E330, Kyselina citrónová
Kyselina prirodzene sa vyskytujúca v citrusových plodoch. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E330, Kyselina citrónová
Kyselina citrónová (E330) sa prirodzene vyskytuje v citrusových plodoch, hlavne v
citrónoch, limetkách, grepoch, pomerančoch a v menšej miere aj v ďalšom
ovocí a zelenine.
Má viac spôsobov výroby. Prírodnou cestou sa dá získať zo šťavy citrusov fermentáciou surového cukru. Bežná priemyselná
výroba však využíva pliesňovú kultúru Aspergillus niger a sacharózu
(predovšetkým melasu, hydrolyzovaný kukuričný škrob, ...). Pridaním hydroxidu vápenatého (známy ako hasené vápno) vznikne
soľ, z ktorej sa vďaka kyseline sírovej získa konečná kyselina
citronová. Ročná celosvetová výroba je odhadovaná na 1,7 miliónov ton, z čoho viac ako polovicu produkuje Čína.
Kyselina citronová (E330) má mnoho využití. V potravinách je to predovšetkým vďaka schopnosti regulovať ich kyslosť a zásaditosť. Taktiež zabraňuje rastu baktérií, kvasiniek a pliesní, preto sa používa aj ako konzervant. V tukoch a olejoch pôsobí ako andioxidant.
Nájdeme ju hlavne v nealkoholických nápojoch, džusoch, víne,
tukoch, instantných nápojoch, marmeláde, kandovanom a mrazenom ovoci,
mrazených mliečnych výrobkoch, v syrových pomazánkach, majonéze, v šalátovom dresingu a v mnohých ďalších potravinách. Kyselinu citronovú môžeme nájsť aj v kozmetike, farmaceutických výrobkoch a v chemickej
výrobe.
Vo všeobecnosti je kyselina citrónová považovaná za bezpečnú látku. Nadmerným používaním
kyseliny citrónovej môže dôjsť k poškodeniu zubnej skloviny. Napríklad
konzumovaním samotných citrónov. Podobne ako všetky kyseliny, pri kontakte s okom vyvolá
dráždivú reakciu, vo väčšej koncentrácii a množstve môže spôsobiť aj
oslepnutie. Množstvo v potravinách je však ďaleko pod touto hranicou.
E330, Kyselina citrónová je zaradené v kategorií regulátory kyslosti.
Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E330
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

PR článok
Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

PR článok
Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií