny, kvasnicový extrakt, autolyzované kvasinky, želatína, kaseinan sodný alebo vápenatý.“
E621, Glutaman sodný je zaradené v kategorií zvýrazňovače chuti a vône.
Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E621, E622, E623, E624, E625
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?
Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
Ako rozpoznať chrípku od prechladnutia a Covidu-19? Chrípka, prechladnutie a COVID-19 sú všetky infekčné respiračné ochorenia, ale spôsobujú ich rôzne vírusy a líšia sa svojimi príznakmi, prenosom a priebehom. Tu je prehľad ich hlavných rozdielov. Chrípka Príčinný vírus: Najčastejšie vírusy chrípky typu A a B. Príznaky: Chrípka … Celý článok - Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?
V dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby na zlepšenie svojho zdravia, sa práve medicinálne huby stávajú čoraz častejšou voľbou. Čo robí tieto liečivé huby tak výnimočnými a prečo by ste mali zvážiť ich začlenenie do svojho každodenného života? Od posilnenia imunitného systému až po … Celý článok - Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdlaJar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutieNajčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií