Javorová detoxikačná kúra (limonádová diéta) vznikla už v r. 1940 a jej autorom je havajský naturopat Dr. Stanley Burroughs.
Pôvodným cieľom tejto očistnej kúry bola liečba žalúdočných vredov. Časom sa však zistilo, že okrem liečby vredov pomáha čistiť pečeň a obličky, odstraňuje usadeniny v kĺboch a svaloch, zlepšuje funkciu nervov, účinkuje proti zaneseným cievam, zlepšuje kvalitu krvi a celkovo omladzuje organizmus.
Mnohým ľuďom pomohla pri akútnych aj chronických problémoch kože, pri alergiách a zahlienení.
Primárne je javorová detoxikácia určená pre ľudí, ktorí sa chcú zbaviť nahromadených toxínov, avšak mnoho ľudí vyhľadáva túto diétu kvôli chudnutiu, pretože táto diéta prináša okrem detoxikácie organizmu aj váhový úbytok. Koľko človek schudne, závisí od toho, ako dlho túto diétu drží a ako sa následne stravuje. Ak neupraví svoje stravovacie návyky, pohybovú aktivitu a pod., stratená váha sa rýchlo vráti späť.
POSTUP PRI JAVOROVEJ DETOXIKÁCII
Ráno sa vypije liter slanej vody (na 1 liter vody dve kávové lyžice nejodidovanej morskej soli) alebo bylinný čaj s preháňacími účinkami, prípadne sa urobí klystír. V ideálnom prípade prejde slaný nálev tráviacím traktom a počas hodiny by ste sa mali niekoľkokrát vyprázdniť. Ak slaný nálev nefunguje, skúste zmeniť pomer soli a vody. Nakoľko obličky nie sú schopné spracovať slanú vodu, táto zmes prechádza rovno do hrubého čreva. Cez deň sa potom nič neje, iba sa pije limonáda pripravená podľa nasledujúceho receptu:
- 2 polievkové lyžice čerstvo vytlačenej citrónovej alebo limetkovej šťavy (najlepšie v bio kvalite)
- 2 polievkové lyžice pravého javorového sirupu (najlepšie v bio kvalite)
- 1/10 lyžičky kajanského korenia (alebo podľa chuti)
- 2 dcl teplej alebo studenej kvalitnej vody
Denne treba vypiť 6 až 12 pohárov limonády. Počas kúry je dovolené piť čistú vodu či mätový čaj, ktorý napomáha čisteniu. Nekonzumuje sa žiadne jedlo, káva, čaj ani alkohol. Nemali by sa užívať ani žiadne vitamínové alebo minerálne doplnky. Počas kúry sa prvé dni môžu objaviť neobvyklé a nepríjemné pocity. Príznaky starých nevyliečených chorôb sa môžu čiastočne vracať, ale budú postupne tak ako sa bude s nimi telo vyrovnávať, odznievať. Bolesti kĺbov a hlavy, pocit slabosti, závraty, pocit chladu, bolesti hrdla a dokonca dávenie nie sú ničím nezvyčajným. Patrí to k detoxikácii.
JAVOROVÝ SIRUP (MAPLE SYRUP)
Javorový sirup sa považuje za zdravé prírodné sladidlo. Jedná sa o číru hnedú tekutinu, ktorá má zemito sladkú chuť. Čím je tmavší, tým je pre detoxikáciu vhodnejší. Vyrába sa z miazgy javora cukrového (Acersaccharinum). Kvalitný prírodný BIO javorový sirup je vyrobený bez akýchkoľvek prímesí, farbív, stabilizátorov a bez pridaného cukru.
Vedci objavili v javorovom sirupe až 20 telu prospešných látok a antioxidantov. Javorový sirup je mimoriadne bohatý na minerálne látky, najmä vápnik a draslík. Okrem nich však obsahuje aj zinok a mangán, fosfor, železo, viaceré vitamíny skupiny B, riboflavín, niacín či tiamín. Okrem toho obsahuje aj kyselinu abscisovú, ktoré pomáhajú regulovať cukrovku. Spomaľuje rast rakovinových buniek. Na bežnú konzumáciu stačí jedna lyžica denne.
