Aminokyselina v slovníku alternatívnej medicíny

Aminokyselina je označenie pre organické kyseliny s jednou alebo viac aminoskupinami v molekule. Aminokyseliny sú stavebnou jednotkou bielkovín. Aminokyseliny sa delia na neesenciálne (nenasýtené) a esenciálne (nasýtené). Neesenciálne aminokyseliny si organizmus vytvára sám, esenciálne si organizmus nedokáže vytvoriť, a preto ich musí prijať stravou.

Kategória: systémy, orgány a tkanivá



Súvisiace články:

Všetko o bielkovinách a ich trávení

Bielkoviny alebo proteíny sú vysokomolekulárne organické zlúčeniny zložené prevažne z aminokyselín. Sú základnými stavebnými látkami organizmu, ovplyvňujú imunitu, podieľajú sa na výstavbe svalovej hmoty a ďalších tkanív, na tvorbe hormónov, enzýmov, sú nevyhnutné pre správnu funkciu tela. Aminokyseliny sa delia na neesenciálne (nenasýtené) a esenciálne (nasýtené). Neesenciálne … Celý článok - Všetko o bielkovinách a ich trávení

Zelené zlato = chlorella, spirulina, zelený jačmeň a zelená pšenica

Pojmom ZELENÉ POTRAVINY alebo ZELENÁ STRAVA dnes označujeme potraviny ako chlorella, spirulina, zelený jačmeň, zelená pšenica atď. Prečo sú hitom zdravej výživy tretieho tisícročia? Pretože obsahujú veľké množstvo cenných minerálov, vitamínov, enzýmov, posilňujú imunitný systém, chránia pred mnohými civilizačnými chorobami, podporujú detoxikáciu, chudnutie a regeneráciu organizmu a … Celý článok - Zelené zlato = chlorella, spirulina, zelený jačmeň a zelená pšenica

Ako sa správne stravovať počas tehotenstva

Počas tehotenstva prebiehajú v ženskom organizme veľké zmeny, ktorých hlavnou úlohou je zabezpečiť úspešný vývin plodu. Preto by sa mala žena šetriť, nepodstupovať nadmernú fyzickú námahu a vyhýbať sa stresom. Primeraná pohybová aktivita je viac ako vhodná, hlavne ak ide o pravidelné prechádzky na čerstvom vzduchu, plávanie … Celý článok - Ako sa správne stravovať počas tehotenstva

Quinoa- príprava a recepty

CHARAKTERISTIKA QUINOY Quinoa (vyslovuje sa keen-wah) je tradičnou juhoamerickou plodinou, ktorá sa pestuje vo vysokohorských oblastiach už viac ako šesť tisíc rokov. Inkovia ju nazývali „matka zrno“ a považovali ju za posvätnú. S obľubou z nej kvasili pálenku s názvom „chica“. S objaviteľskými výpravami docestovala v 19. … Celý článok - Quinoa- príprava a recepty

Amarant – príprava a recepty

CHARAKTERISTIKA AMARANTUAmarant pochádza z Južnej Ameriky. Bol základnou potravinou Inkov a Aztékov (nazývali ho "svätým zrnom") a dnes je považovaný za plodinu budúcnosti. U nás je amarant známy pod názvom láskavec a pestuje sa jako okrasná rastlina. Patrí medzi pseudoobilniny.Amarant obsahuje kvalitné rastlinné bielkoviny, hlavne esenciálnu aminokyselinu … Celý článok - Amarant – príprava a recepty
 
S