E406, Agar

Stabilizátor, zahušťovadlo a želírujúca látka. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie

Popis a účinky E406, Agar

Agar (E406) je prírodný polysacharid vyskytujúci sa v červených morských riasách. Je priehľadný, bez chuti a bez zápachu, rozpustný v horúcej vode. Vďaka svojej schopnosti vytvárať gelovú konzistenciu sa používa ako náhrada želatíny a ako zahušťovadlo a stabilizátor.

Získava sa z červených morských rias v oblastiach Japonska, Nového Zélandu a Indie.

Agar se používa predovšetkým ako želatinový prostriedok, ktorý je v porovnaní so želatinou stálejší aj pri vyšších teplotách. Preto je veľmi vhodný ako zahušťovadlo. Používa sa aj ako stabilizátor, emulgátor a želírujúca látka. Pridáva sa do pekárskych výrobkov, do nápojov, zmrzlín, mrazených vaječných krémov, ovocných drení, snehového pečiva, cukrových poliev, cukrovinek, želé a zaváranín. Uplatňuje sa aj pri výrobe tavených syrov, mäsových a mliečnych výrobkov. V lekárstve sa využíva ako preháňadlo.

Agar sa viaže na stopové prvky, a to môže pri konzumácii väčšieho množstva viesť k horšiemu vstrebávaniu živín. Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať hnačky. Pre telo je to nestráviteľná látka, z tela odchádza nepozmenená, ale podporuje rozmnožovanie probiotických kultúr v čreve.

E406, Agar je zaradené v kategorií stabilizátory.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E1202, E1204, E925, E406

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Ako rozpoznať chrípku od prechladnutia a Covidu-19? Chrípka, prechladnutie a COVID-19 sú všetky infekčné respiračné ochorenia, ale spôsobujú ich rôzne vírusy a líšia sa svojimi príznakmi, prenosom a priebehom. Tu je prehľad ich hlavných rozdielov. Chrípka Príčinný vírus: Najčastejšie vírusy chrípky typu A a B. Príznaky: Chrípka … Celý článok - Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
PR článok

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

V dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby na zlepšenie svojho zdravia, sa práve medicinálne huby stávajú čoraz častejšou voľbou. Čo robí tieto liečivé huby tak výnimočnými a prečo by ste mali zvážiť ich začlenenie do svojho každodenného života? Od posilnenia imunitného systému až po … Celý článok - Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
PR článok

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
 
S