E330, Kyselina citrónová
Kyselina prirodzene sa vyskytujúca v citrusových plodoch. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E330, Kyselina citrónová
Kyselina citrónová (E330) sa prirodzene vyskytuje v citrusových plodoch, hlavne v
citrónoch, limetkách, grepoch, pomerančoch a v menšej miere aj v ďalšom
ovocí a zelenine.
Má viac spôsobov výroby. Prírodnou cestou sa dá získať zo šťavy citrusov fermentáciou surového cukru. Bežná priemyselná
výroba však využíva pliesňovú kultúru Aspergillus niger a sacharózu
(predovšetkým melasu, hydrolyzovaný kukuričný škrob, ...). Pridaním hydroxidu vápenatého (známy ako hasené vápno) vznikne
soľ, z ktorej sa vďaka kyseline sírovej získa konečná kyselina
citronová. Ročná celosvetová výroba je odhadovaná na 1,7 miliónov ton, z čoho viac ako polovicu produkuje Čína.
Kyselina citronová (E330) má mnoho využití. V potravinách je to predovšetkým vďaka schopnosti regulovať ich kyslosť a zásaditosť. Taktiež zabraňuje rastu baktérií, kvasiniek a pliesní, preto sa používa aj ako konzervant. V tukoch a olejoch pôsobí ako andioxidant.
Nájdeme ju hlavne v nealkoholických nápojoch, džusoch, víne,
tukoch, instantných nápojoch, marmeláde, kandovanom a mrazenom ovoci,
mrazených mliečnych výrobkoch, v syrových pomazánkach, majonéze, v šalátovom dresingu a v mnohých ďalších potravinách. Kyselinu citronovú môžeme nájsť aj v kozmetike, farmaceutických výrobkoch a v chemickej
výrobe.
Vo všeobecnosti je kyselina citrónová považovaná za bezpečnú látku. Nadmerným používaním
kyseliny citrónovej môže dôjsť k poškodeniu zubnej skloviny. Napríklad
konzumovaním samotných citrónov. Podobne ako všetky kyseliny, pri kontakte s okom vyvolá
dráždivú reakciu, vo väčšej koncentrácii a množstve môže spôsobiť aj
oslepnutie. Množstvo v potravinách je však ďaleko pod touto hranicou.
E330, Kyselina citrónová je zaradené v kategorií regulátory kyslosti.
Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E330
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?
Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
Ako rozpoznať chrípku od prechladnutia a Covidu-19? Chrípka, prechladnutie a COVID-19 sú všetky infekčné respiračné ochorenia, ale spôsobujú ich rôzne vírusy a líšia sa svojimi príznakmi, prenosom a priebehom. Tu je prehľad ich hlavných rozdielov. Chrípka Príčinný vírus: Najčastejšie vírusy chrípky typu A a B. Príznaky: Chrípka … Celý článok - Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19PR článok
Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?
V dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby na zlepšenie svojho zdravia, sa práve medicinálne huby stávajú čoraz častejšou voľbou. Čo robí tieto liečivé huby tak výnimočnými a prečo by ste mali zvážiť ich začlenenie do svojho každodenného života? Od posilnenia imunitného systému až po … Celý článok - Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdlaPR článok
Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutieNajčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií