Hormón v slovníku alternatívnej medicíny
Hormón je látka vylučovaná žľazami s vnútornou sekréciou ovplyvňujúca dôležité pochody v organizme.Kategória: nezaradené
Súvisiace články:
Ajurvéda - najstarší a najkomplexnejší liečebný systém na svete
 Ajurvéda (ayurveda) je holistická metóda pôvodom z Indie a je označovaná ako medicína zdravia a dlhovekosti (ájus = život, dlhovekosť; véda = vedenie, veda). 
Považuje sa za najstarší a najkomplexnejší liečebný systém na svete.  V Indii je známa a využívaná už viac ako 5000 rokov. 
V oblasti …
    
  Celý článok - Ajurvéda - najstarší a najkomplexnejší liečebný systém na svete
   
  Ajurvéda (ayurveda) je holistická metóda pôvodom z Indie a je označovaná ako medicína zdravia a dlhovekosti (ájus = život, dlhovekosť; véda = vedenie, veda). 
Považuje sa za najstarší a najkomplexnejší liečebný systém na svete.  V Indii je známa a využívaná už viac ako 5000 rokov. 
V oblasti …
    
  Celý článok - Ajurvéda - najstarší a najkomplexnejší liečebný systém na svete
    
Prečo je problém s mliekom a mliečnymi výrobkami ?
 Názory na mlieko a mliečne výrobky sa veľmi rôznia. Jedni ho vydvihujú, druhí zatracujú. 
Mlieko sa považuje za zdravú potravinu. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D, E a mnoho minerálnych látok ako vápnik, fosfor, draslík a železo. 
Prečo sa potom o mlieku často hovorí ako …
    
  Celý článok - Prečo je problém s mliekom a mliečnymi výrobkami ?
   
  Názory na mlieko a mliečne výrobky sa veľmi rôznia. Jedni ho vydvihujú, druhí zatracujú. 
Mlieko sa považuje za zdravú potravinu. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D, E a mnoho minerálnych látok ako vápnik, fosfor, draslík a železo. 
Prečo sa potom o mlieku často hovorí ako …
    
  Celý článok - Prečo je problém s mliekom a mliečnymi výrobkami ?
    
Prečo voliť BIO kvalitu?
 Bio potraviny alebo eko potraviny sú potraviny, ktoré pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva. 
Na ich výrobu se používajú tzv. bioprodukty, čiže suroviny, ktoré sú  vypestované alebo dochované za prísných podmienok. Tie nesmú obsahovať geneticky modifikované suroviny, nesmú byť chemicky ošetrované a pri ich pestovaní sa nesmú používať žiadne …
    
  Celý článok - Prečo voliť BIO kvalitu?
   
  Bio potraviny alebo eko potraviny sú potraviny, ktoré pochádzajú z ekologického poľnohospodárstva. 
Na ich výrobu se používajú tzv. bioprodukty, čiže suroviny, ktoré sú  vypestované alebo dochované za prísných podmienok. Tie nesmú obsahovať geneticky modifikované suroviny, nesmú byť chemicky ošetrované a pri ich pestovaní sa nesmú používať žiadne …
    
  Celý článok - Prečo voliť BIO kvalitu?
    
Všetko o bielkovinách a ich trávení
 Bielkoviny alebo proteíny sú vysokomolekulárne organické zlúčeniny zložené prevažne z aminokyselín. 
Sú základnými stavebnými látkami organizmu, ovplyvňujú imunitu, podieľajú sa na výstavbe svalovej hmoty a ďalších tkanív, na tvorbe hormónov, enzýmov, sú nevyhnutné pre správnu funkciu tela. 
Aminokyseliny sa delia na neesenciálne (nenasýtené) a esenciálne (nasýtené). 
Neesenciálne …
    
  Celý článok - Všetko o bielkovinách a ich trávení
   
  Bielkoviny alebo proteíny sú vysokomolekulárne organické zlúčeniny zložené prevažne z aminokyselín. 
Sú základnými stavebnými látkami organizmu, ovplyvňujú imunitu, podieľajú sa na výstavbe svalovej hmoty a ďalších tkanív, na tvorbe hormónov, enzýmov, sú nevyhnutné pre správnu funkciu tela. 
Aminokyseliny sa delia na neesenciálne (nenasýtené) a esenciálne (nasýtené). 
Neesenciálne …
    
  Celý článok - Všetko o bielkovinách a ich trávení
    
Všetko o cukroch (sacharidoch) a prečo sa nich stávame závislí?
 Cukry patria do skupiny sacharidov (glycidov, uhľohydrátov, karbohydrátov) a predstavujú skupinu chemických látok zložených z uhlíka, kyslíka a vodíka. 
Sacharidy zahŕňajú okrem cukrov aj škroby, glykogén, dextriny a celulózu. Zaisťujú bunkám hlavný zdroj energie, sú preto pre naše telo nepostrádateľné. 
Nájdeme ich napríklad v týchto potravinách: ovocie, …
    
  Celý článok - Všetko o cukroch (sacharidoch) a prečo sa nich stávame závislí?
   
