E576, Glukonan sodný
Antioxidant zabraňujúci reakcii kovov. Škodlivosť, živočíšny pôvod, alergén.
Škodlivosť: bezpečné
Živočíšneho pôvodu: Nie
Alergén: Nie
Popis a účinky E576, Glukonan sodný
Glukonan sodný (E576) je sodnou soľou kyseliny glukonovej a používa sa prevažne ako antioxidant. Ide o bielu až svetlo hnedú príjemne voňavú hmotu kryštalického charakteru.
Ako antioxidant zabraňuje reakcii prítomných kovov (železa alebo medi) s ďalšími látkami – predchádza zmene farby, textúry, zrazenín a pod. V prirodzenej podobe se vyskytuje vo víne alebo mede.
Pokiaľ by došlo k príjmu viac ako 200 gramov kyseliny glukonové, účinkovala by ako preháňadlo.
E576, Glukonan sodný je zaradené v kategorií komplexotvorné látky (sekvestranty).
Ďalšie éčka v tejto kategórií sú: E576
Môžu byť "éčka" (potravinové aditíva) naozaj nebezpečné ?

PR článok
Jar je ideálnym obdobím pre zdravé chudnutie

PR článok
Prírodné probiotiká a 7 druhov jedla pre zdravé črevá

PR článok
Netradičné a chutné recepty na jesenné zaváranie

PR článok
Aké kanabisové oleje sú dostupné na Slovensku?

Najčítanejšie články
Plesňové a kvasinkové infekcieĽanovo-proteínová liečebná diéta
Delená strava
Stravovanie podľa krvných skupín
Detoxikačné kúry proti parazitom v tele
Detoxikácia čreva
Psychosomatika - výpoveď duše telom
Chia semienka
Aké oleje používať
Zoznamy
Zoznam potravinových prísad "éčok"Zoznam nebezpečných "éčok"
Zoznam alternatívnych terapií