E901, Včelí vosk

Ochranný lesklý povrch na potravinách. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano

Popis a účinky E901, Včelí vosk

Včelí vosk (E901) sa používa ako ochranný film na ovocí, v žuvačkách alebo vo výrobkoch s príchuťou medu. Ide o bielu až žltkastú pevnú látku, ktorá je v tenkej vrstve priehľadná a slabo vonia po mede.

Včelí vosk je vosk z plastov včiel čeľade Apidae (např. Apis mellifera L.), ktorý sa z nich získava pomocou horúcej vody alebo pary. Biely vosk sa zo žltého získava bielením vhodnými oxidačnými prostriedkami (napr. peroxidom vodíku, kyselinou sírovou) alebo pôsobením slnečného svetla.

Včelí vosk slúži k vytvoreniu lesklého povrchu napríklad u ovocia (citrusy, jablká, melóny a pod.), zeleniny, cukrovinek (lentilky, želé, cukríky) alebo u výrobkov s čokoládovým povrchom. Nájdeme ho aj v sušenom ovocí, v orechových jádrach, pekárskych výrobkoch, v syroch a káve alebo žuvačkách. Zabraňuje strate vody a vlhkosti – predlžuje trvanlivosť (hlavne u ovocia a zeleniny). Nájdeme ho aj v krémoch a ďalších kozmetických prípravkoch, kde ochraňuje pokožku, pery a pod.

U alergikov alebo u veľmi citlivých osôb môže spôsobiť alergické reakcie.

E901, Včelí vosk je zaradené v kategorií povlakové látky.

Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E901

Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
PR článok

Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
PR článok

Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

Viete, že v našich črevách sa nachádzajú dobré baktérie? Ide o probiotiká, ktoré podporujú trávenie a obnovujú črevnú mikroflóru. Udržte si ideálnu hladinu probiotík pomocou stravy a majte vysmiate črevá. Osvojte si 7 potravín pre dobré fungovanie čriev i podporu imunity. 1. Jogurty plné probiotík K prírodným … Celý článok - Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá
PR článok

Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie

Horúce letné dni plné slnka a prázdninových radovánok nadobro skončili a pomalým, ale istým krokom prichádza jeseň. Veríme, že s bohatou úrodou obľúbených druhov jesenného ovocia a zeleniny. Vyskúšať netradičné recepty na zaváranie je pre mnohých spôsob, ako si vytvoriť vlastné zásoby dobrôt, ktoré vydržia po celú … Celý článok - Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie
na začiatok stránky
Sledujte nás   FACEBOOK   TWITTER
 
S