Enzým v slovníku alternatívnej medicíny
Enzým je bielkovina výrazne napomáhajúca metabolickým procesom.
Kategória: nezaradené
Súvisiace články:

Názory na mlieko a mliečne výrobky sa veľmi rôznia. Jedni ho vydvihujú, druhí zatracujú.
Mlieko sa považuje za zdravú potravinu. Obsahuje vitamíny viazané na tuk, napríklad A, D, E a mnoho minerálnych látok ako vápnik, fosfor, draslík a železo.
Prečo sa potom o mlieku často hovorí ako …
Celý článok - Prečo je problém s mliekom a mliečnymi výrobkami ?

V súčasnosti existuje mnoho stravovacích systémov, ale neexistuje žiaden univerzálny systém stravovania vhodný pre každého bez rozdielu.
To, čo je zdravé pre jedného, môže druhému škodiť. Hlavnými dôvodmi sú rozdielna genetická informácia, rozdielny metabolizmus, rozdielna fyzická aktivita atď.
Aby sme si mohli správne vybrať to, čo nám …
Celý článok - Základné rozdelenie potravín - ako lepšie pochopiť stravovacie systémy

Bielkoviny alebo proteíny sú vysokomolekulárne organické zlúčeniny zložené prevažne z aminokyselín.
Sú základnými stavebnými látkami organizmu, ovplyvňujú imunitu, podieľajú sa na výstavbe svalovej hmoty a ďalších tkanív, na tvorbe hormónov, enzýmov, sú nevyhnutné pre správnu funkciu tela.
Aminokyseliny sa delia na neesenciálne (nenasýtené) a esenciálne (nasýtené).
Neesenciálne …
Celý článok - Všetko o bielkovinách a ich trávení

Cukry patria do skupiny sacharidov (glycidov, uhľohydrátov, karbohydrátov) a predstavujú skupinu chemických látok zložených z uhlíka, kyslíka a vodíka.
Sacharidy zahŕňajú okrem cukrov aj škroby, glykogén, dextriny a celulózu. Zaisťujú bunkám hlavný zdroj energie, sú preto pre naše telo nepostrádateľné.
Nájdeme ich napríklad v týchto potravinách: ovocie, …
Celý článok - Všetko o cukroch (sacharidoch) a prečo sa nich stávame závislí?

Ajurvédska výživa sa drží starého známeho princípu: “Aké je jedlo, taká je myseľ a aká je myseľ, taký je život…“
Poukazuje však aj na to, že nie je dôležité iba čo jeme, ale aj ako jeme, ako kombinujeme jednotlivé potraviny a aké máme trávenie (tráviaci oheň agni). …
Celý článok - Ajurvédska výživa - aké jedlo, taká myseľ

Gemmoterapia je alternatívna liečebná metóda využívajúca extrakty z púčikov rastlín, tzv. gemmopreparáty alebo gemmoterapeutiká, a bylinné tinktúry. V súčasnej dobe predstavuje prevrat vo fytoterapii.
Látky získané z púčikov a iných zárodkových častí rastlín sú veľmi silné, a preto sa riedia homeopatickým spôsobom. Gemmoterapeutiká v sebe preto zahŕňajú …
Celý článok - Gemmoterapia – zdravie z púčikov spôsobilo prevrat vo fytoterapii

PRÍČINY VZNIKU CHRONICKÝCH PLESŇOVÝCH A KVASINKOVÝCH INFEKCIÍOd
konca 20. storočia badáme nárast chronických plesňových a kvasinkových
ochorení.
Ako u väčšiny chronických ochorení, je aj u týchto infekcií je
vždy viac príčin vzniku a veľkú úlohu zohrávajú aj
psychické príčiny. Prvotná príčina ďalších ložísk plesňových infekcií v
tele …
Celý článok - Plesňové a kvasinkové infekcie - príčiny, príznaky a diagnóza (2.časť)

Protiplesňová (protikvasinková) diéta plus lokálna liečba sú u infekcií spôsobených premnožením plesní / kvasiniek (kandidóza, mykóza, soor, ...) veľmi dôležité prostriedky liečby, ale v mnohých prípadoch, hlavne u dlhodobých chronických alebo systémových infekcií, nepostačujúce.
V takých prípadoch je nutná komplexná liečba vrátane detoxikácie, posílenia imunity, zmeny životosprávy …
Celý článok - Plesňové a kvasinkové infekcie - alternatívna liečba (3.časť)

Pojmom ZELENÉ POTRAVINY alebo ZELENÁ STRAVA dnes označujeme potraviny ako chlorella, spirulina, zelený jačmeň, zelená pšenica atď.
Prečo sú hitom zdravej výživy tretieho tisícročia?
Pretože obsahujú veľké množstvo cenných minerálov, vitamínov, enzýmov, posilňujú imunitný systém, chránia pred mnohými civilizačnými chorobami, podporujú detoxikáciu, chudnutie a regeneráciu organizmu a …
Celý článok - Zelené zlato = chlorella, spirulina, zelený jačmeň a zelená pšenica