E500, Uhličitany sodné
Uhličitan sodný, hydrogenuhličitan sodný, jedlá soda, soda bikarbona. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E500, Uhličitany sodné
Uhličitan sodný tvorí malé kryštáliky alebo prášok bez zápachu, ktorý je schopný absorbovať vzdušnú vlhkosť. Vyskytuje sa vo voľnej prírode – v doloch, slaných jazerách alebo v morskej vode. Vyrába sa elektrolýzou morskej vody.
Hydrogenuhličitan sodný je biela kryštalická látka alebo jemný prášok. Má výrazne slanú, zásaditú chuť, pripomínajúcu chuť uhličitanu sodného.
Sekvikarbonát sodný je zmesou uhličitanu sodného a hydrogenuhličitanu sodného. Vyskytuje sa v podobe bíielych kryštálikov, vločiek alebo ako prášok rozpustný vo vode. Vyrába sa tzv. Solvayovým procesom z chloridu sodného a amoniaku.
Uhličitan, hydrogenuhličitan aj sequikarbonát sodný majú
podobné spektrum využitia a sú v potravinách súhrne
označované ako jedna látka (E500). Používajú sa na kontrolu kyslosti a ako kypriace látky.
Sám uhličitan sodný má schopnosť viazať
nežiadúce ionty kovov, čím zabraňuje zmenám farby, štruktúry, zrazeninám, ... S uhličitanom sodným sa stretneme v pekárskych výrobkoch, suchých zmesiach pre výrobu nápojov a v margarínoch. Jeho
kypriace účinky sa využívajú v slanom pečive, chlebe, oplátkach,
bábovkách a pod. Sody se uplatňujú aj pri výrobe skla, v papierenskom
priemysle, pri výrobe mydiel, pracích prostriedkov a hasiacich prípravkov.
Hydrogenuhličitan
sodný se mimo iného objavuje v práškových zmesiach pre výrobu palaciniek,
sušienok a muffinov a ako regulátor kyslosti v paradajkových polievkach
atď.
Sekvikarbonát sodný pôsobí ako neutralizátor v masle, smotane či zmrzlinách a využíva sa pri spracovaní oliv pred konzerváciou, vo výrobkoch obsahujúcich kakao a v konzervovanom hrášku.
Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky na zdravie.
E500, Uhličitany sodné je zaradené v kategorií kypriace látky.Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E500
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?
Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
Ako rozpoznať chrípku od prechladnutia a Covidu-19? Chrípka, prechladnutie a COVID-19 sú všetky infekčné respiračné ochorenia, ale spôsobujú ich rôzne vírusy a líšia sa svojimi príznakmi, prenosom a priebehom. Tu je prehľad ich hlavných rozdielov. Chrípka Príčinný vírus: Najčastejšie vírusy chrípky typu A a B. Príznaky: Chrípka … Celý článok - Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?
V dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby na zlepšenie svojho zdravia, sa práve medicinálne huby stávajú čoraz častejšou voľbou. Čo robí tieto liečivé huby tak výnimočnými a prečo by ste mali zvážiť ich začlenenie do svojho každodenného života? Od posilnenia imunitného systému až po … Celý článok - Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdlaJar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutieNajčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií