Viete, že v našich črevách sa nachádzajú dobré baktérie? Ide o probiotiká, ktoré podporujú trávenie a obnovujú črevnú mikroflóru. Udržte si ideálnu hladinu probiotík pomocou stravy a majte vysmiate črevá. Osvojte si 7 potravín pre dobré fungovanie čriev i podporu imunity.
1. Jogurty plné probiotík
K prírodným zdrojom probiotík patria zakysané mliečne produkty, ale aj nakladaná zelenina a potraviny zo "zahraničnej" kuchyne.
Jogurt je najlepším zdrojom probiotík. Dôležité je, že to musí byť čerstvý jogurt s obsahom tzv. živých kultúr, ktoré sa odborne nazývajú Lactobacillus acidophilus alebo Bicfidobacterium bifidus.
Najlepšie urobíte, keď si na podporu trávenia dáte biely jogurt a jeho chuť doladíte medom, čerstvým alebo sušeným ovocím.
2. Desiatky probiotík v kefíre
Probiotický kyslý mliečny nápoj sa vyrába z mlieka pridaním kultúry baktérií mliečneho kvasenia a kvasiniek. Obsahuje desiatky rôznych druhov črevám i organizmu prospešných baktérií a kvasiniek, ale aj vitamíny, vápnik a horčík.
Výhodou je, že sa môže konzumovať aj pri intolerancii laktózy.
3. Nepasterizovaná kyslá kapusta a probiotiká
Jedno z tradičných slovenských jedál má vynikajúce probiotické vlastnosti, je bohaté na vlákninu, vitamíny C a K, sodík, železo a draslík.
Pre najlepší efekt si vyberte nepasterizovanú kyslú kapustu, v ktorej sa nachádzajú živé dobré baktérie.
4. Nakladané uhorky pre posilnenie čriev
Nezabúdame ani na recepty starých mám a prikladáme klasiku - nakladané uhorky. Počas procesu prírodného kvasenia v náleve sa vytvárajú v uhorkách probiotické baktérie, ktoré váš organizmus ocení pri trávení a podpore imunity.
5. Acidofilné mlieko s účinnými probiotikami
Acidofilné mlieko sa vyrába z mlieka pridaním probiotických kultúr - Lactobacillus acidophilus. Vďaka tomu sa premení na kyslý nápoj, ľahšie stráviteľný a s priaznivými účinkami pre črevá i pre celý organizmus.
6. Tempeh - prírodné probiotiká z Indonézie
Pre ďalší zdroj probiotík si zájdeme do Indonézie. Odtiaľ pochádza fermentovaný produkt zo sójových bôbov - tempeh, ktorý sa stal náhradou mäsa s vysokým obsahom bielkovín, vápnika a napríklad vitamínu B12.
Chcete obohatiť stravu o prírodné probiotiká z ďalekých krajín? V špecializovaných obchodoch so zdravou stravou, ázijským či vegánskym jedlom vám radi poradia.
7. Miso - probiotiká po japonsky
Opäť sója, opäť pôvod na ďalekom východe (v Japonsku) a opäť vysoký zdroj prírodných probiotík. To je miso pasta, ktorá vašu polievku zmení na jedlo plné probiotík a upevní obranyschopnosť organizmu.
Posilnite správne fungovanie čriev najprv pomocou potravín z kuchyne - domácej či zahraničnej.
Ak je hladina probiotík vo vašom organizme narušená napríklad pri užívaní antibiotík, vyskúšajte výživové doplnky vo forme tabliet, kvapiek alebo sirupov.