E901, Včelí vosk
Ochranný lesklý povrch na potravinách. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Ano
Popis a účinky E901, Včelí vosk
Včelí vosk (E901) sa používa ako ochranný film na ovocí, v žuvačkách alebo vo výrobkoch s príchuťou medu. Ide o bielu až žltkastú pevnú látku, ktorá je v tenkej vrstve priehľadná a slabo vonia po mede.
Včelí vosk je vosk z plastov včiel čeľade Apidae (např. Apis mellifera L.), ktorý sa z nich získava pomocou horúcej vody alebo pary. Biely vosk sa zo žltého získava bielením vhodnými oxidačnými prostriedkami (napr. peroxidom vodíku, kyselinou sírovou) alebo pôsobením slnečného svetla.
Včelí vosk slúži k vytvoreniu lesklého povrchu napríklad u ovocia (citrusy, jablká, melóny a pod.), zeleniny, cukrovinek (lentilky, želé, cukríky) alebo u výrobkov s čokoládovým povrchom. Nájdeme ho aj v sušenom ovocí, v orechových jádrach, pekárskych výrobkoch, v syroch a káve alebo žuvačkách. Zabraňuje strate vody a vlhkosti – predlžuje trvanlivosť (hlavne u ovocia a zeleniny). Nájdeme ho aj v krémoch a ďalších kozmetických prípravkoch, kde ochraňuje pokožku, pery a pod.
U alergikov alebo u veľmi citlivých osôb môže spôsobiť alergické reakcie.
E901, Včelí vosk je zaradené v kategorií povlakové látky.Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E901
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?
Oficiálna definícia potravinového aditíva (prísady) hovorí, že ide o takú zložku potraviny, ktorá sa zámerne pridáva do potraviny z technologických dôvodov, napr. pri výrobe, spracovaní, ošetrovaní, balení alebo skladovaní potravín, čím sa sama alebo svojimi vedľajšími produktami stáva súčasťou potraviny a môže ovplyvňovať jej vlastnosti. Tieto prídavné … Celý článok - Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19
Ako rozpoznať chrípku od prechladnutia a Covidu-19? Chrípka, prechladnutie a COVID-19 sú všetky infekčné respiračné ochorenia, ale spôsobujú ich rôzne vírusy a líšia sa svojimi príznakmi, prenosom a priebehom. Tu je prehľad ich hlavných rozdielov. Chrípka Príčinný vírus: Najčastejšie vírusy chrípky typu A a B. Príznaky: Chrípka … Celý článok - Prírodná lekárnička: Ako si pomôcť pri chrípke, prechladnutí a COVIDe-19Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?
V dnešnej dobe, kedy čoraz viac ľudí hľadá prírodné spôsoby na zlepšenie svojho zdravia, sa práve medicinálne huby stávajú čoraz častejšou voľbou. Čo robí tieto liečivé huby tak výnimočnými a prečo by ste mali zvážiť ich začlenenie do svojho každodenného života? Od posilnenia imunitného systému až po … Celý článok - Prírodná alternatíva pre zdravie: Prečo siahnuť po medicinálnych hubách?Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla
Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná mononukleóza, mumps a iné ochorenia. Pri vírusových ochoreniach je vhodné uprednostniť homeopatiká pred antibiotikami, pretože antibiotiká nepôsobia … Celý článok - Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdlaJar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie
Jar je pre mnohých ľudí ako prichádzajúca spása po temnej a chladnej zime. Dni sú dlhšie, slnečné lúče nás začínajú hriať a s nimi spojené účinky endorfínov môžeme pozorovať všade okolo nás. Prichádza jarná rovnodennosť, ktorá je tradične spojená s novými začiatkami a zmenami. Tento symbolický začiatok … Celý článok - Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutieNajčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií