Prečo voliť BIO kvalitu?

Bio potraviny alebo eko potraviny sú potraviny, ktoré pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva. Na ich výrobu se používajú tzv. bioprodukty, čiže suroviny,ktoré sú vypestované za prísnych podmienok

Prečo voliť BIO kvalitu?

Bio potraviny alebo eko potraviny sú potraviny, ktoré pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva.

Na ich výrobu se používajú tzv. bioprodukty, čiže suroviny, ktoré sú vypestované alebo dochované za prísných podmienok. Tie nesmú obsahovať geneticky modifikované suroviny, nesmú byť chemicky ošetrované a pri ich pestovaní sa nesmú používať žiadne pesticídy.

U zvierat sa nesmú používať žiadne rastové hormóny, antibiotiká a zvieratá musia mať voľný výbeh.

Pokiaľ sa však majú dodržať všetky tieto pravidlá, je jasné, že výroba bio produktov bude drahšia.  

Biopotraviny sú v porovnaní s bežnými potravinami chutnejšie, obsahujú podstatne menej dusičnanov a zvyškov pesticídov a majú vyššiu nutričnú hodnotu.

Podľa posledných výskumov majú až o 40% viac antioxidantov, minerálov a stopových prvkov, hlavne železa a zinku. Pri výrobe biopotravín je možné použiť iba obmedzený počet aditív - 36 tzv. prídavných a pomocných látok (éčka), ktorými môžu byť iba prírodné látky bez genetickej modifikácie. Ide napríklad o látky ako kyselina askorbová, kyselina jablčná, karubín, vínan draselný, uhličitan sodný, agar, oxid uhličitý, arabská guma a pod. Na tému týchto prídavných látok sa vedú mnohé diskusie, pretože mnohí sú toho názoru, že niektoré z týchto 36 vybraných E-čiek nie sú až tak neškodné, hlavne keď dôjde k rôznej kombinácii týchto látok (zoznam vybraných Éčok nájdete na stránke biospotrebitel.sk).

Stravovať sa iba bio potravinami by bolo ideálne, pre mnohých ľudí je to však nemožné či už z hľadiska finančného, alebo kvôli dostupnosti týchto potravín. Jedny z najviac kontaminovaných potravín bežnej produkcie dnes sú jahody, zemiaky, jablká, hrozno, hrušky, broskyne, nektarinky, zeler a špenát. Preto sa pri týchto potravinách odporúča voliť bio kvalitu. 

Vo všeobecnosti značka BIO znamená, že produkt bol vyrobený v súlade so zákonom o ekologickom poľnohospodárstve a v súlade s nariadením Rady Európskej únie o ekologickej výrobe a označovaní ekologických produktov. Žiadny pestovateľ alebo výrobca potravín nemôže svojvoľne označovať svoje výrobky ako BIO alebo EKO. Označenie bioproduktu možno vykonať len na základe certifikátu vydaného certifikačným orgánom so skratkou „bio alebo „eko a grafickým znakom. BIO produkt môže byť označený aj slovne a to nasledovne: vyprodukovaný v ekologickom poľnohospodárstve.“ Na slovenskom trhu možno často zakúpiť aj biopotraviny z Českej republiky, ktoré sú označené prúžkovaným logom „BIO“ a biopotraviny z Rakúska, ktoré sú označené znakom „Austria Bio Garantie.“ Všetky predbalené biopotraviny sa v Európskej únii musia označovať ekologickým európskym logom eurolist“ (zelený lístok s hviezdičkami). BIO potravina musí byť riadne označená číselným kódom certifikačného orgánu (biopotraviny vyrobené na Slovensku majú kód SK-BIO-002, v Rakúsku AT-BIO-301, v Čechách: CZ-BIO-001, CZ-BIO-002 a CZ-BIO-003). Pozri grafické označovanie biopotravín a bioproduktov na portáli biospotrebitel.sk.

Zoznam biopredajní na Slovensku je k taktiež k dispozícii na portáli biospotrebitel.sk.

Zväz ekologického poľnohospodárstva EKOTREND Slovakia rozbieha legislatívnu iniciatívu na podporu malých rodinných fariem, legálnej finalizácie lokálnych produktov a regionálnej spotreby. Plánované zmeny by mali zjednodušiť podmienky pre priamy predaj z fariem (predajzdvora.sk) a pomôcť k rozvoju udržateľného poľnohospodárstva s krátkymi reťazcami výroby a spotreby potravín a taktiež motivovať mladých ľudí k hospodáreniu na pôde. (Stránky petície – changenet.sk)

Zo zdravotného hľadiska je najlepšie nakupovať potraviny čerstvé, čo najmenej priemyselne spracované či už v bio kvalite, alebo nie, pretože mnohých prídavných látok priemyselne spracovaných potravín sa naše telo ťažko zbavuje. Používaním bio potravín podporujeme ochranu prírody aj svojho zdravia.

Zdroje:
[1] internetový portál dobreazdravo.sk
[2] internetový portál zdravie.sk
[3] internetový portál biospotrebitel.sk
[4] internetový portál bezpecnostpotravin.cz

Mohlo by vás zaujímať:
Prídavné látky v potravinách, potravinové aditíva alebo ľudovo "éčka"
Čo je to glykemický index ?
Peklo na tanieri (o jedle zábavnou formou)
Výživa, strava a základné rozdelenie potravín
Ajurvédska výživa
Ajurvéda a kombinácie potravín

Paula Hrešková Autor článku: Ing. Paula Hrešková
Pracuje ako shiatsu terapeut a v oblasti alternatívnej medicíny sa pohybuje už viac ako 15 rokov. Úspešne absolvovala viacero kurzov a výcvikov, spomeňme, homeopatický kurz, Shiatsu, Dornova metóda, kraniosakrálna terapia, práca s energiou, reiki a pod. V roku 2013 založila internetový portál/blog paula.sk s cieľom poskytovať čo najobjektívnejšie informácie v otázkach zdravia, výživy, pohybu, materstva atď., ktoré by mohli pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Čítaj viac ...

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest X blogger enlace oblúbené
 
Upozornenie: Uvedené informácie majú informatívny charakter. Za správnosť informácií neručíme. Akékoľvek používanie nami poskytovaných informácií je na vlastnú zodpovednosť. Pred začatím terapie, detoxikácie alebo pôstu sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo online na zdravie.sk.
 
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S