  Cukry patria do skupiny sacharidov (glycidov, uhľohydrátov, karbohydrátov) a predstavujú skupinu chemických látok zložených z uhlíka, kyslíka a vodíka. 
Sacharidy zahŕňajú okrem cukrov aj škroby, glykogén, dextriny a celulózu. Zaisťujú bunkám hlavný zdroj energie, sú preto pre naše telo nepostrádateľné. 
Nájdeme ich napríklad v týchto potravinách: ovocie, …
    
  Celý článok - Všetko o cukroch (sacharidoch) a prečo sa nich stávame závislí?
    
"Dobré" a "zlé" tuky, trans-tuky a nízkotučný trend (nie je tuk ako tuk)
 V dôsledku veľkej propagácie nízkotučných produktov mnoho ľudí považuje všetky tuky za zdraviu škodlivé. 
A to nie je pravda. Tuky sú však vo všeobecnosti najcennejším zdrojom energie a veľmi dôležitou zložkou potravy.
Preto chceme vysvetliť, čo sú tuky, "dobré" a "zlé" tuky a takziež trans-tuky.
Tuky (lipidy) …
    
  Celý článok - "Dobré" a "zlé" tuky, trans-tuky a nízkotučný trend (nie je tuk ako tuk)
   
  
V dôsledku veľkej propagácie nízkotučných produktov mnoho ľudí považuje všetky tuky za zdraviu škodlivé. 
A to nie je pravda. Tuky sú však vo všeobecnosti najcennejším zdrojom energie a veľmi dôležitou zložkou potravy.
Preto chceme vysvetliť, čo sú tuky, "dobré" a "zlé" tuky a takziež trans-tuky.
Tuky (lipidy) …
    
  Celý článok - "Dobré" a "zlé" tuky, trans-tuky a nízkotučný trend (nie je tuk ako tuk)
    
Omega 3,6,9 ... (prečo sú tak dôležité)
 Omega-3 a Omega-6 sú polynenasýtené mastné kyseliny, alebo tzv. esenciálne mastné kyseliny. 
Ľudské telo si ich nevytvára a preto je nútené ich získavať v potrave. 
Slúžia na produkciu chemických prenášačov (látok podobných hormónom), ktoré sú potrebné pre normálny rast buniek, metabolizmus tukov a cholesterolu, ohybnosť ciev, zrážanlivosť …
    
  Celý článok - Omega 3,6,9 ... (prečo sú tak dôležité)
   
  Omega-3 a Omega-6 sú polynenasýtené mastné kyseliny, alebo tzv. esenciálne mastné kyseliny. 
Ľudské telo si ich nevytvára a preto je nútené ich získavať v potrave. 
Slúžia na produkciu chemických prenášačov (látok podobných hormónom), ktoré sú potrebné pre normálny rast buniek, metabolizmus tukov a cholesterolu, ohybnosť ciev, zrážanlivosť …
    
  Celý článok - Omega 3,6,9 ... (prečo sú tak dôležité)
    
Existuje "dobrý" a "zlý" cholesterol?
 Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá sa normálne vyskytuje v ľudskom tele, je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela a je prenášaná krvným obehom.  
Cholesterol si organizmus vytvára buď sám, alebo je vstrebávaný z jedla. Nájdeme ho v potravinách živočíšneho pôvodu, hlavne v žĺtkoch, vo vnútornostiach, v niektorých …
    
  Celý článok - Existuje "dobrý" a "zlý" cholesterol?
   
  Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá sa normálne vyskytuje v ľudskom tele, je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela a je prenášaná krvným obehom.  
Cholesterol si organizmus vytvára buď sám, alebo je vstrebávaný z jedla. Nájdeme ho v potravinách živočíšneho pôvodu, hlavne v žĺtkoch, vo vnútornostiach, v niektorých …
    
  Celý článok - Existuje "dobrý" a "zlý" cholesterol?
    
Formy jogy - ktorú si vybrať ?
 Joga sa začala formovať už s prvotnými názormi na vznik sveta, a tak vznikli štyri základné jogové prístupy skúmania ľudskej evolúcie. Tieto štyri prístupy vyjadrujú spôsoby, akými je možné dosiahnuť poznanie a označujú sa ako štyri tradičné formy jogy.
Štyri tradičné formy jogy:
•	radža (raja) joga …
    
  Celý článok - Formy jogy - ktorú si vybrať ?
   
  Joga sa začala formovať už s prvotnými názormi na vznik sveta, a tak vznikli štyri základné jogové prístupy skúmania ľudskej evolúcie. Tieto štyri prístupy vyjadrujú spôsoby, akými je možné dosiahnuť poznanie a označujú sa ako štyri tradičné formy jogy.
Štyri tradičné formy jogy:
•	radža (raja) joga …
    
  Celý článok - Formy jogy - ktorú si vybrať ?
    
Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií