Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené …

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

PR článok

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás.

Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok sezóny môže ľuďom pomôcť nájsť novú motiváciu a pozitívne myšlienky.

Napríklad aj motiváciu k zlepšeniu zdravia a k chudnutiu. Je čas, zmeniť jedálniček na zdravý, zabudnúť na mastné fašiangové šišky a dopriať telu výživu, ktorá mu dodá energiu na čokoľvek, čo sa rozhodnete robiť.

Jarná zelenina je plná vitamínov

Poklady z jarnej záhradky sú hotovou vitamínovou bombou, ktorá vám pomôže získať dostatok energie a posilniť zdravie po zime. Aj vďaka nej sa vyhnete dobre známej jarnej únave.

Špenát, jarná cibuľka či špargľa sú vynikajúcimi zdrojmi vitamínov a ďalších dôležitých živín. Vitamíny, ktoré obsahujú, sú:

Špenát obsahuje napríklad Vitamín A, C, vitamín K1, kyselinu listovú, železo, meď. (1) Jarná cibuľka je bohatá na vitamíny C, K, B6, draslík, špargľa má vitamín A, dôležitý pre zdravý zrak (2), samozrejme vitamín C, vitamíny E a K, draslík. Pridajte mladučkú mrkvu, reďkovku či rukolu a získate dokonalý jarný šalát.

Je dôležité si uvedomiť, že toto nie sú jediné živiny, ktoré tieto zeleniny obsahujú, a že každá zelenina obsahuje aj ďalšie dôležité živiny, ako sú vláknina, antioxidanty a minerály.

Kyselina listová: spoločný menovateľ jarnej zeleniny

Kyselina listová je dôležitá pre množstvo funkcií v tele. Patrí do skupiny B-vitamínov a je potrebná pre tvorbu nových buniek, vrátane tvorby DNA. Konzumácia dostatočného množstva kyseliny listovej je preto obzvlášť dôležitá pre tehotné ženy a ženy, ktoré plánujú otehotnieť, pretože pomáha v prevencii určitých vrodených vývojových porúch.

Okrem toho môže kyselina listová prispieť k zdraviu srdca a ciev tým, že pomáha regulovať hladiny homocysteínu v krvi, ktoré sú spojené so zvýšeným rizikom vzniku srdcových ochorení. Kyselina listová má tiež úlohu v správnej funkcií nervového systému a imunitnom systéme.

Je jar ideálne obdobie na chudnutie?

Jar môže tiež byť ideálnym obdobím na zmenu stravy. Ak ste sa doteraz cítili menej motivovaní na chudnutie, jar je skvelou príležitosťou na začatie nového a zdravšieho prístupu k stravovaniu a fyzickej aktivite.

Keďže slnečných lúčov pribúda a teploty sa zvyšujú, ľudia sa zvyčajne viac hýbu a cvičia. Ďalšou výhodou jarnej sezóny je dostupnosť čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré môžu byť ideálnou súčasťou stravy pri chudnutí.

Neodporúčame vám radikálne a neudržateľné diéty. No ak sa cítite skutočne motivovaní a túžite po zmene, skúste zdravo obmedziť sacharidy a viac sa hýbať. Ak neviete, ako na to obráťte sa na účinne zostavený jedálniček, napríklad s keto diétou.

Keto diéta v kombinácii s jarnou zeleninou

Keto diéta sa dá ľahko doplniť sezónnou zeleninou na jar. Všimnite si, že nie všetky zeleniny sú povolené na keto diéte, pretože niektoré môžu obsahovať veľa sacharidov. Tu je niekoľko príkladov zeleniny, ktorú môžete zahrnúť do keto diéty na jar:

  • Špargľa: Špargľa je vynikajúcim zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov a obsahuje len malé množstvo sacharidov. Môžete ju grilovať, opekať alebo variť.
  • Brokolica: Brokolica obsahuje len malé množstvo sacharidov, ale veľa vlákniny a ďalších dôležitých živín. Najviac živín si zachová pri krátkom varení – blanšírovaní.
  • Šalátové listy: Väčšina druhov šalátu je nízkosacharidová zelenina a môže byť vynikajúcou prísadou do keto jedálnička. Použite ho ako základ pre šaláty a dresingy.
  • Jarné cibuľky: Jarné cibuľky sú nízkosacharidová zelenina plná vitamínov. Nakrájajte si ju a doplňte ňou akékoľvek varené jedlo či šalát.

Okrem zeleniny môžete zahrnúť do keto diéty aj iné sezónne potraviny, ktoré sú nízkosacharidové a bohaté na tuky, ako sú napríklad avokádo, orechy a semienka, ktoré sú zdrojom zdravých tukov a proteínov. Tieto potraviny môžu pomôcť udržiavať pocit sýtosti a zabezpečiť dostatok živín pre telo.

Konečne dávky vitamínu D!

Vitamín D3 sa vyrába v koži, keď sa vystavujeme prirodzenému slnečnému svetlu. Tých je v zimných mesiacoch ako šafranu, čo sa odráža aj na našom zdraví a celkovej nálade.

Vitamín D3 pomáha tela absorbovať vápnik a fosfor, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie kostí. (3) Okrem toho má vitamín D3 aj dôležitú úlohu v imunitnom systéme – pomáha bojovať proti infekciám a chorobám.

Niektoré potraviny bohaté na vitamín D3 sú losos, sleď, tuniak, vajcia a mliečne výrobky, ako je syr a mlieko. Existujú aj rastlinné zdroje vitamínu D, ale obsahujú iba D2 formu vitamínu D, ktorá má nižšiu biologickú dostupnosť a účinnosť v porovnaní s D3.

Ak sa rozhodnete užívať doplnok stravy vitamínu D3, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom alebo nutričným poradcom. Nadmerné užívanie vitamínu D môže byť nebezpečné a môže spôsobiť zdravotné problémy.

Vždy je lepšie získať vitamíny prirodzene, napríklad D-čko zo slniečka. Vyrazte na prechádzku hneď ako sa oteplí a načerpajte energiu v prírode.

Zoznam použitých zdrojov:

1. Health Benefits of Spinach

2. Asparagus: Health Benefits, Nutrition Facts, and How to Prepare It

3. Vitamin D

Zdroje obrázkov: Freepik.com

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

zdielat facebook linkedin pinterest X blogger enlace oblúbené
 
Upozornenie: Uvedené informácie majú informatívny charakter. Za správnosť informácií neručíme. Akékoľvek používanie nami poskytovaných informácií je na vlastnú zodpovednosť. Pred začatím terapie, detoxikácie alebo pôstu sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo online na zdravie.sk.
 
 
S