CAYENSKÉ KORENIE
Cayenské korenie, z gréckeho slova znamenajúceho štípať, je prášok zo sušených chili papričiek druhu Capsicum frutescens. Pochádza z Indie a do Európy bol privezený v 16. storočí. Má žltú až červenú farbu a veľmi pálivú chuť. Kapsaicin, pálivá zložka cayenského korenia, telo zahrieva a pomáha uvoľnovať nahromadený hlien vo vnútorných výstelkách tela, kde sa ukladajú toxíny. Zvyšuje produkciu slín až 20 krát. Podporuje látkovú výmenu a vďaka tomu organizmus spaľuje tuky až o 25% rýchlejšie. Ďalšie látky obsiahnuté v cayenskom korení podporujú tvorby hormónu šťastia, endorfínu. Ďalšími účinkami cayenského korenia je úľava pri bolestiach hlavy, prospieva žalúdočnému a črevnému traktu, chráni pred infekciou, znižuje obsah cholesterolu, pôsobí proti obezite. Obsahuje vitamín C a horčík. Vďaka karotenoidom a flavonoidom má antibakteriálne účinky, čím posilňuje aj celkovú imunitu. Pokiaľ nezoženiete toto korenie, nahradiť ho môže červená mletá pálivá paprika
CITRÓNOVÁ ŠŤAVA
Citróny obsahujú množstvo organickej kyseliny citrónovej a napriek tomu, že chutia kyslo, majú v tele silný alkalický účinok. Obsahujú skoro 90% vody. Citrónová šťava odstraňuje usadené soli z organizmu, pomáha pri dne a iných kĺbových ochoreniach, obsahuje éterické oleje, ktoré pomáhajú rozpúšťať žlčové kamene, majú antibakteriálne účinky a znižujú teplotu, prečisťujú pečeň a obličky. Citrónová šťava v organizme pôsobí zásadito a neutralizuje nadmernú produkciu kyseliny soľnej v žalúdku. Tým pádom je aj účinným pomocníkom pri pálení záhy a celkovom prekyslení organizmu. Ďalej citrónová šťava zlepšuje trávenie, stimuluje produkciu žlči, reguluje telesnú váhu, znižuje vysoký krvný tlak, zlepšuje krvný obeh a pôsobí proti trombóze. Citrónová šťava obsahuje antioxidanty a dalšie látky, ktoré urýchľujú metabolizmus bielkovín, a pomáhajú tak pri znižovaní telesnej hmotnosti. Urýchľuje skoro všetky procesy látkovej výmeny, ktoré sú pre spaľovanie tukov a detoxikáciu dôležité. Vitamín C (53 mg na 100g ) podporuje činnosť štítnej žlazy a vylučovanie thyroxínu. Tento hormón uľahčuje spaľovanie tukov a keď je ho nedostatok, k spaľovaniu tukov nedochádza. Citrónová šťava zvyšuje celkovú obranyschopnosť oraganizmu a zásobuje telo horčíkom a draslíkom.
DĹŽKA JAVOROVEJ DETOXIKAČNEJ KÚRY
Vnútorný čistiaci mechanizmus tela je mimoriadne účinný, ale vyžaduje si čas a optimálne podmienky. Aby prebehol celý proces vylúčenia nahromadených toxínov, odporúča sa dodržiavať javorovú diétu desať dní. Pre mnoho ľudí je však predstava desaťdňovej kúry príliš náročná. Je možné vyskúšať si aj trojdennú kúru alebo 1 deň do týždňa pár týždňov po sebe. 10-dňová javorová diéta sa môže držať dvakrát až štyrikrát do roka.
AKO UKONČIŤ JAVOROVÚ DETOXIKÁCIU
Správne ukončenie 10-dňovej javorovej očisty je veľmi dôležité. Najlepším signálom k ukončeniu je stav jazyka. Počas kúry sa na jazyku často vytvorí hrubý biely povlak. Akonáhle tento povlak zmizne a jazyk je hladký a ružový, je telo vyčistené.
Prvý deň po ukončení hladovky pite (pomaly) džús z jabĺk.
Druhý deň pokračujte v pití tohto džúsu a popoludní si pripravte zeleninovú polievku (rozhodne nie z prášku alebo z konzervy!). Polievku pripravte z niekoľkých druhov zeleniny, zo zemiakov a jedného či dvoch druhov obilnín. Môžete použiť aj hnedú ryžu, rozhodne však nepoužívajte mäso či mäsový vývar. Pre zlepšenie chuti použite prírodné korenie v rozumnej miere. So soľou šetrite. Na večeru si dajte znova túto polievku, prípadne aj pár ražných suchárov.
Tretí deň predpoludním pokračujte v pití jablkového džúsu, na obed si dajte polievku rovnakú ako predtým, na večeru zeleninu či ovocie podľa vlastnej voľby. Žiadne mäso, vajcia, chlieb, pečivo, mlieko, čaj ani kávu. Štvrtý deň prejdite na normálnu vyváženú stravu.
RIZIKÁ JAVOROVEJ DETOXIKÁCIE
Detoxikačná diéta s javorovým sirupom neobsahuje bielkoviny, tuky a ostatné živiny, ktoré sú potrebné pre zdravé fungovanie organizmu. Držaním tejto diéty sa zvyšuje riziko dehydratácie, poškodenia črevných funkcií, narušenia fungovania tráviacich mikroorganizmov a výskytu elektrolytovej nerovnováhy. Môže sa vyskytnúť avitaminóza, problémy s krvnými cukarmi a okrem odbúrania tukov sa môže odbúrať aj svalová hmota.
UPOZORNENIE
Pred začatím 10-dňovej javorovej detoxikácie sa odporúča konzultácia so svojím lekárom, a to najmä vtedy, ak máte nejaké zdravotné problémy. Ak chcete trvalo a efektívne schudnúť, javorová detoxikácia nestačí.
OČISTNO-REVITALIZAČNÁ KÚRA NEERA
Obdobou javorovej detoxikácie je Neera očistná kúra, kde sa namiesto javorového sirupu používa prírodný stromový sirup Neera (výrobca Madal Bal), ktorý je zmesou kanadského javorového sirupu a niekoľkých druhov palmových sirupov z JV Ázie. Palmové sirupy zaisťujú bohatý prísun minerálov počas kúry.
Katalóg detoxikačných poradcov / centier na Slovensku
Zdroje:
[1]
zdravastrava.blogspot.com.es
[2]
2012rok.sk
[3]
dietyachudnutie.sk
[4] Image courtesy of mapichai at FreeDigitalPhotos.net
Mohlo by vás zaujímať:
Javorový sirup - charakteristika a použitie
Detoxikácia pečene a žlčníka – 1.časť
Detoxikácia podľa tradičnej čínskej medicíny
Detoxikácia čreva
Čo je to detoxikácia a prečo detoxikovať
Detoxikácia a pôst z hľadiska ajurvédy
Plesňové a kvasinkové infekcie - alternatívna liečba (3.časť)
Prídavné látky v potravinách, potravinové aditíva alebo ľudovo "éčka"
Pracuje ako shiatsu terapeut a v oblasti alternatívnej medicíny sa pohybuje už viac ako 15 rokov. Úspešne absolvovala viacero kurzov a výcvikov, spomeňme, homeopatický kurz, Shiatsu, Dornova metóda, kraniosakrálna terapia, práca s energiou, reiki a pod. V roku 2013 založila internetový portál/blog paula.sk s cieľom poskytovať čo najobjektívnejšie informácie v otázkach zdravia, výživy, pohybu, materstva atď., ktoré by mohli pomôcť tým, ktorí to práve potrebujú. Čítaj viac ...