E414, Arabská guma
Emulgátor a stabilizátor. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: pravdepodobne škodlivé
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano
Popis a účinky E414, Arabská guma
Arabská guma (E414) je prírodná guma získavaná z tvrdenej živice (napr. Acacia senegal, Acacia arabica). Je komplexom polysacharidov a glykoproteínov, ktoré sa primárne používajú ako stabilizátor. Je rozpustná vo vode a je to jeden z najstarších prírodných emulgátorov. Používa sa ako zahušťovadlo, stabilizátor, zvlhčujúca látka a emulgátor.
Využíva sa predovšetkým pri výrobe cukrovinek (hladký a lesklý film na povrchu). To sa využíva aj pri výrobe cukrových poliev na pekárske výrobky alebo pri čokoládových výrobkoch a syroch. Ako zahusťovadlo sa používa do želatiny, žuvačiek atď. Stabilizuje emulzie obsahujúce vodu a olej (neoddelia sa od seba) a rovnaký účinok má aj pri pene v nápojoch typu Coca Cola a pri pive. V zmrzlinách a mrazených krémoch tvorí malé kryštáliky a tým dosiahne správnu konzistenciu. V diétnych nápojoch slúži ako zdroj rozpustnej vlákniny a v práškových nápojoch pôsobí ako nosič a stabilizátor arómy. Môžeme ju nájsť taktiež v cereálnych sušienkach, nízkokalorických dresingoch, majonézach, v pomazánkach, nízkotučných jogurtoch, vanilkových práškoch, mrazených výrobkoch a v spracovanom mäse. Uplatnenie má aj vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle (napr. pleťové masky, pleťové mlieka, laky na vlasy, pudrenky).
Dokázalo sa, že môže znižovať hladinu cholesterolu a môže mať blahodarný vplyv na črevnú mikroflóru. Je súčásťou niektorých lepidiel napr. na poštových známkach. Na druhej strane však pri vyšších dávkach môže vyvolať u niektorých citlivých ľudí alergickú reakciu (hnačky, nadýmanie, ...), astmatickú reakciu alebo podráždenie pokožky. Viaže niekteré minerálne látky (horčik a vápnik) a tým môže dojsť k horšiemu vstrebávaniu týchto látok.
E414, Arabská guma je zaradené v kategorií emulgátory.Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E414, E487
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?
Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
Ako rozpoznať chrípku od prechladnutia a Covidu-19? Chrípka, prechladnutie a COVID-19 sú všetky infekčné respiračné ochorenia, ale spôsobujú ich rôzne vírusy a líšia sa svojimi príznakmi, prenosom a priebehom. Tu je prehľad ich hlavných rozdielov. Chrípka Príčinný vírus: Najčastejšie vírusy chrípky typu A a B. Príznaky: Chrípka … Celý článok - Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?
V dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby na zlepšenie svojho zdravia, sa práve medicinálne huby stávajú čoraz častejšou voľbou. Čo robí tieto liečivé huby tak výnimočnými a prečo by ste mali zvážiť ich začlenenie do svojho každodenného života? Od posilnenia imunitného systému až po … Celý článok - Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdlaJar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutieNajčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií