NAJZNÁMEJŠIE DETOXIKAČNÉ KÚRY NA OČISTU PEČENE A ŽLČNÍKA
Existuje viac spôsobov detoxikácie pečene a žlčníka. Niektoré kúry sú krátkodobé, iné trvajú pár týždňov. Pri dlhodobejšej detoxikácii prebieha očista pomalšie. Každý si môže vybrať takú detoxikáčnú metódu, ktorá mu bude najviac vyhovovať.
(1) DETOXIKÁCIA PEČENE PODĽA TRADIČNEJ ČÍNSKEJ MEDICÍNY
Podľa Dr. B. Subotiča z Centra liečby Tradičnou čínskou medicínou sa v praxi často stáva, že detoxikácia nepomôže všetkým ľuďom. Vysvetľuje to tým, že ak niekto dlhodobo konzumuje biely cukor a výrobky z neho, polotovary, hotové jedlá a rýchle občerstvenie (fast food), umelé sladidlá, potraviny s aditívami, konzervačnými látkami a umelými farbivami, kofeín, alkohol a zvlášť transtuky (t.j. oleje priemyselnej kvality a rôzne stužené tuky, margaríny, ...), nemôže dúfať v rýchlu očistu svojho organizmu, alebo očistu bez následkov. Dlhodobá konzumácia všetkých uvedených potravín a zvlášť lacných priemyselných olejov zo slnečnice, repky olejnej, alebo lacného olivového oleja a margarínu totiž výrazne znečisťujú bunkovú membránu, ktorá potom nezásobuje dostatkom kyslíka ani bunky ani orgány. Dr. Subotič si myslí, že v takých prípadoch je lepšie najskôr očistiť organizmus stravou.
Najrýchlejšie sa telo čistí práve rastlinnými olejmi, ale výlučne lisovanými za studena. Ďalej je to očista konzumáciou kvalitného čerstvého ľanového oleja lisovaného za studena zmiešaného s ovčím jogurtom, pravou žinčicou, alebo jogurtom, či tvarohom (pozri článok Ľanovo-proteínová liečebná diéta Dr. Budwig ). Táto zmes by sa mala užívať dlhodobejšie dvakrát denne, a to ráno a večer. Očista by mala trvať približne 3 týždne. V prvej fáze sa dáva prednosť potrave, ktorá podporuje vylučovanie moču. Na raňajky a večeru je najhodnejšia kombinácia ľanového oleja a ovčieho jogurtu. Na desiatu a po obede by sa mal jesť čerstvý šalát, alebo ovocie vždy s opekaným celozrným chlebom. Na obed radšej varená ryba, ako mäso. Po týždni pridať do jedálnička jedlá, ktoré majú kyslú a horkú chuť. Myslia sa tým čerstvé poľné bylinky a jarné šaláty (púpava, rukola, ...). Pri príprave by sa vždy mala použiť čerstvá citrónová šťava a kvalitný olivový olej lisovaný za studena. Tretí týždeň by sa malo jesť viac vlákniny. Odporúča sa kukuričná kaša s kyslou kapustou jedenkrát denne (obzvlášť vhodná pre jedincov trpiacich kandidovou infekciou).
Počas kúry sa môže piť aj trochu väčšie množstvo vody, ale maximálne počas 28 dní. Piť priveľké množstvo vody je podľa Dr. Subotiča tak isto škodlivé, ako piť málo vody.
Počas očisty je dobré užívať aj kokosové mlieko a kokosový olej. Okrem toho sa odporúča každý deň ráno aj večer vyplachovať si ústa slnečnicovým olejom lisovaným za studena (prevaľovanie oleja cca 2 minúty, potom vypľuť).
Počas očisty by človek nemal byť hladný ani smädný. Taktiež únava a nervozita sú dôvodom nesprávneho postupu pri očiste. Po ukončení očisty sa odporúča vyvážené stravovanie.
Niekoľko dní pred očistou pečene je nutné vylúčiť zo stravy živočíšne bielkoviny (mäso, mlieko, …) a nahradiť ich zeleninou a ovocím. Vhodný je aj jeden ryžový týždeň. Ryža sa konzumuje bez tuku, varená v mierne osolenej vode s bylinkami. Tri krát denne sa konzumuje lyžička oleja z pestreca mariánskeho, alebo sa pije čaj z neho. Kto neobľubuje ryžu, môže si dať pohánku.
Dobré je s očistou začať počas novu alebo splnu, vhodné sú aj ostatné štvrte mesiaca, alebo dni, keď je mesiac v znamení Raka.
Odporúča sa piť čerstvé šťavy, či už z jabĺk, mrkvy, cvikly, ... Šťavy sa zásadne nepijú po jedle, ale pred jedlom, najlepšie 30 minút pred jedlom. Šťavy prijíma organizmus ako potraviny, preto sa nerátajú do denného príjmu tekutín. Do štiav sa môže pomixovať aj medvedí cesnak, zemežlč, mladé listy púpavy alebo žihľavy, pretože podporujú činnosť pečene a čistenie krvi.
Existujú aj rôzne preparáty na podporu detoxikácie pečene a žlčníka. Podľa Dr. Subotiča sú však účinné len vtedy, ak je v tele dostatočné množstvo základných polynenasýtených mastných aminokyselín (pozri článok Omega 3,6,9).
(2) ZELENINOVO-OVOCNÁ DETOXIKÁCIA PEČENE
Počas 3 týždňov sa konzumuje iba ovocie, ovocné a zeleninové šťavy a zelenina v akejkoľvek podobe. Veľmi účinná je šťava z mrkvy a červenej repy.
(3) JABLKOVÁ DETOXIKÁCIA PEČENE PODĽA EDGARA CAESYHO
Mala by sa začať na deň jarnej rovnodennosti a spočíva v tom, že sa konzumujú iba celé, organicky pestované jablká a pije sa čistá voda a bylinné čaje. Ráno sa začína vždy dvoma lyžicami extra panenského olivového oleja lisovaného za studena. Táto detoxikačná kúra trvá 3 týždne. Takto detoxikovať je možné aj jeden deň v týždni po celý život. Kyselina jablčná obsiahnutá v šťave rozpúšťa žlčové kamene, je však potrebné poznamenať, že sa nachádza prevažne v šupke.
(4) 9 DŇOVÁ OČISTA PEČENE PODĽA ANTHONYHO WILLIAMA
Anthony William pečeň prirovnáva k jablku, ktoré má 3 vrstvy: šupku, dužinu a jadro. V jeho knihe Záchrana pečene prezentuje špecifický postup očisty 3-6-9. Prvé tri dni „3“ sa pečeň pripravuje na očistu a čistí sa jej obal. Druhé 3 dni sa čistí dužina a posledné 3 dni prebieha hĺbkova očista. Veľkým pozitívom tejto očisty je, že je bez hladovania.
Každé ráno sa začína pol litrom teplej citrónovej vody hneď po prebudení. Citrónová voda nalačno totiž pomáha preplachovať nielen tráviaci trakt ale aj samotnú krv. Takto sa aj končí každý deň 9-dńovej kúry, pol litrom citrónovej 1-2 hodiny pred spaním.
V prvej fáze sa ráno po vypití citrónovej vody pije pol litra čerstvej zelerovej šťavy. Raňajky, obedy a večere sú voliteľné, ale maju svoje pravidlá, ktoré pozostávajú z výberu jedál bez obsahu lepku, vajec, mliečnych výrobkov a mäsa (povolené je len kuracie alebo morčacie mäso, prípadne losos). Jedlá sa pripravujú na pare alebo vo vode, žiaden olej, vysmážanie, ... Ďalšia podmienka je zníženie radikálnych tukov o 50%. Môžeme sem priradiť okrem olejov aj orechy, semienka a kokos. V prípade hladu sa jedia jablká a ďatle. Večer sa odporúča jedna šálka ibištekového čaju. Dôležité je aj byť celý deň dostatočne hydratovaný.
V druhej fáze očisty podľa Anthonyho dochádza k vnútornému prečisteniu, kedy pečeň uvoľňuje niektoré staré zásoby tukov, vírusov a toxínov, ktoré pečeň roky zadržiavala. Očista v tomto štádiu prebiehala na hlbšej úrovni. V tejto fáze je nutné 100% vyradeniu radikálnych tukov. Každé ráno po prebudení sa začína citrónovou vodou. Po polhodine nasleduje 500ml zelerovej šťavy a s 15 až 30 minútpvým odstupom liečivé smoothie, ktorého hlavnou ingredienciou je dračie ovocie. Červený pigment v pitayi (dračom ovocí) pomáha pečeni rýchlejšie vytvárať bunky potrebné pre jej regeneráciu. Naša pečeň je zložená z troch vrstiev: vonkajšia, podpovrchová a vnútorné jadro. Dračie ovocie spomaľuje a zastavuje proces starnutia pečene tým, že pôsobí práve v jej vnútornom jadre, kde sa vo väčšine prípadov rozvinie ochorenie, pokiaľ je táto časť dlhodobo zanedbaná. Obed a večera pozostáva z liečivého zeleninovo-ovocného šalátu a dusenej špargle alebo ružičkového kelu. Ako snack sú jablká a ďatle.
Špargľa má silné protizápalové účinky, ktoré sú podobné aspirinu a upokojujú preťaženú pečeň. Tým sa výrazne zlepšuje jej čistiaca schopnosť. Špargľa navyše posilňuje imunitný systém pečene. Pomáha uvoľňovať a vylučovať tukové bunky z pečene a regenerovať jej vnútorné jadro.
V tretej záverečnej fáze sa z pečene do krvi vylučuje nahromadený odpad z tela von. Toto je presne ten moment, kedy sa dejú ,,zázraky” a zdravotný stav sa mení k lepšiemu. Posledné tri dni sa opäť každý deň začína citrónovou vodou. V týchto dňoch sa pitie zelerovej šťavy stupňuje. Obed a večera je v podobe špenátovej polievky s nakrájanou uhorkou v podobe rezancov. A samozrejme neoddeliteľnou súčasťou boli jablká. Posledný deň tohto detoxu pozostáva z pitia zelerovej šťavy dvakrát denne a veľkého množstva vody. V tento deň sa doporučuje aj rozmixovaný melón a iné šťavy.
PREČO PRÁVE JABLKÁ A ZELEROVÁ ŠŤAVA SÚ KĽÚČOVÉ?
Podľa Anthonyho ,,jablká obsahujú ovocné kyseliny, ktoré pomáhajú čistiť pečeň takým spôsobom, že rozpúšťajú toxický povrch na vnútornej strane skladovacích priestorov pečene.” Navyše dokážu prečistiť pečeň a črevá od baktérií, plesní, hub, kvasiniek a vírusov. Zelerová šťava podľa Anthonyho: ,,obsahuje neobjavené podskupiny sodíka, ktoré chránia membrány pečeňových buniek a bránia v tom, aby sa vírusy, plesne a baktérie množili. Tieto podskupiny sodíka na seba viažu voľné jedy a toxíny v pečeni, odvádzajú ich do krvi a bezpečne vylúčia von obličkami alebo cez črevá. Zeler navyše reguluje horúčosť pečene, čím ju vlastne čistí. Z čriev a pečene odstraňuje hlien a navyše rozptyľuje tukové bunky v pečeni.”
Doporučujeme prečítať si knihu, v ktorej je detailne popísané všetko to, čo sa do 1 článku nedá zhrnúť.
Pre viac informácii o tom, prečo a kedy detoxikovať pečeň a žlčník pozri Detoxikácia pečene a žlčníka – 1.časť.
Ak chcete, aby Vám s detoxikáciou pomohol nejaký odborník, vyberte si z nášho Katalógu detoxikačných poradcov / centier na Slovensku.
Najčítanajšie články v tejto kategórii:
Detoxikácia pečene a žlčníka – 1.časť
Detoxikácia podľa tradičnej čínskej medicíny
Detoxikácia čreva
Čo je to detoxikácia a prečo detoxikovať
Detoxikácia a pôst z hľadiska ajurvédy
Plesňové a kvasinkové infekcie - alternatívna liečba (3.časť)
Vegetariánstvo a jeho nové formy
Prídavné látky v potravinách, potravinové aditíva alebo ľudovo "éčka"
Zdroje:
[1] rahunta.cz
[2] clanky.ezofit.sk
[3] 2012rok.sk
[4] magazinluna.sk
[4] Anthony William - Záchrana pečene
Pracuje ako shiatsu terapeut a v oblasti alternatívnej medicíny sa pohybuje už viac ako 15 rokov. Úspešne absolvovala viacero kurzov a výcvikov, spomeňme, homeopatický kurz, Shiatsu, Dornova metóda, kraniosakrálna terapia, práca s energiou, reiki a pod. V roku 2013 založila internetový portál/blog paula.sk s cieľom poskytovať čo najobjektívnejšie informácie v otázkach zdravia, výživy, pohybu, materstva atď., ktoré by mohli pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Čítaj viac ...