E500, Uhličitany sodné
Uhličitan sodný, hydrogenuhličitan sodný, jedlá soda, soda bikarbona. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E500, Uhličitany sodné
Uhličitan sodný tvorí malé kryštáliky alebo prášok bez zápachu, ktorý je schopný absorbovať vzdušnú vlhkosť. Vyskytuje sa vo voľnej prírode – v doloch, slaných jazerách alebo v morskej vode. Vyrába sa elektrolýzou morskej vody.
Hydrogenuhličitan sodný je biela kryštalická látka alebo jemný prášok. Má výrazne slanú, zásaditú chuť, pripomínajúcu chuť uhličitanu sodného.
Sekvikarbonát sodný je zmesou uhličitanu sodného a hydrogenuhličitanu sodného. Vyskytuje sa v podobe bíielych kryštálikov, vločiek alebo ako prášok rozpustný vo vode. Vyrába sa tzv. Solvayovým procesom z chloridu sodného a amoniaku.
Uhličitan, hydrogenuhličitan aj sequikarbonát sodný majú
podobné spektrum využitia a sú v potravinách súhrne
označované ako jedna látka (E500). Používajú sa na kontrolu kyslosti a ako kypriace látky.
Sám uhličitan sodný má schopnosť viazať
nežiadúce ionty kovov, čím zabraňuje zmenám farby, štruktúry, zrazeninám, ... S uhličitanom sodným sa stretneme v pekárskych výrobkoch, suchých zmesiach pre výrobu nápojov a v margarínoch. Jeho
kypriace účinky sa využívajú v slanom pečive, chlebe, oplátkach,
bábovkách a pod. Sody se uplatňujú aj pri výrobe skla, v papierenskom
priemysle, pri výrobe mydiel, pracích prostriedkov a hasiacich prípravkov.
Hydrogenuhličitan
sodný se mimo iného objavuje v práškových zmesiach pre výrobu palaciniek,
sušienok a muffinov a ako regulátor kyslosti v paradajkových polievkach
atď.
Sekvikarbonát sodný pôsobí ako neutralizátor v masle, smotane či zmrzlinách a využíva sa pri spracovaní oliv pred konzerváciou, vo výrobkoch obsahujúcich kakao a v konzervovanom hrášku.
Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky na zdravie.
E500, Uhličitany sodné je zaradené v kategorií kypriace látky.Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E500
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií