Inzulín v slovníku alternatívnej medicíny

Inzulín je hormón vylučovaný slinivkou brušnou, ktorého nedostatok vedie k vzniku cukrovky (diabetus mellitus).

Kategória: nezaradené



Súvisiace články:

Prečo je problém s mliekom a mliečnymi výrobkami ?

Názory na mlieko a mliečne výrobky sa veľmi rôznia. Jedni ho vydvihujú, druhí zatracujú. Mlieko sa považuje za zdravú potravinu. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D, E a mnoho minerálnych látok ako vápnik, fosfor, draslík a železo. Prečo sa potom o mlieku často hovorí ako … Celý článok - Prečo je problém s mliekom a mliečnymi výrobkami ?

Všetko o cukroch (sacharidoch) a prečo sa nich stávame závislí?

Cukry patria do skupiny sacharidov (glycidov, uhľohydrátov, karbohydrátov) a predstavujú skupinu chemických látok zložených z uhlíka, kyslíka a vodíka. Sacharidy zahŕňajú okrem cukrov aj škroby, glykogén, dextriny a celulózu. Zaisťujú bunkám hlavný zdroj energie, sú preto pre naše telo nepostrádateľné. Nájdeme ich napríklad v týchto potravinách: ovocie, … Celý článok - Všetko o cukroch (sacharidoch) a prečo sa nich stávame závislí?

Prečo je dôležitý glykemický index ?

Glykemický index (GI) je indikátor, ktorý vyjadruje postavenie potraviny na stupnici od 0 do 100 podľa toho, ako rýchlo sa cukor v potravine vstrebáva a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Základná referenčná látka glukóza (krvný cukor) má hodnotu 100 a do krvi sa dostáva veľmi … Celý článok - Prečo je dôležitý glykemický index ?

"Dobré" a "zlé" tuky, trans-tuky a nízkotučný trend (nie je tuk ako tuk)

V dôsledku veľkej propagácie nízkotučných produktov mnoho ľudí považuje všetky tuky za zdraviu škodlivé. A to nie je pravda. Tuky sú však vo všeobecnosti najcennejším zdrojom energie a veľmi dôležitou zložkou potravy. Preto chceme vysvetliť, čo sú tuky, "dobré" a "zlé" tuky a takziež trans-tuky. Tuky (lipidy) … Celý článok - "Dobré" a "zlé" tuky, trans-tuky a nízkotučný trend (nie je tuk ako tuk)

Existuje "dobrý" a "zlý" cholesterol?

Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá sa normálne vyskytuje v ľudskom tele, je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela a je prenášaná krvným obehom.   Cholesterol si organizmus vytvára buď sám, alebo je vstrebávaný z jedla. Nájdeme ho v potravinách živočíšneho pôvodu, hlavne v žĺtkoch, vo vnútornostiach, v niektorých … Celý článok - Existuje "dobrý" a "zlý" cholesterol?

Všetko o detoxikácii pečene a žlčníka – 1.časť

PREČO A KEDY DETOXIKOVAŤ PEČEŇ A ŽLČNÍK ? JAR je podľa ročného biorytmu obdobím, kedy je na vrchole čistiaca funkcia PEČENE a s ňou spojeného ŽLČNÍKA. Preto je to najvhodnejšie obdobie pre detoxikáciu pečene a zlčníka. Toxické zaťaženie pečene spôsobuje aj stav, ktorý poznáme pod názvom JARNÁ … Celý článok - Všetko o detoxikácii pečene a žlčníka – 1.časť

Kokosový olej – využitie pri stravovaní, v kozmetike aj liečbe

Kokosový olej má mnohostranné využitie, či už ide o stravu, kozmetiku alebo liečbu. Vždy sa však myslí kvalitný bio panenský za studena lisovaný kokosový olej. Kokosový olej má svoju typickú vôňu a chuť a jeho konzistencia je pri izbovej teplote tuhá. Pri vyššej teplote (nad 24˚C) sa … Celý článok - Kokosový olej – využitie pri stravovaní, v kozmetike aj liečbe
 
S