E952, Cyklamáty

Umelé sladidlo. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: nebezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie

Popis a účinky E952, Cyklamáty

Cyklamáty (E952) sa používajú ako umelé sladidlo, ktoré je cca 40x sladšie ako běžný cukor, ale nemá žiadnu energetickú hodnotu. Je stabilné pri pôsobení tepla, kyselín a zásad a rozpustné v horúcej vode. Vyrába sa synteticky pridaním lúhu sodného alebo hydroxidu vápenatého do cyklohexylamínu, ktorý sa používa ako prípravok proti hmyzu a korózii, alebo pri výrobe plastov. Používa sa ako umelé sladidlo do nealkoholických nápojov a džúsov, sirupov, šumivých tabliet, potravín pre diabetikov, nízkoenergetických potravín atď.

Zistilo sa, že pri pokusných krysách spôsobovalo rakovinu močového mechúra, vrodené vady, mutácie a poškodenie varlat. V tele sa cyklamáty (E952) premieňajú na cyklohexylamín, ktorý môže spôsobiť zápaly močového mechúra. Všeobecne je názor na cyklamáty taký, že sami osebe rakovinu nespôsobujú, ale že zvyšujú účinky ostatných karcinogénov. Zistilo sa, že použitie zmesi cyklamátov so sacharínom vyvoláva vyšší výskyt rakoviny močového mechúra.

V niektorých krajinách je použitie tejto prídavnej látky zakázané (napr. v USA a Norsku).

 

E952, Cyklamáty je zaradené v kategorií náhradné sladidlá.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E951, E954, E952, E960

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19

Ako rozpoznať chrípku od prechladnutia a Covidu-19? Chrípka, prechladnutie a COVID-19 sú všetky infekčné respiračné ochorenia, ale spôsobujú ich rôzne vírusy a líšia sa svojimi príznakmi, prenosom a priebehom. Tu je prehľad ich hlavných rozdielov. Chrípka Príčinný vírus: Najčastejšie vírusy chrípky typu A a B. Príznaky: Chrípka … Celý článok - Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
PR článok

Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

V dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby na zlepšenie svojho zdravia, sa práve medicinálne huby stávajú čoraz častejšou voľbou. Čo robí tieto liečivé huby tak výnimočnými a prečo by ste mali zvážiť ich začlenenie do svojho každodenného života? Od posilnenia imunitného systému až po … Celý článok - Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
PR článok

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
 
S